Vakuudeton laina on arjen kulutukseen tarkoitettu laina, jonka pantiksi ei tarvitse asettaa vakuuksia. Vakuudetonta lainaa voi hakea moneen käyttötarkoitukseen kuten vaikkapa remontointiin, lomamatkaan tai veneen ostoon. Vakuudeton laina kannattaa aina kilpailuttaa, koska vain tällä tavalla voi löytää edullisimman tarjouksen ja itselleen parhaiten sopivan lainan. Lainan kilpailuttaminen käy helpoiten Rahalaitos.fi-sivuston kautta, joka hoitaa tarjousten kilpailuttamisen. Kilpailuttamalla lainat voi saavuttaa selvää säästöä lainan takaisinmaksun aikana.

Vakuudeton laina on tarkoitettu arjen kulutukseen

Vakuudeton laina on tarkoitettu arjen kulutukseen, eikä sen käyttötarkoitusta ole erikseen määritetty. Vakuudetonta lainaa voi hakea esimerkiksi remontointiin, lomamatkaa varten, häiden tai muiden suurien juhlien rahoittamiseen tai veneen ostamiseen. Vakuudettoman lainan pantiksi ei tarvita kiinteää omaisuutta pantiksi, säästöjä tai henkilötakauksia. Vakuudetonta lainaa on mahdollista hakea muutamista sadoista euroista jopa 70 000 euroon saakka. Vakuudeton laina soveltuukin hyvin sekä pienempiin rahoitustarpeisiin että esimerkiksi suuremman remontin toteuttamiseen.
Vakuudetonta lainaa voi myös hakea, mikäli hakijalle on kertynyt useampia pienempiä vakuudettomia lainoja. Yhdellä suuremmalla lainalla voi maksaa pienemmät lainat pois ja keskittyä tämän jälkeen maksamaan vain yhden lainan maksamiseen. Näin on mahdollista saavuttaa kuukausitasolla säästöä, kun useiden lainojen kustannusten sijaan on vain yhden lainan kustannukset.

Vakuudeton laina kannattaa aina kilpailuttaa

Vakuudettomien lainojen kilpailuttaminen on taloudellisesti kannattavaa ja vain kilpailuttamalla voi löytää edullisimman ja itselleen parhaiten sopivan lainatarjouksen. Kilpailuttamisen tarkoituksena on vertailla eri pankkien ja rahoituslaitosten tarjoamia lainoja, jotta voi valita niistä itselleen parhaiten sopivan.
Vakuudettoman lainan kustannukset muodostuvat lainan nimelliskorosta sekä muista mahdollisista kuluista. Muita kuluja voivat olla esimerkiksi lainatilin kertaluontoinen avauspalkkio sekä tilinhoitomaksu, joka veloitetaan kuukausittain. Siten pelkkä lainan korko ei kerro kaikkea lainan kustannuksista ja lainatarjouksia vertaillessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota lainan todelliseen vuosikorkoon.
Lainan todellinen vuosikorko huomioi lainan nimelliskoron sekä kaikki muut lainaan liittyvät kulut. Siten todellinen vuosikorko paljastaa parhaiten lainan todelliset kustannukset. Asiakkaan kannalta onkin hyödyllisintä vertailla tarjousten todellisia vuosikorkoja nimelliskorkojen sijaan.
Lainatarjoukset kilpailuttamalla voi säästää huomattavasti rahaa lainan takaisinmaksun aikana. Lainasta maksetaan kuukausittain lyhennyserä, joka sisältää itse lainan pääoman lyhennyksen lisäksi korot ja muut kulut. Mitä pienemmät korot ja kulut, sitä pienemmäksi lainan lyhennyserä muodostuu. Näin rahaa jää myös muuhun eikä lainan takaisinmaksu rasita taloutta kohtuuttomasti.

Kilpailuttaminen kannattaa tehdä lainanvälittäjän kautta

Vakuudettoman lainan voi kilpailuttaa itse tai lainanvälittäjän kautta. Mikäli laina kilpailutetaan itse, hakijan on täytettävä hakemuksia useiden eri pankkien ja rahoituslaitosten verkkosivuilla. Hakemusten täyttämiseen kuluu runsaasti aikaa ja useiden tarjousten saaminen edellyttää tietysti useiden lainanantajien sivustoilla vierailua. Siksi lainan kilpailuttaminen on helpointa tehdä lainanvälittäjän avulla.
Lainanvälittäjä on palveluntarjoaja, joka ei itse myönnä lainaa. Lainanvälittäjän tarkoituksena on auttaa asiakasta löytämään paras mahdollinen lainatarjous. Hakijan osalta riittää, että lainanvälittäjän sivuilla täyttää vain yhden hakemuksen. Tämä hakemus lähetetään jopa useille kymmenille pankeille ja rahoituslaitoksille, jotka voivat tehdä lainatarjouksen hakijalle. Näin lainan hakeminen lainanvälittäjän kautta auttaa säästämään rutkasti aikaa ja vaivaa, kun kilpailuttaminen hoidetaan ammattilaisten toimesta.

Vakuudetonta lainaa haetaan useimmiten arjen kulutukseen. Vakuudettomien lainojen kilpailuttaminen on erittäin suositeltavaa, koska vain kilpailuttamalla on mahdollista löytää edullisin lainatarjous. Kilpailuttaminen kannattaa tehdä lainanvälittäjän kautta, joka välittää hakemuksen useille kymmenille pankeille ja rahoituslaitoksille. Tämä säästää hakijalta aikaa ja vaivaa, kun kilpailuttamista ei tarvitse tehdä itse. Hakijan tehtäväksi jää vain vertailla lainatarjouksia ja valita niiden joukosta itselleen sopivin ja edullisin tarjous. Näin voi saavuttaa selvää säästöä lainan takaisinmaksun aikana.