Humoristinen musiikkinäytelmä naapurisovusta

”Nytpä tahdon olla mä, pienen mökin laittaja”, lauletaan vanhassa lastenlaulussa. Oma talo, oma piha, oma lupa – se on monen suomalaisen perheen unelma. Sanotaan myös, että omakotitalon rakennusprojekti voi olla tavallisen ihmisen elämässä yksi koettelevimmista elämänvaiheista. Entäpä, jos vielä sattuu niin, että tulevan kodin viereisellä tontilla on vanha kyläläinen, jonka mielikuvat tontin rajoista ovat ajoilta ennen satelliittipaikannusta ja lasermittalaitteita?

Tästä lähtötilanteesta käynnistyvät näytelmän tapahtumat. Helsingistä muuttavan nuoren Laineen perheen unelmat ovat kariutua, kun naapuriksi osuu Tapani Ryynänen, periaatteen mies, jonka vaimon ruusupensaat kukkivat kiistellyllä rajavyöhykkeellä. Kylällä, joka voisi olla Veikkola tai oikeastaan mikä tahansa suomalainen taajama, alkaa tapahtua. Pian rajariitaa käsitellään kunnan tomeran rakennustarkastajan toimistossa. Kyläparlamentti pui asiaa kyläkuppilan terassilla ja kylän torilla. Myös kunnanvaltuusto kokoontuu, mutta sillä on suurempiakin asioita pohdittavanaan. Kuten se, miten suunnitteluvaiheessa oleva tunnin juna Turkuun vaikuttaa tontteihin, taloihin, asukkaisiin, autoiluun ja liito-oraviin.

Oli meillä ihmisillä sitten pieniä tai vähän suurempiakin asioita, niin rajoja rakennellaan ja koetellaan. Omilta tonteilta huudellaan, keskustelut kuumenevat ja rauhanrakentajia kaivataan niin politiikassa kuin talonrakentamisessakin. Kuka on valmis myöntymään, kuuntelemaan, ottamaan ensimmäisen rohkean askeleen toisen tontille ja katsomaan naapuria silmiin?

Veikkolan Kartanoteatterin näytelmä on taas kerran kantaesitys. Käsikirjoituksen on räätälöinyt teatterilainen ja veikkolalainen Teemu Raita, ja näytelmän ohjaa Eija Ahvo.

Esityksen tapahtumia elävöittävät ja kommentoivat monet tutut laulut, joita säestää Pekka Tegelmanin johtama bändi. Koska Kartanoteatterin kantava teema on aina ollut yhteisöllisyys, osa lauluista lauletaan yleisön kanssa.

Esitykset Veikkolassa, Navalan puistossa 18.6.–6.7.: ti 18.6. klo 19 ennakko, ke 19.6 klo 19 ensi-ilta, to 20.6. klo 19, ti 25.6. klo 19, ke 26.6. klo 19, to 27.6. klo 19, pe 28.6. klo 19, la 29.6. klo 15 ja 19, ti 2.7. klo 19, ke 3.7. klo 19, to 4.7. klo 19, pe 5.7. klo 19, la 6.7. klo 15 ja 19. Esityksen kesto noin 2 tuntia väliaikoineen. Liput: KotiLemmikki (Veikkola), Luckan (Kirkkonummen keskusta) ja AG-grilli (Nummela).

Matematiikan tohtori Henri Laine (Panu Akrenius) ja hänen puolisonsa,
markkinointikoordinaattori Suvi Laine (Marika Kettunen) haluavat kasvattaa kolme pientä lastaan lintukodossa, luonnonläheisessä ja yhteisöllisessä Veikkolassa. (Kuva: Päivi Falck)