Viime vuoden kesäkuussa uutisoitiin kuinka Mondin paperitehtaan kiinteistöt ja alueen ostaa Umacon Oy. Kauppaan kuuluivat Lohjanjärven rannalla sijaitsevan 23 hehtaarin tehdaskiinteistöalue sekä rakennukset ja koneet.

Umaconin hallituksen puheenjohtaja Sami Tuominen kertoi tuolloin, että yrityksen tarkoituksena on kehittää Pitkäniemen aluetta sen kulttuuri- ja ympäristöarvot muistaen ja suunnitella tulevaisuutta Lohjan kaupungin ja lohjalaisten kanssa. Mikä on tilanne tänään, reilu vuosi noista sanoista? Valitettavasti Lohjan kaupungin kaavoitus on hyvin lomailemassa näin heinäkuussa ja hyvistä yrityksistämme huolimatta, emme saaneet tähän ketään kaavoituksen henkilöä kommentoimaan. Sen sijaan saimme kiinni kaupunginjohtaja Mika Sivulan.

Pitkäniemen (eli ex-Mondin) tilanne on se, että purkutöihin erikoistunut Umacon omistaa sen, ja on hakenut purkulupia huonokuntoisimmille alueen rakennuksille. Tietääkseni varsinaisia purkutöitä on kuitenkin tehty hyvin vähän.

Samaan aikaan Umaconin palkkaama suunnittelutoimisto on laatinut alueelle suunnitelmia mahdolliseksi tulevaksi käytöksi. Alueelle on tehty kaavoituksen käynnistämishakemus. Umaconin laadituttamassa suunnitelmassa alueelle rakennettaisiin soveltuvin osin olemassa olevia vanhoja tehdasrakennuksia hyödyntäen pääosin asumista ja siihen liittyviä lähipalveluita. Vetovoimalautakunta on käsitellyt asiaa ja kehottanut yhtiötä vielä selvittämään, onko alueelle ja rakennuksiin mahdollista saada teollista toimintaa, kertoi meille kaupunginjohtaja Sivula.

Viime vuonna kirjoiteltiin myös, että on alueen tuleva kaava, millainen sitten onkaan, Lohja varmistaa ranta-alueiden saamisen yhteiseen käyttöön. Moisiolta Liessaareen kulkevan kävely-yhteyden tieltä poistuu yksi este. Purkutöiden aloitus on vain ollut hitaampaa kuin oli odotettu, eikä Umacon ole tiedottanut löytäneensä kiinteistökehityspartneria itselleen alueen jatkokehitystä ajatellen.

Umaconin Sami Tuomisen saimme kiinni kesälomilta ja hän vastaili saman kaavan mukaisesti.

Tällä hetkellä kartoitetaan eri vaihtoehtoja alueen tulevaisuudesta yritystoiminnan kannalta ja mahdollisesta uudisrakentamisesta eri käyttötarkoituksiin. Umacon on purkuyhtiö ja siten sen tehtävänä on purkaa alueelta rakennuksia ja puhdistaa alue seuraavalle taholle jatkokehitettäväksi. Suojellut ja kulttuurihistoriallisesta arvokkaat rakennukset luonnollisesti säilytetään. Alueelle on saatu purkulupia ja purkaminen käynnistyy, kun purkukalustoa vapautuu muilta työmailta. Purkaminen alkaa todennäköisimmin voimalaitoksesta, vastaili Tuominen.

Tämä ns. Mondin alue eli Pitkäniemen kaupunginosan korttelit 169 ja 174 koskevat Linmer Lohja Oy (Umacon) asemakaavan muutoshakemukset ovat jääneet sekä tammikuussa että helmikuussa Vetovoimalautakunnan pöydälle eli asemakaavamuutos ei ole vielä edennyt.

Toivon, että Umacon selvittää  alueen jatkokäyttöä edelleen myös työpaikkavaltaisena alueena kuten vetovoimalautakunta talvella edellytti. Lohja tarvitsee ensisijaisesti työpaikkoja, niiden perässä tulevat asukkaat ja veronmaksajat, kertoi Vetovoimalautakunnan puheenjohtaja Juhana Salmenpohja.

Lohjan kaupungin Elinvoimajohtaja Pekka Puistosalo mietti tilanteesta,

Mondin alueen osalta kaavaprosessi on alkuvaiheessaan, ja sinne alueelle voidaan tarkastella järven läheistä tyylikästä ja upeaa asumista erilaisissa asumismuodoissa ja Vetovoimalautakunnan toiveen mukaan myös erilaisia liiketoiminnan muotoja, sikäli kun ne osoittautuvat mahdollisiksi.

Umacon Oy on teollisuuden kone- ja laitepurkutöihin sekä projektihaalauksiin ja betonin käsittelyyn erikoistunut yritys, joka työllistää noin 40 purkualan ammattilaista. Se on vuonna 1988 perustettu perheyritys. Olennaisen osan yhtiön liiketoiminnasta muodostaa metallisen purkumateriaalin kierrätys ja käytettyjen koneiden, laitteiden sekä tuotantolinjojen kauppa.

Tehtaan historiasta

Vuonna 1906 kamariherra Hjalmar Linder perusti sulfaattiselluloosaa tuottavan tehtaan Lohjan Pitkäniemeen. Yhtiön nimeksi tuli tuolloin Lojo Cellulosafabriks Ab – Lohjan selluloosatehdas. Linder rakennutti tehdasta varten myös Lohjan sähkörautatien.

Tuotanto monipuolistui, kun vuonna 1938 valmistui tehtaan ensimmäinen paperikone. Monien omistajien ja vaiheiden myötä vuonna 2005 UPM-Kymmene Oyj myi tehtaan Loparex Groupin mukana hollantilaiselle pääomasijoittaja ABN Amrolle. Huhtikuussa 2008 Loparex Group ilmoitti myyvänsä Loparex Oy:n ja siihen kuuluvan Lohjan tehtaan eteläafrikkalaiselle Mondi Groupille. Tuohon aikaan tehtaalla oli noin 350 työntekijää. Vuonna 2015 Mondi irtisanoi työntekijät ja lopetti tehtaan kokonaan raskaan tappiollisuuden vuoksi.