Sain pikkupoikana joululahjaksi kirjan: ”Mitä, missä milloin?” Kirja kertoo pähkinänkuoressa vuoden tärkeimmistä tapahtumista.

Jos Jeesus syntyisi tänä vuonna, mihin hän syntyisi ja milloin? Mitä tietoja tallentuisi kirjaan jälkipolville? Somekuvia? Twiitauksia? Facebook-päivityksiä?

Olisivatko vanhemmat koronakaranteenissa? Tai minne he lapsiperheenä pakenisivat? Ketkä olisivat tämän päivän paimenia? Tai tietäjiä? Mitähän tuo kirja tapahtumista kertoisi?

Pääsenkö yhdelläkään kysymyksellä lähellekään joulun keskusta – ydinsanomaa?

Oletko huomannut, kuinka jouluevankeliumi on pakattu täyteen liikettä ja tekemistä? ”Menivät, lähtivät, palasivat.” Tekemisen lisäksi evankelista kertoo, kuka syntyi. Joulun olennaisin sanoma on kertomuksessa, kuka syntyi ja mitä siitä seurasi.

Kristillisen uskon ydin on persoonallisen Jumalan kohtaamisessa. Ratkaisevaa eivät ole mitä, missä ja milloin-kysymykset, vaan tärkeintä on, kuka meidän luoksemme tulee. Joulun kertomuksessa syntyneen Vapahtajan, että olemme tekemisissä sellaisen Jumalan kanssa, jolla on rakastavat ja välittävät kasvot.

Kaipaamme lapsuuden joulujen viattomuutta. Tahdomme valmistautua voidaksemme kokea Jumalan läheisyyden. On tehtävä jotakin, on valmistauduttava. Olemme kuin pienet lapset kurkkivien tonttujen kanssa. Yritämme olla kilttejä ja pyrimme olemaan ”hurskaita”. Siivoamme ja valmistelemme. Uskomme, että Jumala löytyy, kunhan teemme parhaamme.

Joulun tärkein tapahtuma on kuitenkin, että Jumala tulee meidän luoksemme. Ihmisen pääsy Jumalan luo on kokonaan sen varassa, että Jumala saapuu. Joulu on Kristuksen tulemisen juhla. Kristus tulee ja syntyy meidän kaltaiseksemme. Meidän osamme on vastaanottaa kaikki se hyvä, jonka Kristus tuo mukanaan.

Joulun laki on toisenlainen kuin ihmissuhteiden laki. Suhteessa toisiimme ja työhömme meidän kuuluu mennä, tehdä ja ponnistella. Jouluna ja Jumalan edessä kaikki on sen varassa, että Kristus tulee ja saapuu.

Kun Jumala ensin tulee meidän luoksemme, niin meissäkin syttyy halu mennä lähimmäistemme luo. Koska Jumala on hyvä meitä kohtaan, niin olkaamme mekin hyviä toisillemme.

Rauhallista joulua Sinulle!

Juhani Korte

kirkkoherra, Lohjan seurakunta