Tänään: 12.07.2024

Toimittaja

Mitä tapahtuu, kun mummon onnennumeroilla irtoaa viimein lottovoitto?

teatteri

Lohjan Teatterissa ollaan lottovoittotunnelmissa, kun esitysvuorossa on englantilaisen Mike Yeamanin käsikirjoittama ja Tuomas Timosen suomentama, palkittu menestyskomedia Onnennumerot. Ensi-iltansa komedia sai 1.2. Lohjan Teatterille sen ohjaavat yhdessä teatterin johtaja-ohjaaja Sari Niinikoski sekä Aivar Andrejev, joka on aiemmin ohjannut Lohjan Teatterille komediat Avoin liitto ja Vaimoni on toista maata. Ne olivat kumpikin yleisömenestyksiä. Ohjausprosessi sujui hyvin yhteistyönä. Niinikoski teki näytelmän perusrungon asemineen, ja Andrejev keskittyi komediallisten elementtien luomiseen, jolloin toinen ohjaaja vapautui istumaan valopöydän takana ja tekemään äänimaailmaa Anton Vahernon kanssa.

Onnennumerot valikoitui esitettäväksi monien näytelmäkäsikirjoitusten joukosta.

–Luimme paljon tekstejä Sarin kanssa ja tämä oli ensimmäinen, joka sai hymähtelemään. Tässä on myös paljon samaistuttavaa, koska monilla on hömppämummo ja rasittavia sukulaisia, kertoo teatterisihteeri Elina Laine.

Myöhemmin hymähtely vaihtui jo raikuvammaksi nauruun.

–Tämä näytelmä kyllä naurattaa. Se nähtiin jo ensimmäisissä lukuharjoituksissa. Farssista tämä komedia eroaa siten, että meillä on vain yksi paukkuva ovi, kertoo näyttelijä Petri Puttonen.

–Tempoa riittää ja monenlaista tapahtuu. Komedia on aina haastava laji ja brittikomedia vielä erityisen haastava. Se on satiirimaista ja nälvivää, Andrejev kertoo.

–Syksyllä esitämme yleensä musikaalin ja keväällä lastennäytelmän, mutta tässä kohtaa vuotta on hyvä paikka komedialle. Kukapa ei haluaisi nauraa ja nauttia viihteestä synkkyyden keskellä, hän jatkaa.

Jarno Muro (vas), Anne Karhunen, Merja Hukkanen, Jarno Brännfors, Petri Puttonen, Mikis Jaakkola ja Minja Nätti valmiina viihdyttämään yleisöä.

Mihin kaikkeen voiton ympärillä häsääminen voikaan paisua?”

Onnennumerot tarjoilee elämänmakuista komediaa siitä, miten kolmen sukupolven päät kolisevat yhteen saman katon alla eläessä. Kun loton voittoriviksi arvotaan mummon ikuiset onnennumerot, on persoonallisten perheenjäsentenkin ryhdistäydyttävä euronkiilto silmissä, mutta onnistuuko ahneiden ja hyvin erikoisten sukulaisten ryhtiliike ilman kommelluksia? Onko lottonumeroita sittenkään jätetty ajoissa ja jos on, niin missä ihmeessä on voittokuponki? On goottityttöä, pöydän alle piiloutunutta rakastajaa ja mummo, jolla viiraa aika pahasti, vai viiraako? Kommelluksia, väärinkäsityksiä ja jekutuksia täynnä oleva komedia linkittyy vahvasti nykypäivään ja tarjoaa samaistumispintaa sekä hersyviä hetkiä.

–Mihin kaikkeen voiton ympärillä häsääminen voikaan paisua? Tässä on myös draaman vivahteita ja koskettaviakin hetkiä. Paikallisille tarjotaan vielä extra nautintoa, koska olemme päivittäneet käsikirjoitusta Lohjalle sijoittuvaksi, Andrejev kertoo.

Onnennumeroiden lavalla nähdään seitsemän komediataituria. Höpsähtäneen Senni-mummon roolissa loistaa Teatteri Tralassakin aiemmin nähty Anne Karhunen, uutena kasvona mukana on niin ikään Tralasta tuttu, ilmeikäs Minja Nätti ja muissa rooleissa nähdään Lohjan Teatterista tuttuja kasvoja: Merja Hukkanen, Jarno Muro,Petri Puttonen, Mikis Jaakkola ja Jarno Brännfors. Onnennumeroiden tekeminen on ollut heille antoisa matka, sillä monille puhdas komedia on uusi tuttavuus. Koska näyttelijöitä on vain muutama, harjoittelu on ollut myös intensiivistä, eikä lavan reunalla ole juuri ehditty notkua.
Komedian mummolalavastus on toteutettu koko työryhmän voimin Jyrki Kakon opastuksella.

–Ruman kaunis mummolamme on köyhännäköinen, mutta on siinä jotain tyylikästäkin, pohtii Andrejev.

Teatterin runsaasta pukuvarastosta on löytynyt jälleen niin paljon aarteita, että koko puvustus on saatu kasaan talon omilla sekä kierrätetyillä vaatteilla.

Esitykset jatkuvat 6.3. saakka, mutta liput kannattaa varata ajoissa, sillä niitä on varattu jo yli 1 300. Esityksen kesto on noin 2 tuntia väliaikoineen (20 min).

SMS

Miltäs ne lottonumerot näyttävätkään? (Petri Puttonen (vas) ja Mikis Jaakkola.)
Mummo jännittää tv:n ääressä, osuvatko onnennumerot viimein kohdilleen. (Anne Karhunen.)