
Viime aikoina on siellä sun täällä kirjoiteltu uutisia virtuaalivaluuttojen liikkeistä. Samalla kun maailma on muutenkin käymistilassa ja juuri nähtiin Nokian osakkeiden äkkinäinen hinnan nousu, myös bitcoinit ovat tapetilla. Mitä on tapahtumassa, ja mitä kuuluu bitcoineille?
Aivan kuten bitcoin kauppapaikka Bitcoin Era, eli bitcoinien aikakausi antaa ymmärtää, virtuaalivaluutta on ollut uudessa nosteessa. Sivustolle pääsee Bitcoin Era kirjaudu sisään linkin kautta, mikäli bitcoineilla kaupankäynti todella kiinnostaa.
Ei ole kuin muutama päivä (maanantaina 26.1.2021) kun Bitcoin rikkoi uuden ennätyksen ja nousi jälleen yli 34 000 dollarin arvon, eli noin 28 000 euroon. Kryptovaluutoissa on kuitenkin sijoittajan kannalta todella suuri riski, sillä juuri edellisellä viikolla koko kryptovaluuttojen maailma koki kovia ja kaikkien valuuttojen yhteenlasketusta arvosta putosi 100 miljardia dollaria, mikä herättikin sijoittajamarkkinoille isoja kysymyksiä, onko sittenkin kyse 2000-luvun suuresta kuplasta?
Nousu tuli kuitenkin nopeasti perässä ja Bitcoinin vanavedessä on tulossa myös muita nousevia kryptovaluuttoja, mutta näiden arvonnousu tulee useasti nimenomaan Bitcoinin arvonnousua seuraten – harvemmin erikseen.
Bitcoin ehti olla nousussa ennen tuota isoa laskua ja varsinkin eurooppalaiset sijoittajat olivat varovaisen optimistisia nousukiidon aikana, mutta myös viranomaiset herättelivät omia tuntosarviaan.
Esimerkiksi Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde on ottanut kantaa Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja koskevaan sääntelyyn, liittyen valuuttojen nopeista arvonheilahteluista johtuen. Pankit ja näiden asiantuntijat ovatkin varoitelleen kryptovaluuttaan sijoittaville, että näiden tulee varautua siihen mahdollisuuteen, että kryptovaluuttojen kanssa saattaa menettää kaikki rahansa – vastaavasti kuitenkin isolla riskillä voi myös tulouttaa itselleen isoja summia rahaa korkeiden kurssimuutosten mukana.
Jos kuitenkin mietitään, että arvonvaihteluista huolimatta Bitcoinin arvo nousi viime vuonna eli vuoden 2020 aikana yli 300 prosenttia ja nyt tammikuussa 2021 vielä 40% ennen tuota 20 % äkkinäistä pudotusta, ymmärtää sen, miksi kryptovaluuttoihin pitää suhtautua suurella varauksella. Verrattuna varsinkin tavallisiin pörssiosakkeisiin, ovat arvonvaihtelut huomattavasti rajumpia.
Suomen Eero Heinäluoma kommentoi myös Twitterissä ja hän pitää kryptovaluuttoja uhkana, kylläkin hänen twiittinsä sai nopeasti vastauksia ja nimenomaan kysymyksiä, miksi Bitcoin nähtäisiin uhkana, ja kenelle se on uhka muille kuin isoille kansainvälisille pankeille.
Kryptovaluutat kehittyvät
Kryptovaluuttoja kohtaa on yhä maailmalla paljon vastaamattomia kysymyksiä, mutta lohkoketjujen teknologiaan uskotaan vahvasti ja teknisiä päivityksiä tehdään lohkoketjuihinkin jatkuvasti.
Avoin lohkoketju ei ole suinkaan paras keino rahanpesuun, toisin kuin monessa mediassa kerrotaan. Ns. FIAT valuutoilla käydään rahanpesua YK:n laskelmien mukaan globaalisti jopa kahden triljoonan dollarin edestä, mikä on moninkertaisesti kryptovaluuttojen kokonaismarkkina-arvo. Lisäksi vertailussa Bitcoin rahansiirrot ja pankkien salaiset rahansiirrot, ei ole vaikeata arvuutella, kumpi on salaisempi ja kumpi avoimempi tapa suorittaa rahasiirtoja.
Fiat-raha?
Fiat-raha tarkoittaa sinänsä arvoltaan merkityksetöntä vaihdannan välinettä, jonka arvo perustuu hallinnon luomiin säännöksiin tai lakeihin, sekä ihmisen perusteettomaan käsitykseen sen arvosta, eikä mihinkään vaihdantavälineen itsensä konkreettiseen ominaisuuteen. Mm. 1800-luvulla mm. Tennessee, Kentucky ja Illinois perustivat omat osavaltion pankit painamaan fiat-paperirahaa. Ns. Fiat raha on sekä positiivinen että negatiivinen nimitys, riippuen vähän katsantakannasta. Nykyisessä rahoitusjärjestelmässä on varmasti ongelmansa, aivan perustalta saakka. mutta tällä hetkellä maailma vain toimii näin. Kryptovaluutat ovat tulleet markkinoille, ja omalta osaltaan osoittaneet nykyisen fiat-järjestelmän ongelmat, tai ainakin ongelmakohtia, ja siksi osaltaan kryptovaluuttoja kohtaan yhä vielä on paljon isoa instansseja toimimassa – siis ajatuksella, että kryptovaluutat eivät kuuluisi kansainväliseen rahoitusjärjestelmään.
Miten sitten yksittäisen sijoittajan pitäisi suhtautua kryptovaluuttaan? Looginen ajatus on sama kuin kasinolla pelaamisessa, älä sijoita enempää kuin mitä voit hävitä ilman että taloutesi kaatuu. Kryptovaluutat saattavat tulouttaa sinulle isoja voittoja, mutta huonolla ajoituksella onnella toimiessa ja ilman ajallista hajautusta voi lopputulos olla huonokin.