Aihe on ajankohtainen usein kun lapset ovat pieniä, opiskellaan tai elämässä tapahtuu muutoksia. Taloudellisesta ahdingosta ei ole oikotietä onneen, vaan se vaatii määrätietoisia muutoksia. Pienet muutokset arjessa poikivat pitemmän päälle mukavasti säästöjä.

Oletko varautunut yllättäviin menoihin?

Usein rahahuoliin herää liian myöhään. Tyypillisesti siinä vaiheessa, kun rahat ovat jo loppu ja seuraavaan palkkapäivään on vielä viikkoja aikaa. Monessa taloudessa myös taloudellinen puskuri on liian pieni tai sitä ei ole laisinkaan. Tällä puskurilla tarkoitetaan sitä, että jos taloudessa hajoaa esimerkiksi pyykinpesukone, uuteen koneeseen ei ole taloudellisesti varaa. ”Pahan päivän” varalle ei löydy euroakaan ylimääräistä ilman, että koko kuukauden budjetti menee päälaelleen ja muiden menojen maksaminen viivästyy.

Kotitalouksilla tulisi olla säästössä edes pieni summa, jotta tällaisiin yllättäviin menoeriin pystyisi paremmin reagoimaan. Yleensä jos taloudellista puskuria ei ole, päädytään äkillisiin kuluihin hakemaan vakuudetonta lainaa tai kodinkone hankitaan osamaksulla.

Sanonta sanookin ”Ei ne suuret tulot, vaan pienet menot”, mikä pitää hyvin paikkansa. Jos kotitalouden menot ja tulot eivät ole tasapainossa, rahat eivät todennäköisesti tule kyseisellä elämäntyylillä riittämään.

Aloita säännöllinen säästäminen

Säästämisen tulevaisuutta varten voi aloittaa heti. Säästämisen voi aloittaa hyvin pienellä summalla. Alkuun säästöön voi laittaa kerran kuukaudessa 10 euroa ja taloudellisen tilanteen salliessa pottia voi kasvattaa suuremmaksi. Jos säästöön laitettava summa on kuukaudessa esimerkiksi 20 euroa, tekee se vuodessa jo 240 euroa. Jos summaa voi kasvattaa myöhemmin, vaikka 40 euroon, on säästössä oleva summa jo puolet suurempi.

Loppujen lopuksi 10 – 40 euroa on hyvin pieni summa, jonka pystyy halutessaan nipistämään jostain muusta ostoksesta. Esimerkiksi yksi lounas ulkona, vaateostoksen väliin jättäminen, bussilippujen sijaan töihin kävely tai pyörällä ajo. Kyse on hyvin pienistä, mutta määrätietoisista muutoksista arjessa. Ellei asiaa sen tarkemmin mieti, ei muutosta tai sitä kautta säästöäkään synny.

Säästöön laitettavan summan ei tarvitse olla suuri, jos se tapahtuu säännöllisesti. Sen vuoksi suositellaan, että säästäminen on automaattista. Tee verkkopankissasi automaattinen kuukausittainen siirtopyyntö toiselle tilillesi. Näin määrittelemäsi summa siirretään säästötilillesi tai valitsemaasi rahastoon.

Säästä rahaa kuluttamalla harkitusti tai tekemällä itse

Nykyään puhutaan kestävästä kuluttamisesta, mikä on sekä kukkarolle että ympäristölle pidemmällä aika välillä järkevämpi ratkaisu.

Kestävälläkehityksellä pyritään turvaamaan seuraaville sukupolville elämisen mahdollisuudet. Osa-alueisiin kuuluu muun muassa ekologinen kestävyys sekä taloudellinen kestävyys. Ekologisena ratkaisuna voidaan pitää esimerkiksi, että tarpeen tullen ostetaan laadukkaita huonekaluja tai vaatteita, jotka kestävät aikaa ja kulutusta paremmin. Taloudellisella kestävyydellä pyritään tasapainottamaan velkaantuminen sekä luonnon varojen säilyttäminen. Tähän kategoriaan voidaan asettaa myös ruokahävikin vähentäminen, jonka ympäristökuormitus on tällä hetkellä maailmanlaajuisesti jopa kolmannes kaikesta kulutuksesta.

Harkituilla, laadukkailla hankinnoilla pystyy säästämään, mutta arkeen pystyy lisäksi lisäämään kuukausittain säästöä muun muassa seuraavilla vinkeillä:

·         Ota omat eväät mukaan töihin sen sijaan, että kävisit päivällä lounasravintolassa syömässä

·         Leikkaa hiukset itse – jos tämä onnistuu sinulta, voi koko perheen hiustenleikkuulla säästää huomattavasti

·         Siivotkaa perheen kesken kotona itse – ulkopuolinen siivooja on kiva, mutta haukkaa kotitalousvähennyksen jälkeenkin ison siivun kuukausimenoista

·         Kokkailkaa yhdessä – valmisruuat ja muut pikaruuat ovat pidemmän päälle kalliita ja epäterveellisiä

Vinkki: Kirjaa ylös menot ja tulot säästämisen aloittamisen jälkeen. Säästöön saatu summa motivoi sinua jatkamaan ja ehkä jopa kasvattamaan säästöön laitettavaa summaa.

Kilpailuta sähkö, vakuutukset ja lainat

Puhelinliittymät, sähkösopimus, vakuutukset ja olemassa olevat lainat ovat kuukaudessa suuri menoerä, joiden kuluihin pystyy itse vaikuttamaan.

Muutosta maksuihin ja kuukausieriin ei kuitenkaan itsestään tule (kuin korkeintaan ylöspäin) ellet itse kilpailuta palveluita uudelleen.

Verkossa toimii vertailu – ja kilpailutuspalveluita, kuten VertaaLainaa.fi jossa edellä mainitut palveluntarjoajat voi kilpailuttaa maksutta.

Muista, että jokainen pieni muutos parantaa mahdollisuuksiasi saada enemmän rahaa säästöön.