Lohja on keskeyttänyt THL:n suosituksen mukaisesti alle 30-vuotiaiden poikien ja miesten rokottamisen Modernalla 7.10.2021. Vielä kesken olevat rokotussarjat jatketaan tällä ryhmällä loppuun BionTechPfizerin Comirnaty-rokotetteella. Toisen annoksen ottaminen on edelleen hyvin tärkeää, jotta suoja vakavaa tautia vastaan on mahdollisimman vahva ja pitkäkestoinen.

Pohjoismaisen seurantatutkimuksen mukaan on havaittu, että Modernan Spikevax -rokotteen saaneilla alle 30-vuotiailla miehillä on hieman kohonnut riski saada sydänlihastulehdus. Riski sairastua sydänlihaksen tulehdukseen on kuitenkin erittäin pieni ja suurin osa tulehduksista on lieviä ja ohimeneviä. Naisten ja yli 30-vuotiaiden miesten riski saada sydänlihaksen tulehdus rokotuksen jälkeen ei ole merkittävästi kohonnut, joten heillä rokotukset voivat jatkua molemmilla rokotteilla normaalisti.

Sydänlihastulehduksia ilmenee jatkuvasti erilaisten infektioiden seurauksena myös rokottamattomilla. Sydänlihaksen tulehdus paranee yleensä itsestään, mutta oireiden ilmaantuessa on syytä hakeutua viipymättä terveydenhuoltoon, jossa mahdollinen tulehdus tai muu oireiden aiheuttaja voidaan todeta ja oireita hoitaa.

Tavallisin sydänlihastulehduksen oire on rintakipu, tyypillisimmillään vasemmalla kyljellä maatessa ja etukumarassa asennossa istuessa. Vakavia oireita ovat hengenahdistus, erilaiset rytmihäiriöt ja joskus sydämen vajaatoiminta.

Sydänlihastulehduksen riski on koholla noin kahden viikon ajan Modernan tehosterokotuksen jälkeen. Tämän vuoksi on suositeltavaa, että rokotteen saaneet alle 30-vuotiaat miehet ja pojat välttävät raskasta liikuntaa kahden viikon ajan tehosterokotuksen jälkeen.