Sami Jokela ja Minna Karevuori ostivat mökin Pusula Kärkölästä vuonna 2006. Kun he menivät katsomaan mökkiä ensimmäisen kerran, se ei vakuuttanut Jokelaa, mutta Karevuori ihastui paikkaan heti. Sittemmin myös Jokela on mieltynyt mökkiinsä siinä määrin, ettei sieltä enää malttaisi pois lähteäkään.

–Olimme vähän päälle 30-vuotiaita, kun ostimme tämän. Ajattelimme molemmat, että mökki pitää olla. Emme ole koskaan matkustelleet paljon, vaan ajatelleet, että mökki on se juttu, Jokela kertoo.

He ehtivät katsella mökkiä pidemmän aikaa ennen kuin Jokelan vaari soitti ja kertoi, että hänen naapurinsa on myymässä mökkiään. Sen jälkeen Pusulan mökki on näytellyt merkittävää osaa heidän arjessaan. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Jokela ja Karevuori ovat viettäneet siellä kaikki viikonloput. Heillä on Vantaalla kerrostaloasunto, mutta nykyään se palvelee lähinnä postilaatikkona ja pesutupana. Keväästä 2019 lähtien he ovat nimittäin olleet mökillään melkein koko ajan.

–Syksyllä meidän piti lähteä kotiin, mutta talvi olikin niin leuto, että päätimme ajaa mökiltä töihin. Sitten tuli korona, ja ajattelimme, että olemme mökillä paremmin piilossa siltä, Jokela avaa.

Mökin merkitys on heille suuri.

–Kyllä se on sellainen nollaustapa ja henkireikä, joka tuo jaksamista arkeen ja työhön. En voisi kuvitellakaan enää viikonloppuja ja arkea kerrostalossa.

Mökillä kahvit voi nauttia vaikkapa lasitetulla terassilla.

Vaatimaton varustelu kuuluu mökkeilyyn

Nykyään moni haluaa mökilleen kaikki hienoudet lattialämmityksestä pesukoneisiin, mutta Jokela ja Karevuori luottavat vaatimattomaan, perus mökkivarustukseen. Saunassa peseydytään ympäri vuoden, ulkohuussi palvelee niin kesähelteillä kuin talvipakkasillakin ja vesi kannetaan kaivosta.

–Mökillä arkisiin askareisiin pitää mennä enemmän aikaa kuin kotona. Nautimme siitä. Vesijohdon voi vetää ja laittaa lämminvesivaraajan sitten, kun ikää tulee lisää, Jokela pohtii.

Mökin sijainti on olennainen asia, sillä nykyään sieltä käydään töissä Vantaalla. Kotoa työmatka olisi vain nelisen kilometriä, kun se mökiltä on 70. Jokela ja Karevuori valitsevat silti mökin.

–Onneksi emme ostaneet mökkiä kauempaa. Pystymme kulkemaan yhdessä töihin, koska omat työaikani joustavat, ja pärjäämme yhdellä autolla, Jokela sanoo.

Saunamökki kotoisissa maisemissa.

Pihatöissä viihdytään koko päivä

Mökillä riittää tekemistä ympäri vuoden. Iso osa ajasta kuluu pihalla.

–Kesällä kasvimaa ja puutarha vaativat hoitoa. Talvella taas tehdään polttopuita ja nikkaroidaan verstaassa. Hommaa riittää, mutta me lepäämme tekemällä. Emme osaa olla paikoillamme, Jokela kertoo.

–Meillä on paljon kukkia, mutta myös hyötypuutarha. Minulla on esimerkiksi chiliä 20 eri lajiketta. Pihalla voidaan olla koko päivä. Yhtenäkin päivänä aloin laittaa ruokaa vasta puoli yhdeltä yöllä, Jokela naurahtaa.

Omalta tontilta löytyy niin omenapuita, pensasmustikkaa, vadelmaa kuin päärynäpuitakin. Mökkiä ympäröivät metsät vetävät silti puoleensa.

–Marjastamme ja olemme kovia sienestämään. Vaimo tosin ei syö sieniä, joten kun kanttarelleja oli parhaana vuonna 74 kiloa, meillä alkoi olla jo vaikeuksia saada niitä eteenpäin. Venekin olisi, mutta kalastukseen ei ole jäänyt aikaa.

Tv mökiltä löytyy, mutta silloinkin heitä alkaa lähinnä nukuttaa, kun se avataan, sillä tv sijaitsee sängyn päädyssä. Tietokone avataan pari kertaa vuodessa laskujen maksua varten, joten arkiset askareet ja pihatyöt näyttävät päihittävän viihde-elektroniikan mennen tullen. Monilla mökkiläisillä on myös omia mökkirutiineja, jotka toistetaan aina samalla tavalla. Sellainen löytyy myös Jokelalta ja Karevuorelta.

–Kauniina kesäpäivinä ja välillä vähän huonommallakin säällä päivän ensimmäiset kahvit juodaan aina pihalla, Jokela sanoo.

SMS

dav