Mirva Niskasen Jatkot-näyttely on esillä Galleria Lutsissa 23.10. asti. Niskanen yhdistelee teoksissaan jotain vanhaa ja kaunista sekä uudempaa ja karuksikin ajateltua estetiikkaa, jonka voi nähdä yhtä lailla kauniina ja kiehtovana. Niskasen teoksissa kohtaavat mummola ja urbaani ympäristö.

–Teokseni ovat pienehköjä ja leikkisiä, abstrakteja maalauksia, joihin on liitetty kierrätyskeskuksesta ostettuja virkattuja pitsin palasia. Niissä yhdistyvät vanha mummolan tuntu ja spraymaalitekniikka, joka viittaa ennemmin urbaaniin uudempaan ympäristöön, Niskanen avaa.

Teosten taustalla vaikuttaa myös taiteilijan aiempi minimalistinen kuulakärkikynän käyttö. Teokset ovat kuin leikkisästi jatkoilla.

–Lutsissa esillä oleva näyttelyni on pieni kooste teoksista, jotka ovat syntyneet vahingossa parin muun prosessin ohella. Ne ovat olleet erilaisessa muodossa esillä myös aiemmin Kankaanpäässä näyttelyssäni ||||||. Ne ovat kuitenkin hienostuneesta ja minimalistisesta muodostaan muuttuneet ja kehittyneet.

–Teokset vaikuttavat ehkä juuri siksi valmiilta ja kokonaisilta, että ne ovat syntyneet kuin vahingossa muiden prosessien lomassa. Niiden tekemiseen ei ole latautunut liikaa odotuksia. Niiden työstäminen on ollut kivaa ja helppoa, Niskanen kertoo.

Näyttelyn teoksia on kuvailtu myös feministisiksi, sillä sukupolvelta toiselle siirtynyt naisellinen pitsiliinojen käyttö yhdistyy niissä energiaa huokuvaan spraymaalitekniikkaan.

–Ystäväni kuvaili maalauksiani feministisiksi tietäen aatteeni ja yhteiset kiinnostuksenkohteemme. Itse kuitenkin nyt hieman enemmän ajatelleena kuvailisin teoksiani feminiinisiksi, vaikka feministisiä aatteita omaankin, Niskanen pohtii.

Taiteilijaksi Niskanen päätyi alanvaihdoksen kautta.

–En ole lapsesta asti haaveillut taiteilijan urasta. Havahduin ajatukseen, että tällainenkin olisi mahdollista vuonna 2013. Lopetin työt lastenhoitajana ja rupesin tähtäämään tavoitetta kohti. Kävin Kanneljärven kuvataidelinjan Lohjalla, jonka jälkeen hain ja pääsin taidekouluun (SAMK, Kankaanpään taidekoulu). Taiteilijana olen kokeileva, hän kertoo.

Mirva Niskasen teoksissa kohtaavat vanha mummolan tuntu, pitsi ja uudenaikainen spraymaalitekniikka.