Tänään: 17.07.2024

Toimittaja

Muovia ja muita hyötyjätteitä kerätään kotipihoilta

jätehuolto, kierrätys

Rosk’n Roll -jätehuoltopalvelu on tänä syksynä aloittanut kaksi uutta palvelua, jotka on suunnattu suoraan kiinteistöille. Kiinteistöjen pakkausmuovinkeräys palvelee ensisijaisesti taloyhtiöitä. Monilokeropalvelu on kätevä omakotitalouksille, jotka haluavat hoitaa lajitellut jätteet kiertoon jo kotipihallaan.

-Haluamme tehdä lajittelun asiakkaillemme mahdollisimman helpoksi tuomalla palveluja kotipihoille, tiivistää palvelupäällikkö Marko Printz Rosk’n Rollin kuljetuksista.

Kiinteistöjen pakkausmuovinkeräys käynnistyi lokakuun alusta. Muovinkeräys on kaikille taloyhtiöille vapaaehtoinen eli sitä ei toistaiseksi ole määrätty Rosk’n Rollin toimialueen jätehuoltomääräyksissä.

Muovinkeräys on taloyhtiöille tietenkin ekoteko, mutta monissa tapauksissa se tulee myös jonkin verran taloudellisesti edullisemmaksi, jos sekajätteen määrä lajittelun myötä vähenee tarpeeksi.

-Meillä on nyt asiakkaita Länsi-Uudellamaalla Karkkilasta Tammisaareen, ja Itä-Uudellamaalla Loviisasta Sipoon taajamiin. Lisää mahtuu ja toivotaan mukaan. Uskomme kyllä, että kiinnostusta riittää, niin paljon muovi herättää keskustelua. Laajennamme palvelualuetta joustavasti sitä mukaa, kun saamme tarpeeksi asiakkaita uusilta alueilta, mainitsee Printz.

 

Biojäte mukaan monilokeropalveluun

Uudessa monilokeropalvelussa kotitalon pihalla on kaksi jäteastiaa. Toinen niistä on nelilokeroinen hyötyjäteastia, johon lajitellaan kartonki, metalli, pakkauslasi ja asiakkaiden kovasti toivoma pakkausmuovi. Toisessa astiassa kerätään joko pelkkä sekajäte tai vaihtoehtoisesti mukaan voi ottaa myös biojätteen. Tällöin hyötyjäteastian rinnalle toimitetaan kaksilokeroastia, johon lajitellaan erikseen seka- ja biojäte.

Monilokeroastiat tyhjentää erityinen jäteauto, jossa on omat kammionsa kullekin jätelajille.

Uuden konseptin mukainen monilokerokeräys käynnistyi syyskuussa Länsi-Uudellamaalla ja sen jälkeen Itä-Uudellamaalla. Osa kotitalouksista on uusia monilokeroasiakkaita, osa on jo ennestään ollut mukana Rosk’n Rollin monilokeropalvelussa.

-Tämä on ollut iso logistinen projekti. Joitakin astioiden vaihdossa tapahtuneita yksittäisiä kömmähdyksiä lukuun ottamatta palvelu on käynnistynyt lupaavasti. Uutta monilokeropalvelua on kokeiltu ja suunniteltu jo jonkin aikaa, ja se on herättänyt paljon kiinnostusta, kertoo Printz.

Sekä monilokeropalvelusta että kiinteistöjen muovinkeräyksestä kiinnostuneiden kannattaa olla yhteydessä Rosk’n Rollin asiakaspalveluun, jos on kiinnostusta liittyä keräyksiin mukaan. asiakaspalvelu@rosknroll.fi, p. 020 637 7000 (arkisin klo 8.30–15.30).

 

Kohti kunnianhimoisia kierrätystavoitteita

-Tavoitteenamme on saada yhä suurempi osa jätteistä oikein lajiteltuna hyötykäyttöön, Printz sanoo.

-Pakkausmuovi ohjataan meiltä Fortumin jalostamoon Riihimäelle, jossa siitä valmistetaan raaka-ainetta muoviteollisuudelle. Biojäte kuljetetaan mädätettäväksi, jolloin siitä saadaan energiaa ja jäännöksestä peltoravinnetta. Samoin metalli, pakkauslasi ja kartonki ohjataan uusiokäyttöön teollisuuden tarpeisiin, Printz kertoo.

EU on asettanut tavoitteeksi, että yhdyskuntajätteestä kierrätettäisiin 55 prosenttia vuonna 2025, 60 prosenttia vuonna 2030 ja 65 prosenttia vuonna 2035. Jotta näihin lukuihin päästäisiin, on kierrätyksen tehostuttava myös Suomessa. Tällä hetkellä Suomen yhdyskuntajätteestä kierrätetään noin 40 prosenttia.