Mustion Linnan 230-vuotisnäyttely “Ruukinpatruuna rakentaa linnan” on esillä linnan päärakennuksessa 31.12.2022 saakka. Näyttelyn suojelijana toimii professori Henrik Meinnader. 230-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestetyssä näyttelyssä Mustion Linna haluaa kertoa linnan rakentamisvaiheista ja tuoda esille linnan aidot 1700-luvun asussa olevat huonetilat.

Mustion Linnan nykyinen päärakennus on yksi Suomen arvokkaimmista kartanoista. Linna rakennettiin vuosina 1783–1792 turkulaisen arkkitehdin, Christoffer Friedrich Schröderin ja ruotsalaisen Erik Palmstedtin piirustusten mukaan. Palmstedt toimi Tukholman toisena arkkitehtina. Rakennuttaja oli Magnus Linder II.

Tyyliltään rakennus edustaa siirtymäkautta rokokoosta uusklassismiin. Se on 32 metriä pitkä, 12 metriä leveä ja seinät nousevat yhdeksän metriä kivijalan yläpuolelle. Mansardikattoinen, kolmikerroksinen talo on rakennettu kokonaan puusta ja siinä oli alusta alkaen kaksinkertaiset lasi-ikkunat. Rakennuksen ulkoarkkitehtuuri on säilynyt alkuperäisessä asussaan 1840-luvulla tehtyä muutosta lukuun ottamatta. Tuolloin mansardikaton aumatut päädyt korvattiin nykyisellä harjaan asti ulottuvalla päätyseinällä. Juhlakerroksen inspiroivin huone on niin kutsuttu kuninkaanhuone. Siellä on kullattu katosvuode, jossa Kustaa III on mahdollisesti nukkunut vuonna 1788.

Seikkaperäisen näkemyksen linnan rakennustyöstä antaa Magnus Linder II:n palovakuutushakemukseen liittämä kertomus, jossa hän kirjoittaa: ” Mitään ei ole säästetty, jotta rakennuksesta tulisi luja, lämmin ja kaikkien sääntöjen mukaan kaunis ja suhteikas niin sisältä kuin ulkoakin”.

Magnus Linder II allekirjoitti 15. elokuuta 1792 kertomuksen Mustion ” Nya Caracters Byggningen ” -rakennuksen rakennusvaiheista. Kuvaus antaa myös yksityiskohtaista tietoa Linnan ulko-asusta ja sisätiloista. Sen lisäksi on eritelty kustannuksia, ensimmäisistä räjähdyksistä marraskuussa 1782, linnan kaikkiin rakennuskustannuksiin heinäkuu 1792 mukaan lukien.

Magnus Linder IV osti Mustion sukukartanon takaisin vuonna 1985. Aikaisempien omistajien aikana oli päärakennuksen alakerta modernisoitu varomattomalla kädellä, ja muissa kerroksissa vallitsi rappio. Magnus Linder käynnisti välittömästi laajamittaisen restaurointityön, joka tapahtui Museoviraston valvonnassa. Tämän työn ansiosta Mustion Linna on nykyään osa kansallisesti arvokasta kulttuuriperintöä. Kiitos pieteetillä tehdyn kunnostuksen, 230-vuotias talo on saatettu jälleen lähes autenttiseen kuntoon ja sisustusta täydennetty kustavilaisilla huonekaluilla ja useilla Mustioon liittyvillä taideteoksilla.

Mustion Linnan nykyinen isäntä Filip Linder esittelee Magnus Linderin allekirjoitusta.