Työtä hakevien henkilöiden tulee hyvän tavan mukaisesti liittää työhakemuksen oheen ansioluettelon. Sen merkitys ja muotoilu on muuttunut vuosien varrella melko lailla. Modernin ansioluettelon tärkeimmäksi osaksi nouseekin sen tiivistelmä. Tiivistelmään pitäisi osata kiteyttää hakijan merkityksellinen työhistoria vain muutamaan ytimekkääseen lauseseen.

Tiivistelmän tulisi koskettaa niitä asioita, jotka tekevät hakijasta pätevän. Sellaisia asioita ovat mm. työkokemus, taidot, koulutus tai muut vastaavat asiat, joiden ansiosta juuri tämä hakemus tulisi sijaita pinon päällimmäisenä palkkausta ajatellen. Se on myös ansioluettelon osa, jota työhön rekrytoijat erityisesti silmäilevät.

Mikä tiivistelmä sitten on?

Tiivistelmä sijaitsee ansioluettelon alussa heti yhteystietojen alapuolella. Tässä kappaleessa hakijan tulee osoittaa tiivistetysti pätevyytensä, jotta hakemus päätyisi roskakorin sijaan työhön valituksi kandidaatiksi. Miten tiivistelmä sitten eroaa ennen ansioluetteloa kirjatusta kerronnasta, jossa tuodaan esiin ne tavoitteet, joita hakija on asettanut hakemaansa työpaikkaa varten?

Rekrytoijat arvostavat ansioluettelossa työnhaun suhteen entistä yksityiskohtaisempaa ja informatiivisempaa tiivistelmää nykyään. Ansioluettelon tekemisessä ja muotoilussa voi auttaa verkosta löytyvä valmis CV malli. Yksityiskohtaisemman ja informatiivisemman tiivistelmän tekeminen auttaa rekrytoijia ymmärtämään paremmin sitä, millainen henkilö paikkaa ylipäätään hakee – ja mitä kyseinen henkilö voi yritykselle antaa.

Miten tiivistelmä oikein kirjoitetaan?

Tiivistelmä on tärkeä osa ansioluetteloa muttei välttämättä se helpoin osio kirjoittaa. Tiivistelmässä pitää kiteyttää muutamaan lauseeseen se, mikä tekee hakijasta täydellisen työntekijän itse työtä varten. Siksi se onkin ansioluettelon haastavin kohta kirjoittaa. Tämän vuoksi sen saattaa joutua luonnostelemaan muutamaan otteeseen.

Seuraavaksi muutama vinkki tiivistelmän kirjoittamiseksi:

  • Analysoi työnkuva: Hakijan tarkoituksena on osoittaa olevansa potentiaalinen kandidaatti työpaikkaan. Se tarkoittaa, että tiivistelmä on aina kustomoitava haettavan paikan mukaan. Ensimmäisenä työnkuvauksesta tulisi poimia ne taidot ja osaamiset, joita haetaan ja pyrkiä vastaamaan niihin – totuudenmukaisesti tietenkin. 
  • Lyhyestä virsi kaunis: Työnhaussa kuuluu ajatella niin, että on itse juuri oikea tekijä hommaan. Asian vahvistamiseksi lienee myös paljon sanottavaa. Rekrytoijat lukevat kuitenkin valtaisan määrän hakemuksia, joten heillä ei ole aikaa lukea montaa kappaletta asiaa siitä, miksi sinä olet paras hakija. Tästä syystä tiivistelmä saa maksimissaan olla yhteensä neljä lausetta.
  • Vältä yleisominaisuuksia: Kaikki työnhakijat voivat kertoa olevansa taitavia ongelmanratkaisijoita tai taitavia kommunikoijia, jotka työskentelevät hyvin tiimeissä. Tiivistelmässä tulee kuitenkin välttää juuri tällaisia yleispiirteisiä taitoja. Sen sijaan pitäisi keskittyä saavutettuihin tuloksiin ja korostaa saavutuksiasi – sekä alleviivata niitä ominaisuuksia, jotka tekevät sinusta sen mikä olet.
  • Kirjoita tiivistelmä viimeiseksi: Tiivistelmä on helpompaa kirjoittaa viimeisenä, kun on työhakemuksessaan muuten korostanut niitä pointteja, joita työssä haetaan. Tällöin myös työnkuvaus ja hakemus itsessään on tullut niin tutuksi, että pystyy helpommin esittelemään tiivistetysti itsensä sopivana työhön.

Miten kirjoittaa tiivistelmä vähäisellä tietämyksellä tai jopa kokonaan ilman kokemusta?

Tiivistelmän kirjoittaminen on haastavaa. Vieläkin haastavamman siitä tekee, mikäli hakijalla ei ole yhtään tai hyvin vähän kokemusta. Tilanne voi olla käsillä niin vasta-alkajalla kuin alanvaihtajallakin.

Älä anna tilanteen kuitenkaan lannistaa sinua, sillä omaat varmastikin paljon hyviä ominaisuuksia. On suositeltavaa keskittyä juuri niihin, mitä voit juuri sillä hetkellä tarjota, vaikka se ei olisikaan niitä perinteisimpiä piirteitä. 

Esimerkiksi, jos olet ollut vaikka yliopistoaikana ainejärjestön tapahtumatiimissä ja järjestänyt sekä isännöinyt paljon erilaisia tapahtumia, antaa se hyvän perustan tapahtumien markkinoimiseen. Yhtä lailla myös sihteerinä tai kirjurina toimiminen antaa hyvät eväät pikakirjoitukselle ja yksityiskohtien huomioimiselle, jotka ovat kullanarvoisia ominaisuuksia assistenteille.

Älä anna myöskään negatiivisuuden vallata itseäsi. Työnnä pois mielestäsi sellaiset ajatukset, jotka epäilevät kykyjäsi. Pyri sen sijaan löytämään asioita, jotka tekevät sinusta pätevän hakijan. Voit korostaa vaikka aiempia työharjoitteluita tai vapaaehtoistyötä.  

Ansioluettelon tiivistelmän kirjoittaminen saattaa tuntua alkuun pelottavalta, mutta se on varmasti toteutettavissa. VInkkien ansiosta onnistut varmasti inspiroitumaan ja kirjoittamaan huomiota herättävän tiivistelmän.