Lohjan Zonta-kerho jakoi Naisten päivänä perinteisen Naisen teko -kunniamaininnan. Vuosittain jaettavan tunnustuksen sai tänä poikkeusaikana kaksi aktiivista ja valovoimaista naista. Molemmat edustavat suurempaa joukkoa ihmisiä, jotka ovat poikkeusoloissa osoittaneet joustavuutta ja vahvaa työpanosta paremman arjessa selviytymisen eteen.

Marju Ojanperä on HOPE Lohjan tiiminvetäjä, vapaaehtoinen oman työnsä ohella, kuten muutkin Hopen tiimiläiset eri puolilla Suomea. HOPE-yhdistyksen missiona on tukea vähävaraisia lapsiperheitä kierrätettyjen, hyväkuntoisten vaate-, lelu- ja tavaralahjoituksin.

–Avuntarve on lisääntynyt koronan aikana, kertoo Ojanperä. Avun saajien piiri Lohjalla ja lähikunnissa – HOPE Lohja toimii Karkkilasta Hankoon – on lähes 270 perhettä. Jakelutyössä on mukana 13 aktivistia ja lisäksi seitsemän varaston tehtävissä auttavaa jäsentä.

Tänä alkuvuonna avunpyyntöjä on tullut jo 80. Koronarajoitusten vuoksi toiminta on jouduttu järjestämään uusiksi. Lahjoitusten vastaanotto tapahtuu ulkona kaksi kertaa kuukaudessa ja avustuspakettien jako perheille tehdään pienissä erissä, yksi vastaanottaja kerrallaan. Myös tavaroiden lajittelua ja pakkaamista varastolla tehdään nyt pienellä joukolla.

–Se sujuu kyllä, mutta antoisa yhdessäolo on vähentynyt. Sitä kaipaamme kaikki, sanoo Ojanperä.

Saara Loikkanen on käyttänyt tvt-taitoja eli tieto- ja viestintäteknologiaa opetustyössään vuosia jo ennen korona-aikaa. Niinpä hänen 6-luokkansa oli viime keväänä jo tottunut laitteiden ja oppimisympäristöjen käyttäjä. Kokemuksesta oli suuri apu myös Muijalan koulun muille opettajille, joiden tukena hän pystyi olemaan. Työyhteisöstä tuli kiitosta Loikkasen rohkaisevasta ”kyllä me tästä selvitään” -asenteesta.

Syksyllä työ jatkui 4-luokkalaisten opettajana Tytyrin koulussa. Nyt Loikkasen lukujärjestykseen on varattu yksi aamupäivä viikossa toisten opettajien tutorointiin. Työ koulussa – tai jopa etänä silloin kun pakko on – sujuu, mutta Loikkasen arvio on, että yhteiskunta maksaa vielä pitkään poikkeusolojen seurauksien laskua.

Naisen teko -kunniamaininta on Lohjan Zonta-kerhon vuosittainen huomionosoitus lohjalaiselle naiselle. Kunniamaininta jaetaan yleensä Naisten päivän tiedoilla järjestettävässä tilaisuudessa. Koronarajoitusten vuoksi tämäkin pieni tilaisuus järjestettiin ulkona ja ilman yleisöä.

Lohjan Zonta-kerhon Naisten oikeuksien toimikunnan puheenjohtaja Pirjo Aho (vas) keskustelee Marju Ojanperän kanssa ja toimikunnan jäsen Marjaana Moring jututtaa Saara Loikkasta.