Rahoitusmarkkinat ovat olleet melkoisessa muutoksessa koko 2000-luvun. Itseasiassa muutos on ollut käynnissä pidempään, mutta nyt viimeisten vuosien aikana internet ja mobiiliverkot ovat entisestään pienentäneet maailmaamme ja tuoneet entistä enemmän palveluita ja mahdollisuuksia myös sekä oman että yrityksien talouksien hallintaa, hoitoon ja lainanhakemiseen.

Jos ennen mentiin pankkiin hattu kourassa yksi pankki kerrallaan pyytämään lainaa, niin nykyään voi mennä suoraan lainaa.net sivustolle ja saada useamman eri lainoittajan tarjouksen yhdellä ja samalla kertaa. Eikä sitä varten tarvitse edes lähteä kotoa, vaan hakemuksen voi tehdä netissä, tai vaikkapa sillä omalla älypuhelimella täysin paikkariippumattomasti.

Entistä enemmän vaihtoehtoja

Nykyään kun valinnanvaraa on enemmän, voi käydä myös niin, että sitä ottaa liian monta pientä lainaa ja huomaa olevansa tilanteessa, missä maksaa useampaa pientä osamaksu kuukaudessa. Sitäkin tilannetta varten ovat netin lainamarkkinat oivia, sillä voit hakea yhden isomman lainan, eli ns. yhdistelmälainan ja maksat sillä ne kaikki pienet pois, ja maksat sitten jatkossa vain yhtä lainaerää kuukaudessa pois – selkeämmin, helpommin ja varmemmin.

Mistä tämä kaikki johtuu? Nykyiseen tilanteeseen näin 2020-luvulla on moniakin syitä, joista yksi on netin vaivattomuus niin tavaroiden tilaamiseen kuin lainan hakemiseen, ja toinen on oman talouden hallintaan liittyvät asiat. Onneksi niihinkin löytyy netistä hyviä ja selkeitä ohjeita, joista mm Marttojen sivuilta löytyy todella hyviä perusohjeita nuorille, ja miksei vanhemmillekin aikuisille, jotka eivät ole oikein varmoja, miten sitä omaa taloutta pitää seurata ja hallita.

Laina ja sen hoitaminen

Vaikka lainan hakeminen ja sen nostaminen ovat nykyään huomattavasti helpompia ja suoraviivaisempia toimia kuin vuosia sitten, on lainanmaksaminen yhä samanlaista. Lainan takaisinmaksuun liittyy niin sovittu laina-aika, kuin sovitut lainan lyhennyserät ja niihin liittyvät maksukulut ja korot. Uutta lainaa hakiessa onkin hyvä tutustua lainanehtoihin sekä lainan takaisinmaksuun liittyviin korkoihin ja kuluihin. Nykyisin nämä kulut tulee näyttää selkeästi lainaa haettaessa, ja siksi erilaisten lainojen ja lainoittajien tarjousten vertaaminen on kohtuullisen helppoa.

Jokainen laina pitää myös maksaa takaisin, siksi onkin hyvä ajatella ennen lainan hakemista ja nostamista, tarvitseeko oikeasti sitä hankintaa, ja tarvitseeko oikeasti sitä lainaa. Jokaiseen lainaan ja sen takaisinmaksuun liittyy kuluja ja korkoja, mikä tarkoittaa, että lainaa maksetaan aina jonkinverran enemmän takaisin lainanantajalle, kuin mitä sitä rahaa on itselle saatu tilille, ja tähän perustuu koko lainoitustoiminta. Se on näiden lainanantajien liiketoimintaa, josta pitää saada yritykselle tuloja. Kuluttajaliitto on myös kirjoittanut apuja velkojen hallintaan.

Elämän eri tilanteet

Jokaiselle meistä voi välillä tulla tilanteita, joissa ostamme tuotteita tai maksamme palveluista luotolla, tai lainalla. Siinä ei ole mitään pahaa, eikä erikoista – mutta ne pitää pyrkiä ennakoimaan. Eli silloin kun ansaitaan rahaa, olisi hyvä laittaa aina osa sivuun pahan päivän varalle, esimerkiksi sijoittamalla rahastoihin tai osakkeisiin. Sen voi tehdä pankin tuella tai itsenäisesti, riippuen omasta ajasta ja mielenkiinnosta. Tavoite kuitenkin on, että jokaisella meistä olisi jonkinverran taloudellista puskuria pahan päivän ja yllättävien tilanteiden varalle. Osakkeisiin sijoittamista voi opetella ja siitä voi keskustella vaikka paikallisessa sijoituskerhossa ja kursseilla, joita Lohjaltakin löytyy.

Varsinkin isot muutokset elämässä kuten kotoa pois muuttaminen, yhteen muuttaminen oman rakkaan kanssa, toiselle paikkakunnalle muuttaminen, lapsi, talon rakentaminen…. ovat tilanteita, joissa rahantarve saattaa helpostikin ylittää sen määrän, joka sillä hetkellä on omalla tilillä saatavilla. Niissä tilanteissa on sitä parempi mahdollisuus hoitaa asia joustavasti, mitä paremmin olet hoitanut omat talousasiasi – ne siis kannatttaa opetella mahdollisimman nuorena, mutta onneksi vanhemmitenkin niitä voi opetella.