Tänään: 12.07.2024

Toimittaja

Niin paljon aihetta tauluun Osa II -näyttely Lohjan kirjastolla kesäkuun ajan

kulttuuri, lohja, Lohjansaari, taide, taidenäyttely

Eero Siitosen taidenäyttely ”Niin paljon on aihetta tauluun. Osa II” tarjoaa katsauksen Lohjansaaren maisemiin ja eteläsuomalaisiin koskiin. Siitosen 15 maalausta kattava näyttely on esillä Lohjan kaupunginkirjastossa kesäkuun ajan.

Näyttely on jatkoa vuoden takaiselle teemalle, “Niin paljon on aihetta tauluun”. Viime kesän näyttelyn ensimmäisessä osassa Lohjansaaren seurantalolla esillä olleet 25 maalausta tarjosivat kuvauksen saaren kulttuurimaisemista.

Ensimmäinen näyttely sai alkunsa, kun Siitonen jakoi Saarelaiset-ryhmässä kuvia maalaamistaan teoksista. Ryhmän jäsenet innostuivat näkemästään ja ehdottivat, että Siitosen kannattaisi järjestää teoksistaan näyttely.

Katoavaa kulttuuriperintöä ja maalaismaisemia

Siitosen maalaukset heijastavat hänen lapsuutensa mielenmaisemia Nurmijärveltä, mutta niissä on myös tunnistettavissa olevia Lohjansaaren maisemia, jotka ovat tulleet tutuiksi vapaa-ajan asukkaana Pyölin kylässä parin vuosikymmenen aikana.

-Tauluihin on taltioitu katoavaa agraarikulttuuria, Siitonen kertoo.

Maalaukset Lohjansaaresta kuvastavat mm. omenapuutarhaa lumikuorrutteessa, valon ja varjon leikkiä lumessa, kyläteitä ja itse tehtyjä latuja. Teoksista on löydettävissä myös eri vuodenaikoja, kuten lasten syysloman aikainen kalaanlähtö, talviset hiihtoladut ja varhaiskeväinen laskuoja Innoonlammella.

– Jokaisessa vuodenajassa on omat värimaailmansa ja haasteensa, Siitonen toteaa.

Nurmijärven merkittävimmät kosket, Nukarinkoski, Myllykoski ja Kuhakoski, ovat myös saaneet oman paikkansa Siitosen maalausten kokoelmassa. Jokaisesta koskialueesta on tehty kaksi maalausta. Kosket on maalattu loppukesän ja ruskan aikaan. Lisäksi nähtävillä on maalaukset Perniön Latokartanonkoskesta ja Lempäälän Katepalin koskesta.

Siitosen mukaan vedenkuohun maalaamisessa on paljon yhtäläisyyksiä lumen maalaamiseen.

– Olen maalannut paljon lunta ja oli kiinnostavaa huomata, että liikkuvaa vettä maalatessa on paljon samoja elementtejä.

Maalaaminen on rentouttava harrastus

Diplomi-insinöörinä työskennelleen Siitosen maalausharrastus sai alkunsa jo lukioaikana yli 50 vuotta sitten, jolloin hän maalasi hiilipiirroksia läheisistä ja sukulaisista.

-50 vuotta muhi ajatus, että kun on taas aikaa, niin aloitan uudestaan, Siitonen kertoo.

Työuran jälkeen harrastus sai uutta vauhtia ja on laajentunut erityisesti maalaismaisemiin ja erityisesti katoavaan kulttuuriperintöön. Hän onkin tehnyt myös muutamia tauluja tilauksesta.

-Pidän realismista, se on sellaista minkä kaikki ymmärtävät.

Siitonen kertoo saaneensa inspiraatiota tyylinsä esimerkiksi Halosen ja Gallen-Kallelan teoksista. Hän itse pitääkin taiteesta, missä on oikeita realistisia maisemia.

-Tykästyin siihen tapaan, miten Halonen ja Gallen-Kallela ovat maisemia tehneet.

Eläkkeellä oleva Siitonen kuvaa maalaamista ennen kaikkea rentouttavaksi harrastukseksi.

-Ei ole pakottavaa aikataulua tai stressiä. Taulut syntyvät ajallaan ja harrastuksena. Tässä voi vain omaksi ilokseen maalailla ja jos se tuo iloa muillekin, niin sitä parempi, hän toteaa.

Siitonen lisää vielä, että maalaus antaa myös harrastuksena paljon, kun näkee oman työnsä jäljen.

Taideleiri heinäkuussa

Heinäkuun viimeisellä viikolla Lohjansaaressa käynnistyy taideleiri, jossa Siitonen toimii ohjaajana harrastajille. Taideleiri järjestetäänkin tänä kesänä ensimmäistä kertaa.

-Ajatus leirille syntyi, kun maalausta harrastava naapurini Eeva Valla, joka toimii myös aisaparinani leirillä, ehdotti taideleiriä, Siitonen kertoo.

Ilmoittautuminen leirille on auki ja mukaan voi liittyä Saarelaiset -ryhmän kautta Facebookissa.

Siitosen näyttely “Niin paljon on aihetta tauluun, osa II” on nähtävillä Lohjan kaupunginkirjastossa 1.6.-30.6.2023. Maalaukset Lohjansaaren kauniista maisemista sopivatkin hienosti Lohjan juhlavuoden tapahtumiin.