Thainyrkkeilyn aikuisten SM-kilpailut käytiin tammikuun alussa Tikkurilan Urheilutalolla. Nummela Thaiboxing Clubilta kilpailuihin osallistui vasta 16-vuotias Nea Sutinen kuuden ottelun kokemuksella. Viikonlopun huoltotiimissä toimivat Marko Säkkinen, Sari Levänen ja Eeva Pakkala.

SM-kilpailut käydään viikonlopun aikana, eli otteluita voi yhdellä ottelijalla olla kolmena päivänä, mikä toimii hyvänä harjoituksena esimerkiksi amatöörien arvokilpailuihin, sillä niissä voi olla viisikin ottelua viikon aikana.

Kilpailujen järjestäjänä toimi helsinkiläinen Crest-sali, jonka vetäjä Mikko Blom teki suuren työn tiiminsä kanssa. Kilpailujärjestelyt olivat onnistuneet ja hauska lisä lauantain kisapäivään olivat päivällä otellut pienten junioreiden ottelut, jotka antoivat junioreille mahdollisuuden otella isoissa puitteissa.

Näkyvyyttäkin SM-kilpailuille saatiin todella hyvin, koska semifinaalit ja finaalit näytettiin suorana lähetyksenä Ruudussa ja IS TV:ssä. Tilana urheilutalo oli toimiva. Savukone, musiikki ja otteluiden kohokohtia hidastuksina erätauoilla näyttävä iso näyttö loivat hyvää tunnelmaa kilpailuihin.

Vastustaja löytyi

Sutisen sarjassa ei alustavissa ilmoittautumissa ollut ketään, mutta yleensä tilanne muuttuu punnituksissa ja niin tapahtui tälläkin kertaa. Kuten Nummelan leirissä osattiin odottaakin, alemmasta sarjasta nousi kaksi ottelijaa Sutisen sarjaan: Turku Muay Thain Tea Läntinen, joka on pitkän linjan kamppailija ja jolla on otteluita takana noin 20, sekä Anna Rantanen Lahti Thaiboxing Clubilta. Hän kuitenkin enimmäkseen asuu ja harjoittelee Ruotsissa Slagskeppetin salilla. Rantaselta löytyy parin SM-kullan lisäksi niin ammattilaisten kuin amatöörienkin maailmanmestaruus. Voikin hyvällä syyllä sanoa, että Rantanen on yksi kilpailujen menestyneimpiä ottelijoita.

Arvonnalla selvitetään ottelupari semifinaaliin. Perjantaina suoritettu arvonta olikin jännittävä. Ranking pisteiden kaksi parasta laitetaan eri lohkoihin ja sitten Sutinen arvottiin jompaakumpaa vastaan. Arpa toi Sutiselle vastaan maailmanmestari Rantasen.

–Arvonta oli jänskää, mutta tiesin, että Nea on treenannut hyvin, niin tämä tulos oli melkeinpä odotettu, vaikka kyllä se hieman sykettä alkuun nostikin, Säkkinen mietti.

Ottelu varmistui lauantaille.

Voitto meni Lahti Thaiboxing Clubin Anna Rantaselle.

Nuoresta ottelijasta löytyy potentiaalia

Lauantain punnituksen ja lääkärintarkastuksen jälkeen Sutinen otti pikkuherättelyn potkutyynyillä ja sitten olikin tankkaamista ja odottelua iltaan asti, että pääsee hyppäämään kehään. Urheilutalolla oli tunnelma jo katossa, kun Sutinen tiimeineen saapui lämmittelyalueelle. Lämmittely meni tutulla ja turvallisella tavalla hyväksi havaituilla rutiineilla.

Odottelun ja jännittelyn jälkeen tuli Sutisen ottelun vuoro.

–Mageesti Nea osaa olla tosi rento ja handlaa hermonsa hyvin, kun ottelun aika on. Se on asia, joka on todella vaikea oppia, että pystyy matsissa pitämään rentouden. Toivotaan, että se säilyy läpi uran, tuumaavat Säkkinen ja Levänen, jotka toimivat Sutisen kulmassa avustajina.

Ottelussa oli eroa Nean aiempiin otteluihin: pidemmät erät, iso tapahtuma ja tv paikalla, unohtamatta tietysti vastustajan tasoa.

Ottelu lähti vauhdilla käyntiin heti kongin ensi kumahduksesta. Niin sanottua toistensa mittailua eivät nämä ottelijat tehneet, vaan heti lähdettiin hakemaan osumia. Sutinen aloitti matsin todella hienosti ja sai osuttua Rantaseen sekä lyönneillä että potkuilla. Lähiottelukin oli saatu treeneissä hiottua paremmalle mallille ja se toimi oikein hyvin läpi ottelun. Hienoja tilanteita oli ensimmäisessä erässä monia, mutta päällimmäisenä jäivät mieleen Sutisen tekemät kolme kaatoa. Erä oli todella tiukka, mutta tuomarit näkivät vastustajan kulman paremmaksi. Hauska ja hyvä kommentti Sutiselta tuli erätauon alkuun loistoerän jälkeen maailmanmestarin kanssa: ”Sehän meni nopeesti.”

Toiseen erään Rantanen lähti kovalla sykkeellä, mutta Sutinen ei tästä hetkahtanut, vaan piti pintansa ja antoi takaisin samalla mitalla. Molemmat ottivat ja antoivat kovia osumia ja käyttivät koko tekniikka arsenaalin, joka thainyrkkeilyssä on käytössä. Toinen erä oli vauhdikas, mutta kokenut Rantanen sai hieman enemmän osumia perille, joten erä meni hänelle.

Kolmannessa erässä Rantanen alkoi hieman varmistella, koska tiesi kahden erän voiton olevan jo hallussa ja finaaliottelu olisi vielä edessä. Voi olla vaarallistakin tehdä näin, mutta Sutinen ei pystynyt käyttämään tätä tarpeeksi hyväkseen, jotta olisi saanut paremman loppukirin aikaiseksi. Erässä oli kyllä hyvin vauhtia ja siinäkin päästiin ottelemaan ja tekemään paljon. Ymmärrettävää myös on, ettei liian isoja riskejä oteta. Ottelun voitto meni siis tällä kertaa Rantaselle tuomariäänin 3–0. Tämä otettiin Nummelan kulmassa kuitenkin melkein voittona, koska Sutisen suoritus oli todella hyvä. Siitä hän ja valmentajat saivatkin kuulla yhdeltä jos toiseltakin thainyrkkeilyn ystävältä, jotka osasivat arvostaa nuoren gladiaattorin kovaa suoritusta.

–Nyt otetaan hetki lepoa, sitten kohti uusia haasteita ja mikä tärkeintä opetellaan kilpailemista ja sitä kautta hakemaan voittoa vastustajista. Valmentajana tiedän Nean potentiaalin ja nyt hommana on saada se käyttöön ja Nea itsekin ymmärtämään, että on lahjakas. Toki tämä kokemus varmasti tuo lisää hyvää itseluottamusta nuoren tekemiseen, toteaa Säkkinen.

Nea Sutisen lyönti osuu vastustajaan. (Kuva: Areta Santos)

Mukaan harrastamaan?

Treenit ovat jatkuneet hyvällä sykkeellä Nummela Thaiboxing Clubilla ja ihmiset ovat löytäneet takaisin salille taas joulutauon jälkeen. Kuntothaihin otetaan uusia harrastajia mukaan koko ajan. Kuntothaissa erona on, ettei kontaktia ja sparria ole harjoituksissa. Se on siis hyvä tapa tulla mukaan tämän loistavan harrastuksen pariin.

Uusi peruskurssi alkaa helmikuun lopulla ja siihen onkin jo alkanut tulla ilmoittautumisia hyvällä tahdilla. Lisätietoa kursseista löytyy seuran nettisivuilta ja sosiaalisesta mediasta. Laji sopii kaikille ja on todella hyvää kuntoilua sekä itsensä haastamista. Kilpaileminen on vapaaehtoista ja suurin osa käykin harjoituksissa harrastusmielessä ja kuntoa kohottamassa.