Yrittäjä Sumth Wewala jatkaa Lahjahovin vetämistä

Vanha tie 110 pitää varrellaan monia kuuluisia paikkoja, ja monen paikallisen muistoissa on tilaa näille tutuille levähdys ja juhlapaikoille. Mutta kehitys kehittyy ja tällä kertaa se oli aikoinaan uusi Turku-Helsinki moottoritie, joka hiljensi tie 110:n. Hiidenveden kaksoisgrillit, Myllylampi, Kasvihuoneilmiö, Lahnajärvi ja monet muut tutut paikat hiljenivät ja vaikka näistä monet vielä ovat olemassa, on niiden parhaat vuodet jo takanapäin, sillä ihmisvirrat matkaavat moottoritietä, ja vain ne, jotka oikeasti haluavat nähdä paikallisuutta ajavat tätä ns. vanhaa Turun tietä.

Tien varrelta löytyy Nummelta myös vanha kauppapaikka, jossa on ollut niin ruokaravintolaa kuin erilaisia kauppaliikkeitä, Nummen Lahjahovi ja Ykköstien Aarreaitaa. Sumith Wevala on vetänyt Lahjahovia jo 12 vuoden ajan, mutta välillä tilat ovat olleet vuokrattuna muille, mutta nyt Sumith on ottanut Lahjahovin takaisin vuokralaisilta ja laittanut paikkoja kuntoon.

Tänä vuonna emme kuitenkaan saa ravintolaa takaisin auki, mutta tavoitteena on, että taas ensi kesänä eli 2020 olisi Lahjahovin ravintola jälleen avoinna, kylläkin meidän pitää löytää hyvä ja luotettava kokkikin ennen sitä, kertoo yrittäjä Sumith Wevala itse.

Lahjahovi on avoinna nyt taas joka päivä kello 10-18, niin arkisin kuin lauantait ja sunnuntait.

En ole vielä halunnut enempää mainostaa, koska vasta elokuussa saamme lisää tavaraa myyntiin, kertoo joka päivä itse töissä oleva yrittäjä itse.

Eihän tätä tekisi, jollei näistä vanhoista tavaroista pitäisi ja tykkäisi keskustella ihmisten kanssa.

Lahjahovilla on liiketilaa noin tuhat neliötä ja sitä mukaan, kun tavarat saadaan uudelleen järjestettyä, myös Lahjahovin toinen kerros päästää avaamaan.

Kaikkea ei saa aikaiseksi kerralla ja meillä on ollut paljon tekemistä, edellisen vuokralaisemme jäljiltä. Näin jälkikäteen on helppo sanoa, että on tullut tehtyä virheitä esimerkiksi tämän paikkamme vuokrauksessa, mutta nyt olemme takaisin omalla reitillämme tekemässä Lahjahovista paikkaa, minne kannattaa tulla tekemään löytöjä.

Antiikkia myymässä muuallakin

Sumith kertoo kuinka hän aina kesäisin ottaa antiikkiautonsa, ja lähtee toreille ja tapahtumiin myymään Lahjahovin antiikkisia tavaroita.

Esimerkiksi Inkoon ja Fiskarsin antiikkipäivät ovat loistavia tapahtumia olla paikalla, sillä niihin ihmiset lähtevät usein avoimin mielin ja haluavat löytää jotain kivaa kotiin tai kesäasuntoon. Sen sijaan tavalliset torit kuten Tammisaaren, Lohjan tai Hangon torit ovat kyllä ok myydä kasviksia ja ruokaa, mutta tällainen antiikkitavara ei liiku edes Tammisaaressa enää, tai ei ainakaan tänä kesänä onnistunut.

Vuosien varrella yrittäjä on oppinut mikä tavara liikkuu ja mikä ettei, mutta samalla hän sanoo, että jokainen asiakas on erilainen ja samoin myös jokainen kuukausi on erilainen, eikä koskaan voi olla varma, mitä seuraava asiakas etsii.

Antiikkia ja vanhaa tavaraa

Lahjahovi ostaa ja myy vanhaa tavaraa, eikä kaiken tarvitse olla oikeasti aivan antiikkia.

Monet ihmiset etsivät 50- ja 60-luvun tavaraa ja huonekaluissakin liikkuu nopeammin vähän pienemmät huonekalut. Ihmisillä alkaa olla kodit täynnä kaikkea, eivätkä isot huonekalut sovi nykyasuntoihin.

Meillä Lahjahovilla käy myös paljon jälleenmyyjiä, koska kauppiaat tietävät, että meiltä löytyy hyvää tavaraa, emmekä hinnoittelu tuotteitamme pilviin. Siksi meillä lukeekin ulkona seinissä kirpputori. Kirpputori tämä on siksi, että kaikki tuotteemme ovat olleet jonkun omistuksessa ja käytössä, ennen kuin me olemme ne ostaneet tänne Lahjahoville. Itse asiassa käymme paljon Ruotsissa ostosmatkoilla hakemassa myytävää meille, ja sitten meillä käyvien muiden kauppiaiden kautta muualla Suomessa. Ruotsissa on vain tällä hetkellä hyvin tavaraa saatavilla, eivätkä tuotteet ole ryöstöhinnoiteltuja.

Hinnat pitäisivät meillä kyllä olla kohdallaan, eivät ne jälleenmyyjät muuten täällä niin usein kävisi ja suurin osa liikevaihdostamme on aina tullut toisille liikkeille myymisestä, mutta jokainen asiakas on tervetullut luoksemme jokaisena päivän kun olemme auki.

Lahjahovilla ja Sumithin antiikkikaupalla ei ole nettisivua, mutta Facebook sivu löytää, jolla Sumith laittaakin usein kuvia kertomaan, mitä kaupalta juuri sillä hetkellä löytyy.

Kannattaa tulla jo nyt katsomaan tarjontaamme ja sitten elokuun loppupuolella uudelleen kun olemme täydentäneet varastojamme. Vaikkei meillä ole enää ravintolaan, kahvilasta saa kuitenkin kahvia, jäätelöä ja kenties jotain pullaakin.