Näinä aikoina, kun talvi näyttää lumen avulla voimansa ja ympäri maailmaa on paljonkin sääilmiöissä toivomisen varaa, korona alkaa olla vähitellen osittain voitettu, ja maailmaa uhkaa jälleen eurooppalainen sota, nyt tarvitaan myös positiivisuutta. Moni kansainvälinen tilanne, politiikka ja varsinkin erilaiset sääilmiöt ovat meidän kaikkien vaikuttamismahdollisuuksien ulkopuolella, joten niitä voi seurata, mutta niistä ei pidä ottaa liikaa stressiä.

Iloisia televisio-ohjelmia

Suoratoistokanavat ovat pääsääntöisesti hyviä siinä mielessäkin, että niiltä voit oikeasti katsella niitä ohjelmia mitä haluat – ei tarvitse katsella mainoksia, eikä dokumentteja, jollei halua – eikä tarvitse kuunnella uutisia. Suoratoistokanavat kylläkin tarjoilevat sitten laajan valikoima niin sarjoja, elokuvia kuin niitä dokumenttejakin, ja katsottavaa riittää varmasti kaikille. Esimerkiksi suomalainen nettiruutu.fi tuo sivujensa kautta uutisia eri kanavien uutuuksista, sekä kertoo tasaisesti myös arvosteluja eri sarjoista – kenties löydät uutta katsottavaa juuri niiden arvostelun kautta?

Iloa uuden oppimisesta

Viimeiset ajat on puhuttu ja kirjoiteltu paljon myös metaversesta, eli uudesta netin seuraavasta sukupolvesta, ja kuinka isot brändit ovat jo menneet sinne. Mistä siinä kaikessa on kyse, ja mitä ovat lohkoketjut, kryptovaluutat ja mitä tarkoittaa NFT? Näistä asioista voi lueskalla omaa tahtiin vaikka www.kryptoraha.info sivustolla, jolla on muuten myös pelattavissa kryptovaluuttapeli, joka on Hämeenlinnan HAMK-opiskelijoiden luoma kiva ja helpohko peli kryptovaluutoista.

Harrastamaan – liikkumaan – tekemään yhdessä

Vaikka suoratoisto tarjoaa kaikenlaista kivaa katseltavaa ja uuden oppiminen on hauskaa, niin välillä on hyvä myös tehdä jotain kavereiden kanssa yhdessä. Jopa se lumenluonti voi olla kivaa kavereiden kanssa. Mutta jos aikaa on entistä enemmän käytettävissä, sitä voisi vaikka miettiä jotain aivan uutta harrastusta, tai miksei sitten vaikka pelaamista? Pelaamista voi olla vaikka kavereiden kansssa UNO:n pelaaminen, ei pelaamisen tarvitse aina olla digitaalista, vaikka Z-sukupolvi onkin elänyt vain tätä digiaikakautta. Oletko sinä esimerkiksi koska viimeksi kokeillut jotain aivan uutta harrastusta, mitä jos kokeilisit jotain, mitä et ole koskaan edes harkinnut?

Harrastaminen on hyvä tapa sekä saada kavereita, että tehdä jotain kavereiden kanssa. Ei sen harrastuksen ole pakko olla liikuntaa, voihan se olla sijoittamistakin, tai vaikkapa kirjoittamista, lukemista – harrastamisen muotoja on vähintäänkin yhtä paljon kuin mitä meitä on, sillä useimmat meistä harrastavat useampaa asiaa.

Positiivinen ihminen osaa ajatella realistisesti

Positiiviset ihmisetkään eivät aina katso maailmaa vaaleanpunaisten lasien läpi, vaikka niin voisi kuvitella. Positiivisen elämänasenteen omaksuminen vaatii realistista ajattelutapaa, jonka pääpaino on positiivisissa puolissa.

Moni ajattelee, että optimistit näkevät ainoastaan asioiden hyvät puolet ja jättävät kaiken muun huomiotta. Se ei kuitenkaan ole hyvä lähestymistapa. On tärkeää tunnistaa asioiden molemmat puolet ja sen jälkeen valita, mihin keskittää energiansa – positiiviseen vai negatiiviseen?

Positiivinen ajattelu ei tarkoita epämukavien asioiden välttelyä ja asioiden vääristelyä totuudesta. Positiivisella ajattelulla tarkoitetaan ennemminkin omaa näkökulmaasi ja suhtautumistasi niihin tilanteisiin, joita kohtaat.

Kysy siis itseltäsi: Miten sinä kohtaat haasteen, joka tulee sinua vastaan? Sorrumme usein helposti valittamaan, ja valmistaahan suomalainen mentaliteettikin meidät odottamaan aina pahinta. Kuten yleinen sanonta muistuttaa, ”pessimisti ei koskaan pety.” Tosiasiassa valittaminen tai pessimismi ei ole tuottava asenne. Se saattaa tuoda hetken helpotuksen, mutta ei valmista sinua voittamaan haasteita ja kehittämään uusia ratkaisuja ongelmiin. 

Kohdataan tulevaisuus positiivisuuden kautta.