Ja jatkuu…sinne satumahan käydä vois.

Unto Monosen lähes kansallislauluksi nousseen kappaleen tekstistä kumpuaa Kaija Parkon käsikirjoittaman ja ohjaaman musiikkinäytelmän nimi. Nimellä on lähes kaikenkattava jatko – ’Kuvitteellisia kohtaamisia somerolaismusiikin alkujuurilla’.

Huippusuosittu Badding-musiikkinäytelmä oli vuonna 2017 osoitus siitä, että Esakallion näyttämö ja sali soveltuvat suurillekin esityksille. Kaija Parko oli mukana rooleissa kyseisessä tuotannossa ja sai silloin idean tästä esityksestä. Parko on elänyt nuoruuttaan Somerolla noina aikoina ja tuntenut hyvin M.A. Nummisen ja Rauli Somerjoen. Näin hän kertoo näytelmästään:

–Nimensä mukaisesti Unto Mononen, M.A. Numminen ja Rauli ”Badding” Somerjoki kohtaavat tunnetuissa paikoissa Somerolla ja Helsingissä. Tosielämässä Mauri, Make, niin kuin meidän aikanamme Somerolla sanottiin, on tietenkin kohdannut molemmat muut, mutta he kaikki kolme eivät tiettävästi tavanneet.

–Aloin kuvitella, mitä olisi voinut tapahtua. Esakallion esityksessä on kohtauksia, joissa on hiven totta, toinen puoli on silkkaa kuvitelmaa. Mutta kaikkien kolmen musiikki on totta ja se soikin esityksessä komeasti. Paikalla on Jari Heinä Niemisen ammattilaisbändi, joka takaa, että svengiä on. Entinen oppilaani Jonna Tervomaa lupautui naisääneksi näytelmään. Hänen esittämillään kappaleilla ilmennetään musiikin voimaa ja syvää ideaa, jota jokainen säveltäjä etsii.

–Harjoitukset ovat jo loppusuoralla. Kolme päänäyttelijää Pertti Pertsa Koivula Monosena, Samuel Shipway M.A. Nummisena ja Jani Forsman tietenkin Baddinginä takaavat, että kohtauksissa on ajan henkeä ja että kolmen suuren erilainen persoona tulee esiin. Kaikki näyttelijät myös laulavat. Olen sanonut, että Oi, jospa kerran on hauska esitys, jossa saa itkeä. Enempää en kerro. Tulkaa katsomaan! Parko kehottaa.

M.A. (Samuel Shipway) ja tyttöystävänsä Aulikki (Miia Raivikko-Alhoranta).

Musiikki vahvasti esillä

Monosen, Baddingin ja M.A:n musiikki on vahvasti esillä näytelmässä. Jari ”Heinä” Niemisen on koonnut bändin ja sovittanut musiikin. Toisena bändinä on Vesa Toukkarin luotsaama somerolaiskokoonpano, Aerodynaaminen jazzyhtye, jonka esitykset vievät kuulijan 50–60-lukujen iskelmäjazzin tunnelmaan. Mr-tangona Kimmo Lindegren tulkitsee tietysti Monosen tangoja ja Jani

Forsman on tunnettu ja ansioitunut Baddingin laulujen tulkitsija. Forssalaislähtöiselle Tervomaalle somerolaismuusikot ovat osa musiikillista yleissivistystä ja kansallista alitajuntaa.

–On todella kiinnostavaa päästä tekemään omia versioita yleisölle rakkaista, enimmäkseen miesten esittämistä kappaleista.

Lavastuksessa on mukana myös Somerolla vaikuttava taiteilija Antero Kare, jolta saadaan hyviä neuvoja esityksen visuaaliseen ilmeeseen. Esityksissä on mukana myös suuri joukko somerolaisia teatterin harrastajia, niin rooleissa kuin avustajinakin.

Oi, jospa kerran esitetään Esakalliolla heinäkuun lopulla yhdeksän kertaa. Ensiesitys on torstaina 18.7.

Ohjaaja Kaija Parko ja tähdet: Samuel Shipway (M.A.Numminen), Jani Forsman (Badding), Pertti Koivula (Unto Mononen), Kimmo Lindegren (Mr-tango) ja Jonna Tervomaa (naisääni).