Moni aikuisikäinen haaveilee suorasta hammasrivistä ja purennan korjaamisesta. Lähes poikkeuksetta oikomishoito on mahdollista toteuttaa.

Läpinäkyvillä kalvoilla tehtävä oikomishoito on nykyään yleistä. Kuva: Invisalign

Oikomishoidolla voidaan tasapainottaa ja parantaa purentaa sekä hampaiden ulkonäköä. Hampaat voivat olla vinossa, tai purennan toimintahäiriöt saattavat heijastua päänsärkynä tai kipuna muualle kehoon, tyypillisesti niskaan ja hartioihin.
Hampaat liikkuvat koko eliniän ajan, minkä vuoksi iän myötä hampaiden ahtaus saattaa lisääntyä tai purenta huonontua.

Tarve oikomishoitoon

Usein tarve oikomiseen liittyy ulkonäköön, mutta toimiva purenta on aina myös terveys- ja hyvinvointikysymys.

Oikomishoitoon kannattaa hakeutua, jos purenta aiheuttaa huolta, joko toiminnallisesti tai esteettisesti, toteaa oikomishoidon erikoishammaslääkäri Armando Gale Lohjanhampaasta.
Nykyään on yhä tavallisempaa, että aikuisiällä halutaan korjata hampaiston virheitä. Markkinoille on tullut uudenlaisia oikomiskojeita, jotka näkyvät vähemmän ulospäin, mikä madaltaa oikomishoidon aloittamisen kynnystä.

Potilaalle entistä helpompaa

Oikomistekniikka on kehittynyt niistä ajoista, jolloin kirjaimellisesti rautaisesta hymystä näki, kenellä on oikomishoito menossa. Hampaiden oikominen on myös muuttunut potilaalle helpommaksi.

Monilla oikomishoitoon hakeutuvista hampaiden virheasentoja ei aikoinaan ole korjattu, jos esimerkiksi julkisen puolen hoitoon pääsemisen kriteerit eivät ole täyttyneet. Asia on jäänyt harmittamaan, ja tilanne halutaan korjata, kertoo hammaslääkäri Mikko Kotiaho Lohjanhampaasta.

Kohti suoraa hammasriviä

Oikomishoito voidaan tehdä joko kiinteillä kojeilla, jolloin hampaan pintaan kiinnitetään metallisia kiinnikkeitä ja niihin teräslankoja, tai hoidossa voidaan käyttää lähes läpinäkyviä kalvoja. Kalvoilla tapahtuva oikomismenetelmä on huomaamattomampi kuin raudoilla tapahtuva. Irrotettavat oikomiskalvot ovat käytännöllisiä, koska ne voi poistaa ruokailun ja hampaiden puhdistuksen ajaksi.

Ennen oikomishoidon aloittamista oikomishoidon erikoishammaslääkäri haastattelee potilaan ja tutkii tämän hampaat ja purennan. Eri hoitotekniikoilla on omat vahvat ja heikot puolensa, ja oikoja pystyy arvioimaan kullekin tilanteeseen parhaiten sopivan oikomistekniikan.

Asiantuntija:

oikomishoidon erikoishammaslääkäri
Armando Gale

Lohjanhammas
Kauppakatu 13 B 3. krs,
puh. 019 321 232

www.lohjanhammas.fi