Kirjoitimme tuossa aiemmin Bitcoinista ja kryptovaluutoista liittyen niiden suuriin arvonmäärityksellisiin muutoksiin. Hyvällä ajoituksella kryptovaluuttoja ostavat voi ansaita kymmenien prosenttien voiton kuukaudessa ja huonolla ajoituksella voi sijoittaja menettää suurimman osan sijoituksistaan. Tilanne vastaa jo aika lailla aikaa, jolloin rikkaat englantilaiset suvut sijoittivat rahojaan siirtomaihin toivoen rahojen moninkertaistumista. Silloin nähtiin monen vanhan suvun menettävän kaikki rahansa, mutta vastaavasti oikein sijoittaneiden moninkertaistavan omaisuutensa. Tähän kaikkeen verrattuna kryptovaluutat eivät siis ole mitään uutta- me ihmiset olemme aina ottaneet riskejä. Riskin ottaminen ja kehittyminen, eteenpäin meneminen eivät ole kaikille, mutta ilman riskinottoa, mitään ei myöskään voi tapahtua.

Tästä kertoo myös Bitcoin Evolution sivusto, jolle pääset Bitcoin Evolution kirjaudu sisään linkin kautta. Kyseessä on kuitenkin iso asia koko maailman rahamarkkinoille, tuleeko kryptovaluutoista lopulta oikeasti kaikkialla hyväksytty vaihdantaväline, vai jääkö se sijoittajien omille markkinoille ja niche-porukan puuhasteluksi, joskin miljardiluokkaiseksi sellaiseksi?

Tulevaisuuden rahamarkkinat

Kuka olisi 70-luvulla uskonut, että Eurooppaan syntyy yksittäinen alue, jonka muodostavat itsenäiset valtiot, mutta joilla on kaikilla sama valuutta: euro. Eihän se asia niin ennenkuulumatonta ole, onhan USA:ssa ollut näin koko ajan ja 50 osavaltion muodostava Yhdysvallat on olemassaolonsa ajan nauttinut dollarin hyvästä arvosta. Mutta ovatko kryptovaluutat jonakin päivänä nämä vanhat valuutat korvaava tekijä, vai ovatko kryptovaluutat kuten Bitcoin kuitenkin jatkossakin vain kansainvälisen kaupankäynnin helpottava valuuttamuoto?

Monet esimerkiksi kryptovaluutta Bitcoinin puolestapuhujista ovat nostaneet esille kryptovaluuttojen kyvyn ylläpitää arvonsa, vaikka taloudessa olisi kriisejä. Bitcoinin arvostuskin on säilynyt korkeana, vaikka korkealla olevat tahot ovat sitä kovastikin kritisoineet. Itseasiassa tilastojen valossa kryptovaluutat kuten Bitcoin kasvattavat suosiotaan samalla kuin perinteiset järjestelmät polkevat paikallaan kehityksen mennessä eteenpäin. Kryptovaluuttojen puolesta puhujat näkevät ne entistä parempana ja ennen kaikkea reilumpana vaihdantavälineenä kuin vanhat, perinteiset valuutat.

Perinteinen raha

Perinteiselle rahalle oli ja on tyypillistä se, että valtiot ja keskuspankit painavat lisää rahaa sitä tarvittaessa, välittämättä siitä, mihin lisää painetun rahan arvo perustuu. Monesti näiden valtioiden oma talous on sakkaamassa, kansalaiset tekevät pitkää päivää, työttömyys kasvaa, mutta rahaa tarvitaan markkinoille, jotta kaikki toimii – se raha vain jää isolta osaltaan nimenomaan niihin laareihin, missä sitä on ollut jo aiemminkin, eikä perustalla oleva ongelma välttämättä katoa minnekään. Itseasiassa kryptovaluuttoihin liittyen on ollut nähtävillä ajatuksia myös esimerkiksi Euroopan EKP:n omasta digivaluutasta?!?

Uutiset vai valeuutiset

Mikä aiheutti tammikuussa kryptovaluuttojen arvon nopean putoamisen? Ilmoille tuli uutinen, missä kerrottiin, että kryptovaluuttaan olisi liittyen ns. double spend- ilmiö, ja tämä johti nopeaan reagointiin markkinoilla. Ei olisi hyvä, jos yhdellä kertasummalla voisi maksaa kaksi kertaa – todellisuus ei kuitenkaan ollut näin, vain kyse oli väärästä uutisesta, joka kuitenkin söi noin 100 miljardia dollaria kryptovaluuttojen arvosta! Arvo palautui kuitenkin nopeasti, kun selvisi, että uutinen ei pitänyt paikkaansa. Sen sijaan mitä tapahtuma toi esille, oli se, kuinka paljon voidaan saada aikaan yhdellä valeuutisella, ja tämä oli vain kryptovaluuttaan liittyvä.

Kryptovaluutat ja maailmantapahtumat

Samalla kuin viime ajat on mediassa ollut paljon kirjoittelua tästä Bitcoinin arvon noususta ja näistä menneistä tapahtumista, sivuun jäi uutinen Espanjasta, missä David Barrall niminen pelaaja siirtyi toiseen joukkueeseen ja pelaajasiirto maksettiin täysin Bitcoineilla! Siirron maksoi nimitäin kryptovaluuttayhtiö Criptan. Barrall on ehtinyt 37-vuoden ikänsä aikana pelata mm. Real Madridin B-joukkueessa ja Sporting Gijonissa sekä Levantessa.