Markku Pölösen ja Heikki Kujanpään tangomusikaali Onnen maa nähdään kesällä Karkkilan Tehdasnäyttämöllä. Musikaalin tuottaa Mika Nikander. Musikaalin kapellimestarina toimii Anna Tallgren.

Markku Pölösen samannimiseen suosikkielokuvaan perustuva musikaali kertoo tangontäyteisen, hauskan ja tunteellisen tarinan kesästä 1964. Suomen maaseutu alkaa tyhjentyä, agraarinen maailma kadota, ihmiset muuttavat kaupunkeihin ja töihin tehtaisiin. Viattomuuden ajan hiljalleen kadotessa ihmiset tuntevat kuitenkin aivan samoja tunteita, vaikka ympäristö ja elinolosuhteen muuttuvat.

Kaupunkiin muuttanut Tenho tulee viettämään lomaa kotitilalleen. Edessä on elämysten ja muutosten kesä. Suomea koettelee valtava tangon huuma; kaipaillaan satumaahan jääneisiin kesäisiin muistoihin, mutta samalla uusi musiikki ja uusi maailma vyöryvät esiin vääjäämättömästi. Luvassa on tangomaailman taikaa, itkua ja naurua – elämää ja kuolemaa.

Musikaalin ohjaa Karkkilan Työväen Näyttämölle Heikki Kujanpää ja musikaalin koreografiasta, puvuista ja laulujen harjoittamisesta vastaa Mika Nikander. Unto Monosen hienot klassikkotangot, sekä kapellimestari Anna Tallgrenin tätä tuotantoa varten säveltämät uudet laulut siivittävät tarinaa Karkkilan Työväen Näyttämön upeasti laulavan näyttelijäkaartin tulkitsemina.

Musikaali on Kujanpään ensimmäinen ohjaus Karkkilan Työväen Näyttämölle. Kujanpää on näyttelijä ja ohjaaja, joka on saanut myös kansainvälistä tunnustusta elokuvaohjauksistaan. Onnen maan hän on ohjannut aikaisemmin Kuopion kaupunginteatteriin 2000-luvun alussa. Musikaali on muokattu uudelleen Karkkilan esitystä varten.

Musikaalin lippujen ennakkomyynti NetTicketissä. Esitykset Tehdasnäyttämöllä (Valtatie 26 F, 03600 Karkkila) alkavat ke 13.7. ja päättyvät 17.8.

Laura ( Eeva Alasalmi) yllättää Tenhon ( Kalle Kotilainen ) ja Virvan ( Eeva Alasalmi).
(Kuva: Antti Lehtonen / KTN)

Yön Kaspar Valimomuseolla

Karkkilan Työväen Näyttämö esiintyy tänä kesänä Tehdanäyttämön lisäksi myös Karkkilan vanhassa masuunissa Valimomuseolla. Näytelmä on Aloysius Bertrandin Yön Kaspar, joka on uusinta vuodelta 2016. Tuolloin esitys nähtiin Bremerin myllytuvassa. Esitys toteutetaan yhteistyössä Tehtaan hotellin kanssa. Lipun hintaan kuuluu iltapala hotellilla ja sen jälkeen teatteriesitys vanhassa masuunissa. Mukana yhteistyössä on myös Ruukkimuseo Senkka.

Yön Kaspar oli alun perin pieni kirja, joka ilmestyi Ranskassa kirjoittajansa kuoleman jälkeen vuonna 1842. Kirja on eriskummallinen kokoelma lyhyitä proosafantasioita, joissa romantisoidaan menneitten vuosisatojen elämää. Tekstit ovat maalauksellisesti rakennettuja kohtauksia, joiden henkilöt ja tapahtumapaikat ovat tunnusomaisia romantiikan ajan kirjallisuudelle. Ritarit ja noidat, kuninkaat ja keijut, munkit ja roistot, commedia dell´arten hahmot, sekä hirsipuut ja jalokivet kansoittavat teosta.

Karkkilassa nähtävä esitys kertoo salaperäisen Myllyn Rouvan salaisuudesta ja omintakeisesta sirkusseurueesta joka on joutunut Myllyn Rouvan valtapiiriin. Sirkuslaiset joutuvat laittamaan kaiken taitonsa ja taiteensa likoon taistelussa Rouvaa vastaan pelastaakseen ystävänsä Rouvan vallasta.

Esityksen on dramatisoinut ja ohjannut Mika Nikander. Myllyn Rouvana nähdään Kirsi Kahela, Vankina Antti Lehtonen, Harlekiini Pierrotina Hanne Laakso, Neitona Ida Sosunov, Keikarina Reijo Riuttanen ja Scarbo-kääpiönä Toni Trogen.

Iltapalan tarjoilu alkaa Tehtaan hotellilla klo 18.00 ja esitys vanhassa masuunissa klo 20.00. Teatteriesityksen kesto on noin 1 tunti. Esityksen lipunmyynti, tilaukset ja tiedustelut Tehtaan hotellista. Esitykset: 16.6., 23.6., 30.6., 4.8., 11.8. ja 18.8.

Myllyn Rouva, ( Kirsi Kahela, vas) saa vieraakseen omintakeisen sirkusseurueen, Keikari (Reijo Riuttanen), Pierrot (Hanne Laakso) ja Scarbo ( Toni Troegen). Takana Vanki (Antti Lehtonen). (Kuva: Tomi Wahlroos)