Ympäristökasvatustyöhön tarkoitettu opetusmateriaalikansio julkistettiin Asemanpellon koululla. Opettaja Tiina Aitolehti (vas), Rosk’n Rollin ympäristökouluttaja Rakel Allén, opettajat Leena Reinman ja Maario Karpo, rehtori Virpi Laine ja Rosk’n Rollin tiedottaja Kaisa Halme.

 

Rosk’n Roll -jätehuoltopalvelu on tuottanut alakoulujen ympäristökasvatustyöhön opetusmateriaalikansion, joka jaetaan tilauksesta kaikkiin Itä- ja Länsi-Uudenmaan kouluihin. Kyseinen Otto ja Ronja -kansio julkistettiin viime viikolla Lohjan Asemanpellon koululla. Rosk’n Rollin tiedottaja Kaisa Halme ja ympäristökouluttaja Rakel Allén kävivät esittelemässä kansiota koulun opettajille.

Halme kertoo, että vastaavanlainen kansio on ollut jo aiemmin käytössä Itä-Uudellamaalla, mutta nyt sekä Itä- että Länsi-Uudellamaalla otetaan käyttöön samanlaiset, uutta materiaalia sisältävät kansiot. Kansio on Rosk’n Rollin ympäristökouluttajien tekemä, ja materiaalin piirroskuvista ja taitosta on vastannut Tarja Petrell. Kansion on saatavana sekä suomeksi että ruotsiksi.

-Kansion tekeminen on ollut monen vuoden projekti, Halme toteaa.

 

Apua ympäristökasvatustyöhön

Tarkoituksena on, että opettajat voivat hyödyntää kansion materiaalia ympäristökasvatustyössään.

-Kansio on tarkoitettu opettajille avuksi ja työkaluksi ympäristökasvatukseen. Siitä löytyy tehtäviä ja pohdintoja, jotka sopivat eri oppiaineiden, kuten äidinkielen ja matematiikan tunneille, kertoo Allén.

Halme puolestaan sanoo, että kansiota on testattu jo etukäteen kymmenen opettajan ja lasten voimin. Hän muistuttaa myös, että kansiossa ei keskitytä kertomaan vain jätteet ympäristölle tuottamista ongelmista, vaan tarjotaan myös ratkaisuja.

”Kulutusvalinnoilla on väliä”, ”jätteiden lajittelu kannattaa”, ”vaaralliset jätteet on saatava turvallisesti talteen” – esimerkiksi nämä ja monet muut väitteet perustellaan kansiossa.

Alakoululaisille suunnatut tehtävät johdattavat pohtimaan materiaalien kiertoa, omia kulutusvalintoja ja kestävää kehitystä tekemisen ja oivaltamisen kautta. Tehtäväkansiossa on runsaasti kuvia ja eritasoisia tehtäviä, jotka sopivat eri oppiaineiden tunneille.

-Kansiosta löytyy esimerkiksi jätteiden seurantatehtäviä, laskutehtäviä, sanaristikoita ja yhdistelmätehtäviä sekä hauskoja tuunaus- ja askarteluvinkkejä, kertoo Rosk´n Rollin ympäristökouluttaja Sabina Lindström.

Kansio jakautuu neljään osa-alueeseen. Ensimmäisessä pohditaan omia valintoja ja niiden vaikutusta syntyvän jätteen määrään sekä tuotteiden elinkaarta, toisessa käsitellään jätteiden lajittelua ja sitä, miksi lajittelu kannattaa, kolmannessa vaarallista jätettä ja neljännessä sekajätettä.

 

Selkeitä ja käyttökelpoisia tehtäviä eri tunneille

Kansio keräsi jo lyhyen tutustumisen jälkeen myönteistä palautetta Asemanpellon koulun opettajilta.

-Ulkoasu on todella hienon näköinen ja tehtävät ovat yksinkertaisia ja hyvin käyttökelpoisia. Kansio sisältää tärkeää nykypäivän asiaa, kommentoi rehtori Virpi Laine.

-Kansio näyttää hyvältä. Ihanaa, että se sopii uuden opetussuunnitelman hengessä eri oppiaineiden tunneille. Ihanaa on myös se, että joku on tehnyt sen meidän puolesta, kiittää Maaria Karpo.

-Tämä on selkeä, lapset ymmärtävät, missä mennään, toteaa puolestaan Tiina Aitolehti.

-Voimme hyödyntää tätä luontoillassammekin ja tehdä lajittelupisteen, keksii Leena Reinman.

Koulun arjesta löytyy monta kohtaa, joissa ympäristökysymykset nousevat esille, kuten ruokahävikki ja käytettävien käsipaperien määrä. Laine sanoo, että ympäristöasiat kiinnostavat toisia oppilaita paljonkin ja toisia eivät juurikaan.

-Kodin vaikutus, se miten on totuttu tekemään, vaikuttaa paljon. Kaikkien huomattavissa olevat säätilojen muutokset ovat kuitenkin vähentäneet sellaista ajattelua, että nämä asiat eivät koskisi minua, Laine pohtii.

Halme muistuttaakin, että jos ympäristön huomioimisen siemen kylvetään jo lapsena, on aikuisenakin luontevaa toimia ympäristöystävällisesti. Ajattelumaailma on muuttunut myös kirpputorien kohdalla.

-Ennen ajateltiin, että kirpputorilla käydään tai lainataan muilta, jos itsellä ei ole varaa, mutta nykyään se on kunnia-asia, opettajat pohtivat.

 

Kierrätysexpertit-kilpailu, roskarasteja ja ekopiste luokkaan

Jokainen koulu Itä- ja Länsi-Uudellamaalla saa halutessaan yhden kansion käyttöönsä. Materiaalia löytyy myös sähköisenä Rosk’n Rollin kotisivuilta (www.rosknroll.fi/opetuskansio). Kansion ei ole tarkoitus jäädä käyttöön vain täksi lukukaudeksi, vaan tehtävät ovat ajan tasalla myös myöhemmin. Lisäksi kansiota voi täydentää uusilla tehtävillä.

Rosk’n Roll -jätehuoltopalvelu järjestää myöhemmin keväällä nelosluokkalaisille Kierrätysexpertit 2018 -kilpailun, jossa kansion materiaalin sisäistäneet joukkueet ovat vahvoilla.

Innokkaat ympäristön ystävät voivat poiketa myös Munkkaan jäteasemalle suorittamaan roskarasteja sisältävät tehtäväpolun. Lähitulevaisuudessa polun kysymykset uudistetaan. Rosk’n Rollin sivuilta taas löytyy erilaisia ohjeita, kuten ohje koululuokkaa rakennettavasta ekopisteestä.

Opetuskansio on yksi Rosk’n Rollin tavoista tehdä lakisääteistä jäteneuvontaa. Muita neuvonnan muotoja ovat esimerkiksi ympäristökasvattajien tekemät kouluvierailut. Neuvontaa toteutetaan jätehuollon perusmaksulla.

SMS