Tänään: 12.07.2024

Päätoimittaja

Osterilta maistuva yrtti, oreganolta maistuva kukka – ovatko tässä seuraavat kotikokkien salaiset raaka-aineet?

Monet uudet raaka-aineet tulevat tutuksi ensin ravintoloissa, mistä ne siirtyvät kotikokkien käyttöön. K-ryhmän ravintolatukku Kespro listasi neljä tavalliselle kuluttajalle ehkä entuudestaan tuntematonta erikoistuotetta, joilla on ominaisuuksiensa puolesta potentiaalia päästä myös kotikeittiöihin. Tulevaisuudessa kesän uudet perunat ja silli voidaankin tarjoilla osterinlehden kera.

Floregano

Floreganon nimi kertoo, mistä on kyse, kun malttaa hieman pohtia: nimen alkuosa ”flore” viittaa kukkaan (flower), loppuosa ”gano” oreganoon. Kyseessä on siis oreganolta maistuva syötävä kukka. Maussa voi havaita myös häivähdyksen basilikaa, rosmariinia ja timjamia.

Floreganolla voi koristella niin pizzat, pastat, tapas-annokset kuin jälkiruoat. Kukka toimii esimerkiksi juustojen lisukkeena tomaattihillokkeen tai paksun balsamicosiirapin kera tarjoiltuna.

Mielenkiintoinen makuelämys syntyy, kun tarjoaa floreganoa esimerkiksi tahmean suklaakakun ja suolakaramellijäätelön koristeena. Omintakeisen makunsa ansiosta se sopii hyvin yhdistettäväksi tiettyihin makeisiin makuihin, kuten suklaaseen, kinuskiin, toffeeseen, marenkiin ja mansikkaan. Floregano sopii myös trendikkäiden aasialaisten makujen kaveriksi. Floregano on hollantilaisen Koppert Cressin tuotemerkki.

Osterinlehti

Osterinlehti on yrttikasvi, joka maistuu – osterilta. Makunsa vuoksi se sopii koristelumielessä hyvin kalan ja meren antimien kumppaniksi. Osterinlehteä voidaan hyödyntää yhdessä muiden yrttikasvien tai koristekukkien, kuten esimerkiksi tillin kanssa. Nähdäänkö suomalaisten kesälautasilla siis tulevaisuudessa tuoreiden perunoiden ja sillin kaverina osterinlehti?

Lakritsiyrtti

Jos on ennakkoluuloton seikkailija, joka voisi hyvin kuvitella yhdistävänsä makeiset ja kasvikset, kannattaa kokeilla lakritsiyrttiä. Nimensä mukaisesti lakritsiyrtti maistuu lakritsilta, mutta siinä on myös vivahde anista. Lakritsiyrttiä käytetään useimmiten esimerkiksi jälkiruokien ja juomien maustamiseen, mutta se sopii hyvin myös suolaisiin annoksiin, kuten wokkeihin ja kalaruokiin, joihin se tuo mieleenpainuvan persoonallisen makuvivahteen. Lakritsiyrttiä voi syödä myös sellaisenaan.

Musta valkosipuli

Viimevuosien trendiherkku musta valkosipuli on ihan tavallinen valkosipuli, joskin eri värinen kuin tutumpi valkoinen versio. Mustaa valkosipulia voi käyttää samoihin käyttötarkoituksiin kuin perinteistäkin valkosipulia. Sen maku on makean hapan, hieman tavallista valkosipulia miedompi. Lisäksi siitä voi erottaa hennon karamellimaisen aromin.

Musta valkosipuli on alun perin kotoisin Aasiasta. Valkosipulia kypsytetään fermentoimalla kuukausi, jonka seurauksena sen rakenne pehmenee ja sisus muuttuu hyytelömäiseksi ja mustaksi.

Vaikka ruokakaupan vakivalikoimassa tuotteita ei vielä ole, osa esitellyistä tuotteista on myös kuluttajien ostettavissa kausivaihtelut huomioiden tukkuverkkokauppa K-RuokaProssa. Tuotetoiveita voi myös lähettää suoraan omaan K-ruokakauppaan verkossa.

Jokainen ihminen, aika ja paikka ovat erilaisia. Sinä et ole äitisi, lauantai ei ole maanantai eikä Nilsiä Punavuori. Meille ei ole olemassa keskivertoasiakasta – siksi jokainen K-ruokakauppa on erilainen, asiakkaidensa näköinen. K – jotta kaupassa olisi kiva käydä.