Tänään: 25.07.2024

Toimittaja

Paluu juurille – Eeva Joenpelto 100 vuotta

eeva joenpelto, kirjallisuus, paikallishistoria

Eeva Joenpellon 100-vuotisjuhlavuoden näyttely on esillä Lohjan pääkirjaston Linderinsalissa 7.7.–11.9.2021. Kirjailija Eeva Joenpelto (1921–2004) oli 1900-luvun merkittävimpiä kotimaisia kirjailijoita, rakastettu ja tunnustettu painosten kuningatar. Joenpellon kirjailijanura kesti lähes puoli vuosisataa, ja hän julkaisi 26 romaania, joista tunnetuimpia on neliosainen Lohja-sarja.

Joenpelto oli aikansa kulttuurielämän vaikuttaja, jonka elämään mahtui paitsi säihkettä myös suurta tragediaa. Joenpellon merkitys suomalaiselle kirjallisuudelle on huomattava, ja hänen teostensa teemat muun muassa miesten ja naisten välisistä suhteista ja valtakamppailusta ovat yhä ajankohtaisia.

Juhlavuoden näyttely esittelee Eeva Joenpellon kirjailijantyötä ja hänen elämäänsä tarkkaan vaalitun julkisuuskuvan takana. Näyttely tutustuttaa myös Sammatin kirjailijatalo Vares-Kantolaan, missä monet maineikkaat nykykirjailijat ovat työskennelleet Joenpellon jälkeen. Eeva Joenpelto rakennutti 1970-luvulla Sammattiin kodikseen Vares-Kantolan talon, jossa hän asui viimeiset vuosikymmenensä ja jonka hän testamenttasi WSOY:n kirjallisuussäätiölle nimeään kantavaksi kirjailijakodiksi ”pitkää proosaa kirjoittavan kirjailijan käyttöön”.

Paluu juurille -näyttely on Lohjan Museon, Lohjan kaupunginkirjaston, WSOY:n kirjallisuussäätiön ja WSOY:n yhteistyössä toteuttama. Osa näyttelystä on mahdollista lainata kiertonäyttelynä. Näyttely on osa juhlavuoden ohjelmaa. Juhlavuoden teema on Paluu juurille ja sen ohjelmasta vastaavat WSOY:n lisäksi WSOY:n kirjallisuussäätiö, Eeva Joenpelto -seura ja Lohjan kaupunki.

Juhlavuoden näyttely toteutetaan pandemiatilanteen sallimissa rajoissa. Näyttely on avoinna kirjaston aukioloaikojen mukaan. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Eeva viljapellossa. (Kuva: Markus Leppo, WSOY)