Etätyöt ovat lisääntyneet huomattavasti. Myös kansainvälisyys on lisääntynyt menneinä vuosina huomattavasti. Tämä kaikki tarkoittaa sitä, että voimme tehdä töitä missä päin maailmaa tahansa, vaikka asiakas olisi aivan toisella puolella maapalloa. Henkilökohtaisten palaverien sijaan voimme tavata digitaalisesti teams yms ohjelmistojen avulla – miksi sitten meidän pitäisi olla rahallisestikaan sitoutuneita vain yhteen paikkaan, tai yhteen maahan?

Suomessa, kuten monissa muissakin kehittyneissä maissa, käteisen rahan käyttö on vähentynyt vuosi vuodelta. Nykyään suomalaisissa kaupoissa käteistä käyttävät noin 10 % ostoksensa maksajista, ja entistä enemmän ostoksia tehdään kaupassa käymättä – netin yli. Miksi ei siis oma pankkitilikin voisi olla missä tahansa Euroopan maassa, vaikka Belgiassa – siellä pitää pääkonttoria Wise, yksi nykyajan pankkitoimijoista. Toisaalta on niitä vastaavia myös Englannissa, Saksassa, Ranskassa – vähän joka puolella maailmaa – mutta miksi pankkitili ulkomailla voisi olla hyväkin vaihtoehto nykyaikaisessa maailmassa?

Voit helposti avata tilin minne tahansa Euroopassa

Pankkitilin avaaminen toiseen maahan on usein hyvin helppoa, ja täysin turvallista. Usein tilin avaamiseen ei vaadita muuta kuin viranomaisen myöntämä passi, tai muu kuvallinen henkilökortti. Pelkkä ajokortti ei kuitenkaan riitä. Pankkitilin avaaminen toiseen EU-maahan on oikeutesi Suomen kansalaisena. Jos esimerkiksi matkustat usein samaan EU-maahan, kannattaa harkita paikallisen pankkitilin avaamista. Pankkitilistä on usein hyötyä esimerkiksi rahan nostossa, asunnon etsimisessä, sekä muiden virallisten asioiden hoidossa. Myös jos teet töitä enemmän tietyssä maassa, maksaa palkanmaksajasi mielellään oman maan pankkitilille, ja joissain maissa voi olla jopa erillisiä kuluja ulkomaanmaksuille.

Voinko avata pankkitilin ulkomaille Suomesta käsin?

Pankkitilin voi monissa tapauksissa avata ulkomaille myös Suomesta käsin. Tähän on kuitenkin tiettyjä rajoituksia, ja niin EU:n sisällä kuin muissakin maissa tilin avaajan on usein vahvistettava henkilöllisyytensä fyysisesti vähintään yhdellä konttorikäynnillä.

Pankkitilin avaaminen toiseen EU-maahan

EU:n sisällä pankkitilin avaaminen toiseen jäsenmaahan onnistuu varsin helposti. Euroopan Unionin säädösten vuoksi EU-kansalaisilla on oikeus avata tavanomainen käyttötili toiseen EU-maahan ilman kyseisen maan kansalaisuutta.

Myös EU:n sisällä pankit voivat kuitenkin vaatia, että tietyt ehdot täyttyvät. Monesti sinun on perusteltava syy pankkitilille; olkoon se sitten opiskelupaikka tai työpaikka kyseisessä maassa.

Esimerkkitapaus

Tilin voi avata EU:ssa myös asuinmaan ulkopuolella

Sándor sai työpaikan Sloveniassa sijaitsevasta yrityksestä, mutta hän asui edelleen Unkarissa. Unkarilaisen pankkitilinsä lisäksi Sándor halusi avata pankkitilin Sloveniassa päivittäisiä menoja varten.

Sándor pyysi työpaikkansa lähellä olevaa pankkia avaamaan hänelle tavanomaisen käyttötilin. Pankki avasi tilin, vaikka Sándor ei asunut Sloveniassa.

Pankit eivät voi kieltäytyä perustilin avaamisesta pelkästään sillä perusteella, että asut toisessa maassa.

Voinko avata pankkitilin ulkomaille suoraan verkossa?

Ulkomaisen pankkitilin avaaminen voi joissain tapauksissa onnistua kokonaan verkossa, mutta tässä on runsaasti maa- ja pankkikohtaisia eroja. EU:n sisällä pankkitilin avaaminen on usein helpompaa etänä, mutta silti tunnistamista varten tarvitaan yleensä vähintään yksi fyysinen käynti pankkikonttorilla.

Yksi vaihtoehto on käyttää Wisea, joka tarjoaa monet samat palvelut kuin pankit, mutta yksinkertaisemmassa paketissa. Wise-monivaluuttatilin avaaminen onnistuu kokonaan verkossa, ja saat käyttöösi paikalliset tilitiedot sekä oman maksukortin. Rekisteröityminen onnistuu myös suoraan tietokoneelta tai puhelimesta, ja henkilöllisyys vahvistetaan sovelluksen kautta ottamalla kuva henkilöllisyystodistuksesta sekä itsestä. Wisella maksat helposti päivittäisostokset, siirrät rahaa ystävillesi ja säästät kuluissa. Monelle se onkin helpompi ja edullisempi vaihtoehto kuin varsinaisen paikallisen pankkitilin avaaminen.