Okan Ertekin taidenäyttely Paradise Lost on esillä Puu-Anttilassa 11.10.–18.10. ma-pe kello 14.00–19.00 ja la-su 12.00–18.00. Ertek on kehittänyt oman maalaustyylin.

–Maalauksissa on tekstiä päällä ja ne näyttävät vähän graffitilta. Olen työstänyt näitä maalauksia kaksi vuotta. Lisäksi maalaan yhden ison taulun Puu-Anttilassa. Työskentelyäni voi tulla seuraamaan, Ertek kertoo.

Teos, jota Ertek maalaa Puu-Anttilassa, liittyy pitkäraajaiseen mielikuvitushahmo Slender Maniin. Vaikka hahmo on satua, siihen liittyy surullinen ja karmea tositapahtuma: Vuonna 2014 kaksi 12-vuotiasta tyttöä puukotti kolmatta tyttöä miellyttääkseen Slender Mania.

Näyttelyn aiheet eivät ole kevyimmästä päästä, mikä rajoitti näyttelyn pitopaikkavaihtoehtoja. Ertekin maalaukset kertovat mm. traumoista, lapsuuden muistinmenetyksestä ja seksuaalisesta väkivallasta. Inspiraatiota teoksiinsa Ertek on saanut John Miltonin kirjasta Paradise Lost sekä samannimisestä murhadokumentista. Taustalla vaikuttavat Ertekin omat lapsuuden kokemukset sekä ystävän menettäminen.

–Itselläni oli huono lapsuus, joka on pyörinyt mielessäni. Lapsuudesta voi jäädä traumoja, jotka vaikuttavat loppuelämän. Itseltänikin puuttuu muistista monta vuotta lapsuutta. Minä maalaan ja puhun näistä asioista.

Ertek ei ole itse kokenut seksuaalista väkivaltaa, mutta se nousee silti vahvasti esille hänen teoksissaan.

–Oikeiden raiskausten uhrien ja kärsimyksen lisäksi on myös henkilöitä, jotka syyttävät syytöntä raiskaajaksi. He saattavat tehdä sen esimerkiksi rahan tai koston vuoksi. Näitä asioita käytetään hyväksi myös politiikassa ja vaalimainonnassa, Ertek pohtii.

Laajemmassa mittakaavassa Ertek haluaa käsitellä teoksissaan sitä, millaisia ihmiset ovat ja miksi.

–Ihmisiä on erityyppisiä. Mikä meistä tekee sen, mitä me olemme?

Maalaaminen on Ertekille tapa käsitellä asioita.

–Reagoin siihen, mitä elämässäni ja ympärilläni tapahtuu. Kun ottaa päähän, joku toinen lähtee juomaan tai tappelemaan, minä maalaan.

Ertek toivoo, että ihmiset löytävät näyttelyn ja tulevat katsomaan teoksia. Jokaisen maalauksen vierestä löytyy lappu, jossa kerrotaan teoksesta. Avajaispäivänä pe 11.10 Ertekin työskentelyä voi seurata kahvikupposen ääressä. Paikalla on myös Ertekin vaimo Sara Ertek, joka on tukenut miestään näyttelyn toteuttamisessa ja osallistunut joidenkin teosten maalaamiseen myös itse.

SMS

Okan Ertek on työstänyt näyttelynsä teoksia kahden vuoden ajan.