Onko mahdollista viljellä kannattavasti, saada entistä parempi sato ja samaan aikaan vähentää vesistökuormitusta ja parantaa maan kasvukuntoa? Näihin kysymyksiin etsitään yhdessä vastauksia Vierelän tilalla Vihdissä torstaina 7.10. Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n (LUVY) järjestämässä pellonpiennartilaisuudessa klo 10.00–12.00.

Tapahtuman järjestämiseen osallistuvat LUVYn hankkeet Hiidenveden kunnostus, Siuntionjoen kunnostus, VALUME – maa- ja metsätalouden vesienhallinta ja Veikkolan vesistökunnostus.

Monimuotoinen ja uudistava maatalous pyrkii parantamaan satoa ottaen samalla huomioon ympäristön. Pellonpiennartilaisuudessa jaetaan kokemuksia ja keskustellaan siitä, miten ja mihin asioihin viljelijä voi omalla tilallaan vaikuttaa. Tilaisuudessa kuullaan, mitä Vierelän tilalla on tehty sadon parantamiseksi ja vesistökuormituksen pienentämiseksi uudistavan viljelyn menetelmillä. Lisäksi tutustutaan monilajisiin nurmiseoksiin ja keskustellaan erilaisista muokkausmenetelmistä, tutkitaan, miltä nurmiviljelty peltomaa näyttää pinnan alla ja käydään katsomassa tilalle vasta valmistunutta vesiensuojelukosteikkoa sekä keskustellaan kosteikoiden tarjoamista mahdollisuuksista tuottoisalle maanviljelylle.

Kosteikot ovat yksi keino vähentää maatalouden vesistökuormitusta. Oikein tehtynä ne tuovat maatilalle monia hyötyjä, sanooMika Malin Vierelän tilan isäntä, viljelijä ja Soilfoodin tuoteryhmäpäällikkö.

Lisäksi tilaisuudessa pääsee kuulemaan uudesta Baltic Sea Action Groupin kehittämästä Uudistavan viljelyn opistosta.

Päälle kannattaa aamulla pukea säänmukainen ja maastoon sopiva asustus. Paikan päällä on kahvitarjoilu. Ilmoittauduthan tilaisuuteen etukäteen LUVYn verkkosivuilla.

Pellonpiennartilaisuudessa pääsee vaihtamaan kokemuksia muiden viljelijöiden kanssa.