Millaisia perinteitä sinulla tai perheelläsi on? Liittyvätkö ne totuttuihin asioihin kuten syntymäpäivät, hääpäivät, joulu ja juhannus, vai ovatko teidän perinteenne aivan jotain muuta?
Ja koska tapahtumasta syntyy perinne? Onko perinne jo se, että ensimmäisen kerran jotain tehtiin pari vuotta sitten ja tänä vuonna toisen kerran kuten Virkkalassa järjestettävä Gardenfest, vai vaatiiko perinne- sanan käyttö pidemmän aikavälin jatkuvuutta? Oli miten oli, niin paikallisesti tapahtuu.
Kaksi paikallista myyntitapahtumaa
Näin elokuussa lohjalaisittain osuu kaksi kohtuullisen uutta perinnettä, nimittäin tämän viikon Laurinpäivä (38. kerta) ja ensi viikon Virkkalapäivä (29. kerta), jotka kummatkin rakentuvat samanlaiselle idealle. Molemmissa tapahtumissa pääosassa on henkilön valinta vuoden Virkkalalaiseksi ja Vuoden Masukkaaksi, tai Vuoden Lauriksi, ja tapahtuman runkona on molemmissa kymmenien, jollei peräti satojen kirpputorimyyntipaikkojen ilmaantuminen kadunvarsille. Laurinpäivässä aivan Lohjan keskustaan, ja Virkkalapäivässä Virkkalantien varrelle, Virkkalan keskustaan. Molempiin tapahtumiin liittyy myös päälava, jolla on erilaisia viihde-esityksiä.
Kirpputoritapahtumat ovat muutenkin vetäneet ihmisiä liikenteeseen – se on tänäkin kesänä nähty myös Tanhuhovin pihan Rompetoreilla.
Rapujuhlat kuuluvat myös elokuulla
Näiden kahden tapahtuman lisäksi elokuussa monelle ehkä niitäkin tutumpi perinne ovat rapujuhlat. Lohjankin kaupoissa on tilattavissa alueen omia täplärapuja, ja isännästä ja emännästä riippuen rapujuhlien tarjonta voi sisältää kaikkea muutakin.
Venetsialaiset
Elokuussa vietetään perinteiden mukaan myös Venetsialaisia – elokuun viimeisen viikonlopun juhlan aiheena on veneily- ja mökkeilykauden päättyminen ja syksyn arjen alkaminen. Venetsialaisia pidetään myös veden, tulen ja valon juhlana. Pimenevässä elokuun illassa puutarhat, huvilat, mökkien rannat ja veneet koristellaan ulkovaloin ja pöytään katetaan värikkäitä kynttilöitä.
Elokuu on myös mätäkuu. Kansanuskomuksen mukaan mätäkuun aikana haavojen paraneminen pitkittyy ja hankaloituu tulehdusten takia.
Jaakko heittää kylmän kiven
25.heinäkuuta heitetään myös kylmä kivi veteen. Tapahtumaa sanotaan Jaakon kiven heittämiseksi. Tämän on uskottu aiheuttavan vesien viilentymisen ja säiden kääntymisen syksyisemmäksi. Suomen Epätieteellisen Seura on heittänyt kiven veteen jo vuodesta 1995 lähtien.
Elokuussa tapahtumia riittää ympäri Suomea, eli Virkkalan ja Lohjan tapaisia paikallisia tapahtumia on joka puolella, ja elokuussa on myös Lankin Aitan herkutteluviikonloput Hyrsylän kylässä.
Omat perinteet kunniaan
Omat perheen sisäiset perinteet saattavat olla sellaisia, joita ei sosiaalisessakaan mediassa kertoilla, mutta ne ovat perheen omia perinteitä, ja ne saattavat olla seuranneet jo useita sukupolvia. Mutta nykyaika tarvitsee myös uudistuksia, pidetään siis perinteet mielessä, mutta mietitään samalla myös jotain uutta tuleville vuosille.
KO
Suomi sodassa
Toisesta maailmansodasta on vierähtänyt kymmeniä vuosia, ja sodan aiheuttavat haavat ovat jo suureksi osaksi unohtuneet- samalla myös sotaveteraanit ovat poistuneet suureksi osaksi keskuudestamme. Tästä huolimatta sotahistoria.fi sivusto ylläpitää tarinoita ja historianlehtiä siitä, kun jatkosota alkoi, oli Lapin sota ja yleensäkin ajasta kun Suomi oli sodassa. Tarkoituksena ei ole piirtää mitään kaunistelevaa muistoa, vaan kertoa asioista siten kun ne olivat, kymmeniä vuosia sitten, maamme sotiessa ylivoimaista vihollista vastaan.