Lohjalainen Marko Jakonen järjestää petankkiurheilutapahtuman Aurlahden hiekkakentällä sunnuntaina 26.5. kello 13.00. Helsingistä tapahtumaa vetämään saapuu myös toinen lajin ammattilainen.

–Lohjalla järjestetään yllättävän vähän tällaisia tapahtumia, eikä pelata pahemmin petankkia. Ideana onkin saada ihmisiä innostumaan lajista. Suomessa petankki on vielä lapsen kengissä ja se tunnetaan lähinnä mökkipelinä, Jakonen sanoo.

–Kerromme lajista ja käymme läpi välineitä ja sääntöjä. Kaikki halukkaat saavat kokeilla lajia. Teemme pienet rastit ja lopuksi pelataan, hän jatkaa.

Mukaan kannata ottaa omat kuulat, jos sellaiset löytyy, mutta pakollista se ei ole. Jakonen kertoo, että tulevaisuudessa Lohjalle voisi perustaa petankkiseurankin, jos innostusta lajin pariin löytyy.

–Se on mietintämyssyn alla, hän toteaa.

Lajina petankki sopii kaikille vauvasta vaariin, eikä harrastaminen tule kalliiksikaan. Petankkia voi harrastaa myös talvella, esimerkiksi Pasilasta löytyy tila siihen.

Marko Jakonen järjestää petankkitapahtuman, jossa voi tutustua lajiin ja pääsee pelaamaankin.

Puistopeleistä MM-kilpailuihin

Jakonen itse löysi petankin kaverien kautta vuonna 1997.

–Asuin silloin Järvenpäässä. Rantapuistossa pelattiin ja jäin koukkuun. Välillä olen pelannut enemmän ja välillä vähemmän, mutta koskaan en ole halunnut lopettaa. Olen aina pitänyt pallopeleistä ja pääsin helposti lajiin sisälle. Olen aiemmin pelannut jääkiekkoa, salibandya ja pesäpalloa.

Yksi kohokohta ovat kansainväliset kilpailut, joiden myötä Jakonen pääsee ulkomaille pelaamaan.

–Siellä taso on kova, omat taidot kehittyvät ja saa pelata uusien ihmisten kanssa.

Jakosen seura on PSC Järvenpää. Hän on voittanut lajin SM-kilpailuissa 16 kultaa, 11 hopeaa ja 9,5 pronssia. Petankki on vienyt Jakosen aina MM-kilpailuihin saakka. Viimeisin MM-kilpailu käytiin toukokuun alussa. Seuraavaksi vuorossa on Belgiassa heinäkuussa pidettävä Eurooppa cup.

Tutustumaan petankkiin

Petankki on Ranskassa vuonna 1910 nykymuotoonsa kehitetty laji. Petankkia voi pelata parikilpailuna tai korkeintaan kolmen hengen joukkueissa. Kolikolla arvotaan pelin aloittaja, joka saa valita pelikentän, piirtää ringin ja heittää snadin eli maalipallon 6–10 metrin päähän. Peliä pelataan 13 pisteeseen saakka. Pisteitä saa sen mukaan, kuinka monta omaa kuulaa pelaajalla tai joukkueella on lähempänä snadia kuin vastustajan lähin kuula.

Jakonen arvioi, että Ranskassa lajin lisenssipelaajia on puoli miljoonaa ja 2–3 miljoonaa lisenssitöntä pelaajaa.

–Siellä syödään patonkia, juodaan viiniä, nautitaan hyvästä säästä ja seurasta ja heitellään kuulaa, hän kuvailee.

Suomessa lisenssipelaajia on noin 500. Petankin ammattipelaajia on muutama koko maailmassa. Vaikka Suomessa ollaan lapsen kengissä, Ruotsissa laji on jo lähtenyt nousuun.

–Sinne on tullut yllättävän paljon uusia harrastajia. En tiedä, miksi Suomessa on vaikeampaa saada lajille harrastajia, Jakonen pohtii.

Hän kannustaa tutustumaan petankkiin vaikka ensi sunnuntain tapahtuman kautta.

–Siellä on kaksi lajin ammattilaista kertomassa lajista ja näyttämässä sitä. Tapahtumaan voi tulla joukolla koko perheen kanssa ja löytää itselleen uuden lajin.

SMS