Miten olet huolehtinut siitä, että kotisi on suojassa rikollisilta? Rikollisille ei kannata uhrata liikaa ajatuksia, mutta mitä turvallisuuteen tulee, varautuminen on parempi vaihtoehto kuin katuminen.

Kodin suojaamisen ei tarvitse olla vaikeaa, sillä turvallisuudesta voi nykyään huolehtia monenlaisten älylaitteiden ja teknologian avulla. Näihin laitteisiin kuuluvat esimerkiksi älylukot, älyvalaistus ja VPN:llä varustettu reititin.

Katso artikkelistamme vinkit tärkeimpiin älylaitteisiin, jotka pitävät rikolliset loitolla – eivätkä pilaa sisustusta.

VPN concept with man using a laptop in a modern gray chair

Älylukko on murtovarkaiden vihollinen

Tärkein ja arkisin tapa huolehtia turvallisuudesta on lukita kodin ovi. Perinteisten avaimella käytettävien lukkovaihtoehtojen rinnalle on kehitetty erilaisia älylukkoja.

Mitä hyötyä älylukoista on? Ensinnäkin ovi pysyy aina lukittuna, sillä älylukko lukitsee oven automaattisesti. Enää ei siis tarvitse muistella, tuliko ovi varmasti lukittua töihin kiireessä lähtiessä.

Älylukon voi myös avata useammalla tavalla, esimerkiksi älypuhelimella, koodia käyttäen tai etäluettavalla avaintunnisteella. Koska lukkoa voi hallita etänä, oven voi tarvittaessa avata esimerkiksi huoltomiehelle.

Jos avaintunniste häviää tai ovikoodi joutuu vieraisiin käsiin, lukkoa ei tarvitse vaihtaa. Koodi tarvitsee vain vaihtaa tai kadonnut avaintunniste poistaa käytöstä.

Mikä parasta, älylukko voi hälyttää mahdollisista murtoyrityksistä. Jos siis ovea yrittää avata henkilö, jolla ei ole koodia tai tunnistetta, saat siitä tiedon heti. Hälytyksen aiheuttaa myös yritys murtaa ovi.

Älylukot ovat ulkoasultaan minimalistisia ja virtaviivaisia, joten ne eivät vaikuta kotisi sisäänkäynnin ulkonäköön ikävällä tavalla.

Älyverhojen ansiosta koti ei koskaan näytä tyhjältä

Älyverhot ovat kätevät: niitä voi säätää sohvalta nousematta kaukosäätimellä tai mobiilisovelluksella. Saatavilla on myös älyverhoja, jotka toimivat asunnon lämpötilan mukaan. Jos asunnossa on liian lämmintä, verhot laskeutuvat automaattisesti.

Verhot myös suojaavat kotia. Matkalle lähtiessä voi nimittäin olla vaikeaa päättää, sulkeeko verhot kokonaan, mikä päiväsaikaan vihjaa siitä, että kukaan ei ole paikalla. Jos taas verhot jättää auki, illalla ja yöllä asunnon pimeys näkyy ulos asti, ja kuka tahansa voi päätellä, että paikalla ei ole ketään.

Älyverhot voi ajastaa nousemaan tai laskeutumaan tiettyihin aikoihin, jolloin tyhjässäkin kodissa näyttää olevan liikettä. Se tarkoittaa sitä, että murtovarkaat pysyvät loitolla.

Ilmeeltään älyverhot ovat tyylikkäitä, ja verhot tunnetusti tekevät asunnosta kodikkaan.

Älyvalot harhauttavat kotiasi tarkkailevia murtovarkaita

Älyvalot täydentävät älyverhoja, mitä kodin turvallisuuteen tulee. Älyverhojen ja älyvalaistuksen yhteiskäyttö luo täydellisen illuusion siitä, että asunnossa on joku, vaikka se olisikin tyhjillään.

Älyvaloja voi hallita etänä tai ne voi ajastaa. Laita siis valot päälle illalla, sammuta ne yöksi ja sytytä ne uudelleen aamulla, vaikka olisitkin rantalomalla tuhansien kilometrien päässä asunnostasi.

Älyvalaistuksen avulla voi myös vaikuttaa kodin ilmeeseen. Monipuolisesti säädettävä valaistus viimeistelee kodin tunnelman.

Valvontakameran avulla tarkkailet kotiasi mistä vain

Valvontakamerat viimeistelevät kodin suojauksen ja lisäävät mielenrauhaa: voit milloin tahansa tarkistaa, että kodissasi ei ole asiattomia henkilöitä. Ne myös auttavat rikoksen selvittämisessä, jos kotiisi jostain syystä pääsisikin murtovaras. Kameran voi myös asettaa valvomaan omaa kotiovea.

Turvakamerat ovat nykyisin hyvin pieniä ja huomaamattomia, ja ne sulautuvat sisustukseen täydellisesti. Niistä on myös iloa, jos haluat esimerkiksi seurata lemmikkisi toimia, kun et ole itse kotona.

VPN:llä varustettu reititin suojaa verkkoliikenteen

Kaikki rikolliset eivät suinkaan tunkeudu kotiisi ovesta tai ikkunasta. Jos kotonasi käytetään internettiä ja älylaitteita, verkkorikollisuuden torjunta on tärkeää. Älylukoista tai muista turvalaitteista ei nimittään ole juuri iloa, jos niihin pääsee käsiksi kolmas taho verkkoturvallisuuden aukkojen takia.

Helpoiten kodin verkkoturvallisuudesta huolehtiminen käy, kun kotona käytetään VPN-palvelua ja huolehditaan virustorjunnasta.

VPN salaa ja suojaa verkkoliikenteen, joten kukaan ei pääse seuraamaan VPN-yhteydessä olevan henkilön liikkeitä internetissä. Näin kyberrikolliset eivät esimerkiksi voi selvittää käyttäjän sijaintia IP-osoitetta hyödyntäen.

Jos VPN asennetaan reitittimelle, kaikki kodin verkossa olevat laitteet suojataan automaattisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että tietokoneiden ja älypuhelimien lisäksi myös älylaitteet ja älytelevisiot on mahdollista turvata. Hakkerit eivät siis pääse seuraamaan turvakameroitasi tai hallinnoimaan älylukkojasi.

Reitittimet ovat pienikokoisia, ja reititin on helppo sijoittaa kotona sellaiseen paikkaan, josta se ei näy. Huolehdi kuitenkin siitä, että tarvittaessa reitittimeen pääsee helposti käsiksi, jos se täytyy esimerkiksi käynnistää uudelleen.

Kommentoi kirjoitusta