Galleria Lutsissa riittää nyt väriä, kun se Heikki Korkala (s. 1995) on ripustanut sinne näyttelynsä Polku. Esillä on viisi kookasta maalausta, joista yksi on tehty vuonna 2019 ja muut viime vuonna. Korkala valmistui kuvataiteilijaksi Satakunnan ammattikorkeakoulusta vuonna 2020.

–Teokset ovat abstraktin ja esittävän välimaastosta, mutta enemmän esittäviä. Ne ovat helposti lähestyttäviä ja fantasiahenkisiä, Korkala kertoo.

–Opiskelun jälkeen minulla oli tarve palata kuvallisia juurilleni sinne, mistä taiteen tekemisen aloitin kahdeksan vuotta sitten. Silloin maalasin satukirjamaista kuvitusta. Fantasia on tuntunut omalta jutultani. Olen ollut fantasiafani pienestä saakka, hän jatkaa.

Teoksissa on niin paljon väriä ja kaikkea kaunista, kuten kukkia ja puita, koska Korkala ei halua luoda tähän maailmaan enempää ikäviä asioita ja pimeyttä. Kaikesta värikkyydestä huolimatta tummempiakin sävyjä löytyy. Korkala käsittelee teoksissaan hyvin omakohtaisia kokemuksia.

–Kokonaisuus kulkee kohti syvimpiä tuntojani ja muistojani. Maalauksiin tallennetuissa matkamuistoissa kuvaan kokemusta ihmiselosta niin, että ymmärrän kuvat sisäisen lapseni silmin.

Raskaimpana kokemuksena teosten taustalla on läheisen menettäminen. Korkala oli 13-vuotias, kun hänen isänsä menehtyi yllättäen.

–Teoksessa ”Varttia vaille lapsuuden loppu” käsittelen ensimmäistä kertaa kankaalla isäni menettämisen traumaattista kokemusta 12 vuotta tapahtumien jälkeen. Lapsuuteni loppui silloin kuin leikaten ja jouduin muuttumaan yhtäkkiä aikuiseksi ja turvaamaan itse itseni. Maalaus kuvaa traumaattista alkuhetkeä pari tuntia ennen isäni menehtymistä. Minulla oli silloin jokin etiäinen siitä, että jokin on pahasti pielessä, Korkala kertoo.


Teoksessa ”Varttia vaille lapsuuden loppu” Heikki Korkala käsittelee isänsä menehtymistä.

Asioiden käsittelyä maalaamisen kautta

Maalaaminen on ollut Korkalalle terapeuttinen kokemus ja pitkä prosessi.

–Kun kahdeksan vuotta sitten aloin maalata tosissani, loin alitajuisesti mielikuvitusmaailman, jossa sisäinen lapseni kokee olonsa turvalliseksi. Huomasin pian maalaamisen parantavan vaikutuksen, kun työskennellessäni noiden kuvien parissa kykenin käsittelemään raskaita henkilökohtaisia teemoja tavalla, jota en ollut aikaisemmin kokenut. Koin maalaamisen turvallisena itsereflektiona. Kuva kuvalta kaivauduin syvemmälle sisäiseen maailmaani, paikkoihin joissa saatoin näyttää ja kokea herkkyyteni ja heikkouteni ilman suurta hylätyksi tulemisen ja menettämisen pelkoa, Korkala kuvailee.

Hän toteaa, että vaikka näyttelyn teokset ovat syvän henkilökohtaisia, ovat ne samalla kuitenkin myös helposti lähestyttäviä runollisia kuvauksia ihmisyydestä, jälkiä olemassa olosta. –Toivon niiden ruokkivan kokijan herkkyyttä sisäistä lastaan kohtaan ja toimivan peilipintoina, joiden äärellä voi turvallisesti tarkastella syntyjä syviä. Olen itse käyttänyt maalausten tekemiseen ison määrän energiaa ja toivon, että voin jakaa sitä teosten kautta myös muille ihmisille.

Näyttelyn nimi ”Polku” on samaan aikaan hyvin konkreettinen ja kuvainnollinen.

–Monissa teoksissani on polku, joka johtaa maalauksesta toiseen ja luo niille yhteyden. Samalla se on minun polkuni ja prosessi, jonka läpi olen kulkenut näitä teoksia maalatessani, Korkala kertoo.


Teos Syyssaaret ja kevättulva. Monet Heikki Korkalan teokset ovat hyvin värikkäitä ja fantasiatyylisiä.

Tavoitteellista taiteen tekemistä

Galleria Lutsin näyttely on Korkalan ensimmäinen gallerianäyttely kuvataiteilijaksi valmistumisen jälkeen. Aiemminkin näyttelyitä on ollut silti jo useita. Tulevaisuuden tavoitteet ovat korkealla.

–Maalaaminen on minulle iso intohimo ja pyrin tekemään taidetta tavoitteellisesti. Nautin maalaamisen hetkestä, mutta teosten takana on usein myös kuukausien ajatustyö. Tämä on se juttu, jota haluan tehdä ja kehittää itseäni. Maalaaminen tekee elämästä ihmeellistä ja luo arvoa olemiselle, Korkala kuvailee.

Häntä kiinnostavat myös musiikki ja digitaalinen taide.

–Näyttelyn maalauksilla oli minulle iso henkinen merkitys ja nyt minulla on niiden osalta täytetty olo ja vapaus lähteä tekemään mitä tahansa, jotain erilaista. Esimerkiksi digitaalisen ja fyysisen maailman yhdistäminen kiinnostaa minua, Korkala pohtii.

Polku on avoinna Galleria Lutsissa 7.5. asti.

SMS


Teos Juurtunut maalari.