Suomen Majakkaseura tuo uutuuselokuvansa Majakoiden ja luotsien Porkkala sodassa ja rauhassa tuoreeltaan Lohjalle. Ilmaisnäytös pidetään Lohjan työväentalolla sunnuntaina 7.11. klo 13.30 alkaen. Sotiin painottuvan dokumentin parina nähdään tauon jälkeen Bengtskärin tarina, jossa sota on myös isossa roolissa.

Porkkala-elokuva (54 min) kertoo Porkkalan saarten luotsi- ja majakkaperheiden elämästä sotien aikana ja niiden välissä noin 150 vuoden aikana. Pysyvän rauhan ajan voidaan katsoa alkaneen seudulla vasta Porkkalan palautuksen jälkeen vuonna 1956.

Elokuvan pääosissa on Åhmanin luotsisukuun kuuluva Bengt Enoksson, joka kertoo sukunsa vaiheista. Kallbådan majakkaperheen elämä tulee esiin siellä lapsena 1930-luvulla eläneen Ritva Mäkisen muisteluista. Inkoolainen luotsivanhin Gunnar Nordström, 91, muistelee elokuvassa l25 vuottaan Rönnskärin luotsina.

Elokuvan ytimessä ovat Kallbådan nykyisen isännän Veikka Gustafssonin kertomat sotamies Unto Keskisen muistot Kallbådalta ja hänen valokuvansa sotilaiden majakkaelämästä 1943–1944.

Bengtskärin tarinassa kerrataan majakan koko 110-vuotinen historia, mutta siinäkin nousee vahvasti esille dramaattinen sota-aika eli Bengtskärin taistelu heinäkuussa 1941. Asiaa avataan kahden jo edesmenneen veteraanin haastattelun kautta. Elokuva päättyy kuitenkin valoisaan nykyaikaan, jolloin Bengtskär on kunnostettu ja elävä matkailukohde.

Elokuvat on ohjannut Sakari Manninen, käsikirjoitus ja kuvaus ovat hänen ja Pekka Väisäsen. Lohjan työväentalon tilaisuuteen on vapaa pääsy. Se alkaa klo 13.30. Majakkaseura pitää samalla myyjäiset toimintansa tueksi. Porkkala-elokuvan voi nähdä samana päivänä myös Inkoon Degerbyn Furuborg-talolla klo 11.00. Vapaa pääsy.

Sotilaiden elämä Kallbådalla oli enimmäkseen leppoisaa. Vaarallisinta olivat pitkät postinhakumatkat pienellä soutuveneellä. Matkaan piti lähteä myös huonossa säässä. Elokuvassa aikaansa Kallbådalla muistelee tummatukkainen Unto Keskinen.
Kallbådan majakan bunkkeri rakennettiin vasta vuoden 1943 paikkeilla. Bunkkeri erottuu vaaleampana osana.