Lohjan kaupunginvaltuus käsitteli kokouksessaan 15.6. kaupungin viime vuoden tilinpäätöstä ja hyväksyi tilikauden 2021 tuloksen, joka ennen varausten muutoksia ja rahastosiirtoja on 16 458 803,57 euroa ylijäämäinen. Lisäksi valtuusto myönsi hallintoa ja taloutta hoitaneille toimielinten jäsenille ja tehtäväalueiden johtaville viranhaltijoille vastuuvapauden tilikaudelta 1.1.–31.12.2021.

Keskustelun aikana valtuutetut muistuttivat siitä, ettei ylijäämän varaan kannata kuitenkaan tuudittautua ja höllentää tiukkaa taloudenpitoa.

–Positiiviseen tilinpäätökseen on vaikuttanut moni asia, ja monta askelta on menty parempaan suuntaan. Silti ei voida ajatella, että asiat ovat nyt kunnossa, eikä tarvitse tehdä mitään. Hyvinvointialue tulee muuttamaan taloutemme rakennetta ja tulemme vielä olemaan ihmeissämme pienenevien verotulojen kanssa. Päätöksentekotaitoa vaaditaan entistä lujemmin. Investointejakin on vielä jonossa, totesi kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kokoomuksen valtuutettu Pekka Luoma.

–Parannettavaa on vielä, mutta suunta on eteenpäin. Veronkorotukset eivät ole toivelistalla, joten on panostettava siihen, että Lohjalle saadaan lisää yritystoimintaa ja sitä kautta myös uusia asukkaita, Luoma jatkoi.

Sosiaalidemokraattien valtuutettu Jarmo Aho nosti esille huolen kaupungin kasvavasta velkamäärästä.

–Kun vertaa Uudenmaan muihin samantapaisiin kuntiin, Lohjalla lainakanta per asukas on korkeampi, Aho totesi.

Toisena huolena hän muistutti parin viime vuoden aikana väliin jääneistä ennaltaehkäisevän ja kiireettömän terveydenhuollon toiminnoista.

Perussuomalaisten valtuutettu Janne Turunen kummasteli sitä, ettei velkaantuminen ole päätöksenteon keskiössä silloin, kun mietitään uusia investointeja.

Vihreinen valtuutettu Jani Méling iloitsi hyvästä tilinpäätöksestä ja arvioita suuremmista verotuloista. Hän nosti esille kuitenkin myös kouluinvestoinnit, jotka ovat tuottaneet hienojen uusien rakennusten lisäksi myös harmaita hiuksia.

–Aina ei ole saatu laatua, kun on investoitu koulurakentamiseen. Onkin huolehdittava siitä, että takuukorjaukset saadaan. Lukion tilaelementtien käytöstäkään ei ole vielä selvyyttä.

Keskustan valtuutettu Päivi Alanne toivoi, että jatkossa investointien kohdalla keskitytään välttämättömiin rakennushankkeisiin ja suositaan yksinkertaisia ja helposti huollettavia rakenneratkaisuja. Myös vasemmistoliiton valtuutettu Matti Pajuoja oli huolissaan velkaantumisesta.

–On yhdessä katsottava, onko näin paljon investointeja tehtävä. Mäntynummen koulutilanne tulee katsoa tarkkaan ja hyödyntää myös lukion tilaelementtejä.

Kokoomuksen Juhana Salmenpohja totesi, että asioita pitäisi katsoa myös valtakunnallisella tasolla.

–Riemunkiljahduksiin ei ole varaa. Kaupungin omavaraisuusaste on puolittunut parissa vuosikymmenessä ja velkamäärä on ennätyksellisellä tasolla. Samaan aikaan valtionvelka on kolmikertaistunut. Rajusti velkaantuva julkinen sektori yhdistettynä nouseviin korkoihin on todellinen kulupommi, joka voi laueta jo tulevina vuosina. Mihinkään ylimääräisin investointeihin ei nyt tule lähteä.

SMS