Tänään: 12.07.2024

Toimittaja

Potilaat tarvitsevat verta kesälläkin – verenluovutus Lohjalla

verenluovutus

Kesän aikana on ollut ajoittain haastavaa löytää riittävästi verenluovuttajia. Syynä ovat mm. pitkään jatkuneet helteet ja koronaepidemia. Potilaat eivät kuitenkaan pidä kesälomaa, vaan syöpä- ja leikkauspotilaat, synnyttävät äidit, keskoslapset ja onnettomuuksien uhrit tarvitsevat verivalmisteita. Verenluovuttajia tarvitaan kaikista veriryhmistä joka arkipäivä, sillä verivalmisteet säilyvät vain rajallisen ajan. Lohjalla verenluovutus järjestetään perjantai 30.7. klo 12.00–17.00 Lohjan työväentalolla (Kalevankatu 1).

–Toistaiseksi verenluovuttajia on riittänyt ja potilaat ovat saaneet tarvitsemansa verivalmisteet. Ei voi muuta kuin kiittää aktiivisia verenluovuttajia, jotka ovat auttaneet helteistä ja epidemiatilanteesta huolimatta. Nämä ihmiset ovat hengenpelastajia, Veripalvelun viestintä- ja henkilöstöjohtaja Willy Toiviainen sanoo.

Veripalvelu on aktiivisesti kutsunut luovuttajia niin tekstiviesteillä kuin soittamalla. Joka arkipäivä Suomessa tarvitaan noin 800 verenluovutusta riittävän verivalmistemäärän saamiseksi. Monet verenluovuttajista ovat erittäin sitoutuneita ja käyvät luovuttamassa vuosi toisensa jälkeen. Osa joutuu kuitenkin lopettamaan tai keskeyttämään verenluovutukset esimerkiksi ikääntymisen, elämäntilanteen tai sairauksien takia. Siksi myös uusia luovuttajia tarvitaan jatkuvasti.

–Ensimmäistä kertaa voi luovuttaa 18–59-vuotiaana. Jokainen ensimmäistä luovutusta pohtiva voi testata soveltuvuutensa verenluovuttajaksi nettiosoitteessa sovinkoluovuttajaksi.fi, Toiviainen kannustaa.

Veripalvelulla on koko koronavirusepidemian ajan ollut vahvat varotoimet, jotta luovutukseen voi tulla turvallisin mielin. Verenluovutukseen tulee varata aika. Koronavirusrokote ei estä verenluovutusta. Lisätiedot ja ajanvaraus: veripalvelu.fi.

SPR

Verenluovuttajia tarvitaan kesälläkin. Luovuttaa voi myös lomareissulla.