Tänään: 12.07.2024

Toimittaja

Pride-piknikille kaikki ovat tervetulleita

pride

Jan Tukiainen, Satu Kataja-Portti, Nea Weckström ja Mirva Lehtonen (oik) Aurlahdessa. He muistuttavat, että pride-piknikillä juhlistetaan moninaisuutta, joten paikalle ovat tervetulleita kaikki sukupuoleen, ikään ja seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta.

 

Järjestyksessään toinen Lohja Pride-piknik järjestetään 14.7. kello 14.00-20.00 Aurlahden rannassa.

-Siitä on tulossa hyvin värikäs, iloinen, lämminhenkinen ja suvaitsevainen koko perheen tapahtuma, jonne kaikki ovat tervetulleina juuri sellaisina kuin ovat sukupuoleen, ikään ja seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta. Tarkoitus on juhlistaa moninaisuutta. Ideana on, että kaikki voivat tulla vilttien ja eväiden kanssa viettämään aikaa yhdessä, kertoo Nea Weckström.

-Mukaan ei tarvitse omaa porukkaa, vaan piknikille voi tulla yksinkin ja liittyä meidän seuraamme, muistuttaa Satu Kataja-Portti.

Tapahtumassa puheet pitävät vihreiden kaupunginvaltuutettu Paula Nordström ja feministisen puolueen Mammu Rauhala. Mukana on myös feministisen puolueen Lohjan toimintaryhmä. Luvassa on pientä kisailua, leikkejä ja pelejä, askartelupiste sekä talutusratsastusta (Riitin talli) lasten iloksi.

-Liikunta- ja hyvinvointikeskusAplico vetää lavista, ettei koko päivää tarvitse vain istua viltillä. Studio Flo esittää tankotanssiesityksen ja järjestää pisteen, jossa voi kokeilla ilma-akrobatiaa. Satu (Kataja-Portti) tekee kasvo- ja käsihoitoja, sanoo Weckström.

Lisäksi tapahtumassa on mahdollisuus koristaa kasvonsa sateenkaariaiheisella kasvomaalauksella. Lohjan nuorisotyön sateenkaarinuoret pitävät nuorille hengailupistettä, Okan Ertek valmistaa piknik-kansalle kasvisruokaa ja Sateenkaaripuoti saapuu paikalle myymään tuotteitaan.

Olemme saaneet myös innokkaita nuoria valokuvauksen harrastajia kuvaamaan tapahtumaa vapaaehtoisesti, Weckström kiittelee.

Tukensa tapahtumalle antavat myös Kansalaistoiminnan keskus KansKe, Nuorisotyöpaja Tuuma, Lohjan kirjasto, Painonhallinta- ja terveysliikuntastudio Muutoksen aika, Lempolan K-Supermarket, Gasthaus Lohja, Hotelli Lohja, St. Honore, Lohjan kaupunki, Lohjan Intersport, Parturi-Kampaamo Floko, Printti Oy ja Cafe Aurlahti, jolla on tapahtuman ajan tarjous sup-lautailusta ja flyboardingista.

Aurlahdessa piknik-kansaa viihdyttää koko päivän ajan Dj Fiz. Päivä huipentuu kello 18.00 alkavaan beach partyyn.

-Silloin tanssitaan ja pidetään hauskaa, Weckström sanoo.

Lisäksi päivän aikana esiintyy Salla Markkanen sekä yksin että yhtyeensä The Friends of Dorothyn kanssa.

Jatkoja vietetään sekä Opus K:ssa että Monacossa. Opus K:ssa on kello 21.00 luvassa kolmen stand up -koomikon (Tiina Vanhanen, Tim Thymebon ja Aino Unkila) esitykset. Monacossa jatkot alkavat kello 23.00 (showtime 24.00). Siellä esiintyvät draglaulaja Pola Ivanka ja dragking Blut Vendeman.

Onnistunut tapahtuma motivoi jatkamaan

Lohjan ensimmäinen pride-piknik sai alkunsa toissa keväänä Weckströmin ideasta, ja viime kesänä vietettiin Lohjan ensimmäistä pride-piknikiä. Sen suosio yllätti, sillä odotettujen muutaman kymmenen osallistujan sijaan paikalle tuli arviolta ainakin 300 ihmistä.

Ajattelin, että jotain Lohjalla pitäisi järjestää ja pyysin Mirvan (Lehtonen) apuun. Viime kesän tapahtuma meni hienosti ja kävijöitä tuli kauempaakin. Tunnelma oli mahtava ja näimme paljon iloisia kasvoja, Weckström kertoo.

-Kaikki tuntuivat viihtyvän. Paljon tuli kiitosta siitä, että tapahtuma järjestettiin, lisää Lehtonen.

Oli ihanaa, kun oli nuoria, jotka tulivat aluksi hieman ujosti paikalle sateenkaarilippujensa kanssa, mutta huomasivat sitten, kuinka heidän omassa kotikaupungissa on todella tällainen tapahtuma. Se kolahti viime kesänä, kun ajattelin, miten kurja nuorten on asua vähemmistönä kaupungissa, jossa moninaisuus ei näy mitenkään eikä ole verkostoja, Weckström pohtii.

Tapahtuma teki vaikutuksen vanhempaankin väkeen.

-Yksi vanhempi nainen oli aivan tohkeissaan siitä, että hänen kotikaupungissaan todellakin liehuivat sateenkaariliput, Weckström kertoo.

Haluammekin viestiä, että sateenkaariväkeä on täälläkin, tiivistää Kataja-Portti.

Viime kesän onnistumisen myötä järjestäjille oli selvää, että tapahtuma saa jatkoa. Tänä vuonna mukana on enemmän järjestäjiä, joten tapahtumasta on saatu hieman isompi, mikä näkyy mm. useamman esiintyjän myötä.

Nea on sankari, kun lähti tekemään tällaista, sanoo tänä vuonna tapahtuman graafisesta ilmeestä ja verkkosivuilta vastaava Jan Tukiainen.

-Meillä on hupputiimi. Ilman Sallaa ei olisi esiintyjiä, eikä ilman Jania graafista ilmettä, Weckström kiittelee.

-Ei olisi mitään ilman ketään, tiivistää Tukiainen.

SMS