Reima Kutila alkoi kehittää punkkipyydystä, kun punkit olivat hänen riesanaan sekä kotipihassa että mökillä.

 

Keväisen lämmön saapuessa luonnossa liikkujaa vaanimaan heräävät inhotusta herättävät ja tauteja levittävät punkit. Reima Kutila on kehittänyt niitä vastaan yhden ratkaisun, PunkBuster-punkkipyydyksen, jonka avulla oman pihapiirin punkkien määrää voi vähentää merkittävästi.

-Pyydyksen kehittäminen lähti omasta tarpeesta. Asun Espoossa ja mökki on Kirkkonummella. Molemmissa punkkien määrä on kasvanut, ja ne tarttuvat ihmisiin ja lemmikkeihin, Kutila kertoo.

Punkkipyydys on turvallinen sekä ympäristölle, ihmisille että lemmikeille, koska siinä ei ole torjunta-aineita. Sokeat, veriannosta janoavat punkit aistivat lämmön, hiilidioksidin ja liikkeen ja tarttuvat etujaloillaan ohikulkevaan eläimeen tai ihmiseen. Näitä seikkoja on hyödynnetty pyydyksessä, jotta sen kangas muistuttaisi mahdollisimman paljon ohi kulkevaa eläintä tai ihmistä, ja aktiivinen punkki olisi halukas tarttumaan etujaloillaan ohi vedettävään kankaaseen.

Lähdin kehittämään pyydystä viime kesänä. Luin alan kirjallisuutta ja totesin, että punkit ovat sokeita ja aistivat lämpöä ja hiilidioksidia. Olen myös nähnyt liinoja, joilla punkkeja pyydystetään. Mietin, että jos liinaan saisi lisättyä lämpöä ja hiilidioksidia, sen teho paranisi, Kutila kertoo.

Kutila hyödynsi kehitystyössä taskulämmittimiä, joita esimerkiksi pilkkijät käyttävät.

-Osa lämpöpusseista on sellaisia, että ne lämpenevät vasta taskussa, joten tein kankaaseen taskuja, joihin lämpöpussit saa laitettua. Niiden avulla saavutetaan ihmisen lämpö ja punkki aistii, että siinä on jokin nisäkäs.

Hiilidioksidia tulee ihmisen uloshengityksestä. Sen jäljittelemiseksi Kutila keksi hiilidioksidipatruunat, joilla täytetään esimerkiksi polkupyörän renkaita.

-Sain hetken etsiä, että löysin sopivan venttiilin patruunaan, jotta hiilidioksidin voi säätää vapautumaan tasaisesti. Yksi patruuna riittää noin pariksi tunniksi.

Pyydys koostuu säädettävä teleskooppivarresta ja kankaasta. Kutila suunnitteli pyydyksestä pieneen pakkaukseen sopivan, koska hän haluaa, että sen voi tilata helposti verkkokaupasta ja saada postissa. Verkkokauppa (www.PunkBuster.fi) avattiin 15.4. Pyydystä voi testata 14 vuorokautta ja palauttaa, jos ei ole tyytyväinen.

Punkkipyydyksen avulla punkkien määrää voi vähentää merkittävästi esimerkiksi mökin pihapiiristä. Tehokkain se on pienissä saarissa, koska punkit eivät pysty levittäytymään eläinten mukana alueelta toiselle.

 

Pyydys on tehokas esimerkiksi saarissa

Kutilaa punkit vaivaavat Espoossa ja Kirkkonummella, mutta ne ovat riesana myös Lohjan alueella. Pyydyksen avulla niitä voi kerätä vähemmäksi omasta pihapiiristä. Keräys pitää tehdä useamman kerran, sillä punkilla on kolme eri kehitysvaihetta, joiden jokaisen aikana se tarvitsee veriannoksen.

Kerääminen vaatii huolellisuutta.

-Punkin pienimmät kehitysvaiheet ovat niin pieniä, että hyvä kun niitä huomaa kankaasta. Kankaan tarkistamisessa saakin olla tarkkana, että saa kaikki punkit talteen. Kankaan kanssa pitää myös kävellä rauhallisesti, kiire ei saa olla.

Kutila kertoo, että kun punkit on helppo kerätä kankaasta maalarinteipin avulla. Teipin voi lopuksi taittaa ja polttaa.

Aivan kokonaan punkeista ei pääse eroon pyydyksenkään avulla. Punkit eivät liiku juuri itse, mutta esimerkiksi kauriiden ja muiden eläinten mukana ne leviävät alueelta toiselle. Tehokkainta pyydyksen käyttö onkin saarissa.

-Saaristossa punkit ovat aikamoinen ongelma. Pienissä saarissa punkkikantaa saa kuitenkin pyydyksen avulla pienennettyä hyvin. Alue kannattaa käydä läpi ristiin esimerkiksi ensin pohjois-eteläsuunnassa ja sitten idästä länteen, Kutila vinkkaa.

 

Tuotekehitys jatkuu

Kutila testasi pyydystään viime syksynä ja sai kerättyä helposti sata punkkia. Kehitystyö jatkuu kuitenkin edelleen.

-Keräämiseen vaikuttaa moni asia, kerääjällä ei saa olla esimerkiksi voimakkaita hajusteita. Olen myös testannut ihmisen hajun lisäämistä pyydykseen tyynyliinan avulla. Se auttoi, hän kertoo.

Kutila on saanut tukeakin pyydyksen kehittämiseen.

-Hain vuoden vaihteessa innovaatioseteliä Tekesiltä (nyk. Business Finland) ja sain 5 000 euron setelin. Se myönnettiin, koska pyydystä on mahdollista saada vientiin. Suomi on pieni maa, mutta esimerkiksi muualla Euroopassa punkit ovat iso ongelma.

Kutila on jättänyt PunkBuster-pyydyksestä myös patenttihakemuksen, ja pyydystä on tarkoitus markkinoida myöhemmin myös Eurooppaan. Euroopan valloitusta valmistellaan jo mm. siten, että verkkosivut on tarkoitus kääntää muille kielille.

SMS