PURE Experience valittiin Vuoden matkailuyrityksessä maaliskuussa pidetyssä Lohjan matkailugaalassa. Palkintaperusteissa mainittiin mm. yrityksen kasvu ja kehittyminen haastavasta korona-ajasta huolimatta. Kysytäänpä yrittäjä Elina Kaukojärveltä, mistä PURE Experiencen tarina alkoi ja miten on tultu tähän päivään saakka.

–Vuonna 2017 Lohjan Oppaat ry koulutti Hiiden Opiston kanssa oppaita mm, Tytyrin Elämyskaivokseen. Kävin kurssin ja rakastuin kaivokseen täysin heti ensimmäisellä kerralla, kun kävin siellä, Kaukojärvi kertoo.

Hän alkoi tehdä kaivosoppaan töitä ja perusti sitä varten toiminimen. Kaukojärvi oli tuolloin vielä töissä Kisakalliossa, mutta teki jo silloin yhteistyötä Lohjan matkailuväen kanssa. Vähitellen vahvistuivat myös ajatukset siitä, mitä hän itse voisi antaa paikalliselle matkailulle.

–Vuonna 2019 perustin sitten EK Eventin ja siirryin päätoimiseksi yrittäjäksi. Halusin toimia matkailu- ja tapahtuma-alalla ja tarjota yhdenvertaisia elämyksiä kaikille ihmisille, Kaukojärvi kertoo.

Yhdenvertaisuus tarkoitti mm. esteettömyyttä. Kaukojärvi olikin yhdessä VisitLohjan kanssa mukana kehittämässä Lohjan matkailukohteita esteettömiksi. Tuon kehitystyön ansiosta esimerkiksi elämyskaivokseen pääsee nykyään myös pyörätuolilla. Noihin aikoihin hän teki Lohjalle myös matkailukokonaisuuksia ja retkituotteita sekä tarjoilukeikkoja, joista kertyi catering-alan kokemusta.

–Toteutin työhyvinvointi kokonaisuuksia ja käytin niissä aina Juhlaserviisin palveluja.

Sitten Kaukojärvi kuuli, että Juhlaserviisi on myynnissä. Hyvämaineisen ja pitkät perinteet omaavan yrityksen myynti jäi pyörimään takaraivoon.

–Puolen vuoden kuluttua se oli edelleen myynnissä. Aloin miettiä, että voisin ostaa sen, mutta minulla ei ole keittiöalan osaamista. Ravintola-alalla on aika huono asia, jos ei osaa laittaa ruokaa, Kaukojärvi toteaa.

Toisaalla Eleonoora Luoto mietti samaan aikaan Juhlaserviisin ostoa, mutta häneltä taas puuttui tarvittava yritysosaaminen. Kaukojärvi ja Luoto kuulivat toisistaan ja lähtivät kahville.

–Keskustelimme siitä, miten yritystä voisi lähteä kehittämään. Ajatukset olivat sen verran samansuuntaisia, että aloimme miettiä Juhlaserviisin ostoa.

1.4.2020 Juhlaserviisi siirtyi heille. Samaan aikaan alkoivat koronapandemian mukanaan tuomat ravintolarajoitukset, joten alkua ei voi helpoksi kuvailla. Myös matkailu- ja tapahtumapuolella oli kovin hiljaista.

–Koronan alkuaikoina isoilla kaupoilla ei vielä ollut kotiin kuljetusta. Aloin tehdä sitä ja otin vain kilometrikorvaukset. Se oli kädenojennukseni ihmisille ja oma panokseni toisten auttamiseen.


Elina Kaukojärvi ensimmäisessä tasting-tapahtumassa Tytyrin Elämyskaivoksessa. (Kuva: MiljArt/Milja Viljamaa)

Luovuudella ja rohkeudella eteenpäin

Kaukojärvi on ehtinyt parin vuoden aikana olla monessa mukana ja sen myötä kehittää omaa osaamistaan. Korona-aika vaati yrittäjiltä myös luovuutta. Yksi luovuuden tuote olivat herkkupaketit, joita Juhlaserviisi kasasi erilaisia juhlia, kuten äitienpäivää ja vappua varten.

–Niitä tilattiin mielettömät määrät. Siinä huomasi myös paikallisten halun auttaa pienyrittäjää. Jotain piti keksiä, kun perinteisiä juhlia ei järjestetty.

Viime kesänä Kaukojärvi järjesti Lohjan asuntomessuille LohjaShopin, johon myös muut yrittäjät saivat tuotteitaan esille. Siinä vaiheessa kahden yrityksen pyörittäminen alkoi tuntua työläältä, kun kirjanpitojakin piti tehdä kaksin kappalein.

–Silloin perustimme PURE Experiencen.

Myöhemmin myös Konditoria Pink Lemon liittyi mukaan.

–Pystymme nyt tarjoamaan laajasti erilaisia herkkuja myös ruokarajoitteisille. Haluamme panostaa annoksiin, joissa on aidot maut ja jotka myös näyttävät hyviltä. Visuaalisuus on tärkeää, Kaukojärvi sanoo.

Tastingejä, show and dinner -iltoja ja ruokatapahtuma

EK Event, Juhlaserviisi ja Pink Lemon jatkavat edelleen aputoiminiminä, koska ne ovat ihmisille tuttuja. Samalla PURE Experienceä tehdään tunnetuksi.

–Haemme nyt selkeää linjaa ja hiomme ja jalkautamme brändiä. Tavoittelemme myös kansainvälisiä asiakkaita, Kaukojärvi kertoo.

Lähitulevaisuudessa suunnitelmissa on toki juhlien järjestämistä, mutta myös yleisölle avoimia tapahtumia. Teatteri Tralan kanssa toteutetaan yhteistyössä show and dinner -iltoja. Kaukojärvi jatkaa edelleen myös rakastamansa elämyskaivoksen parissa.

–Minulla on takataskussa paljon suunnitelmia kaivoksen varalle. Se on ainutlaatuinen paikka, johon haluan panostaa. Aloitimme vasta tastingit, joista ensimmäisenä järjestettiin kakkutasting. Se meni todella hyvin. Asiakkaita oli mukava määrä, ja saimme hyvää palautetta. Kakku-, viini- ja oluttastingejä on tulossa lisää.

Suunnitteilla on myös Omenakarnevaalien yhteydessä järjestettävä ruokatapahtuma, jossa panostetaan paikallisiin makuihin. Tapahtuma järjestetään yhdessä Runaway Planin kanssa.


Kakkutasting keräsi mukavasti kakkujen maistelijoita ja hyvää palautetta. (Kuva: MiljArt/Milja Viljamaa)

Rakkaudesta lajiin

Kaukojärvellä tuntuu riittävän energiaa ja intoa yrityksensä ja uusien tapahtumien kehittämiseen. Mistä tuo energia kumpuaa?

–Kai se tulee rakkaudesta lajiin. Kaivosopastukset olivat alkuun harrastukseni. Nykyään tämä on työtä, mutta olen niin innoissani, että työn ja harrastuksen raja on häilyvä. Saan tehdä työtä, josta oikeasti pidän ja antaa jotain muille ihmisille. Olen myös ihan rakastunut Lohjaan. Täällä on niin paljon nähtävää ja koettavaa, jonka haluan tuoda toistenkin tietoisuuteen, Kaukojärvi sanoo.

Hän uskoo, että heidän vahvuuksiinsa yrittäjinä kuuluvat vahva usko omaan tekemiseen sekä se, että palvelujen laadun osalta rima on asetettu korkealle. Hän nostaa esille myös paikallisten yrittäjien tekemän yhteistyön, josta hyötyvät kaikki.

Omia unelmiaan kannattaa seurata rohkeasti

Kaukojärvellä on muutama vinkki niille, jotka vasta harkitsevat yrityksen perustamista.

–Kannustan seuraamaan rohkeasti omia unelmiaan ja sisintään. Niin minäkin olen tehnyt. Se vaatii töiden tekemistä, että pääsee tavoitteisiinsa, mutta ne tavoitteet kannattaa silti asettaa korkealle ja kehittää itseään. Elämä kantaa ja tekemällä oppii.

–Yksin ei tarvitse olla, sillä tukea saa varmasti niin Novagolta ja Lohjan Yrittäjiltä kuin muilta yrittäjiltäkin. Yrittäjäyhdistykseen kannattaa liittyä, jotta saa esimerkiksi juridisia neuvoja. Verkostoituminen on ihan ykkösasia. Kannattaa olla itse aktiivinen, ottaa selvää asioista ja mennä mukaan omaa alaa koskeviin ryhmittymiin.

–Myös rohkeutta vaaditaan. Omalla kohdallani rohkeutta on vaatinut esimerkiksi yrityksen ostaminen tuntemattoman ihmisen kanssa koronapandemian kynnyksellä. Olemme Eleonooran kanssa oppineet toisiltamme paljon ja saaneet yhdessä luotua asioita. Yksin en olisi niihin pystynyt.

SMS