Nummen ja Pusulan hautausmailla paljastettiin veteraanien muistokivet kansallisena veteraanipäivänä 27.4.2021. Kärkölän kylähautausmaan yhteydessä oleva muistokivi paljastettiin 1.8.2021.

Kärkölän kylähautausmaan pienuuden takia muistokiveä ei voinut sijoittaa seurakunnan maalle, kuten Nummen ja Pusulan hautausmailla tapahtui. Kärkölässä paikasta olivat sopimassa niin seurakunnan, maanomistajan kuin kyläyhteisönkin edustajat. Kivelle löydettiin paikka hautausmaan portin ulkopuolelta kiviaidan vierestä.

Sopiva luonnonkivi löytyi lähes vierestä, kymmenen metrin päässä aidasta. Kärkölä on tunnettu kivisestä maaperästään. Pusulan alueseurakunnan panos oli merkittävä kiven paikan kunnostamisessa ja ympäristön tasoittamisessa. Jotta kirkkomaan portti ja sinne johtava sorakäytävä rauhoittuu jatkossakin liikenteeltä, seurakunta palautti käytävän varrelle ajokieltomerkin.

Kun sijoituspaikka ja sopiva luonnonkivi olivat löytyneet, Kärkölän muistokivihanke eteni Nummi-Pusulan Reserviläisten jo kulkemaa latua. Kuljetus Rami Janger Ky siirsi kiven paikoilleen.

Nummi-Pusulan Reserviläiset olivat jo viime vuonna järjestäneet hylsykeräyksen, josta saatu messinkimateriaali sopi muistolaattojen valamiseen. Alkuperäinen idea oli Kalle Leskisen. Reserviläisten piirineuvosto oli mukana Aarre Arrajoen aloitteesta. Myös Nummi-Pusulan Riistanhoitoyhdistyksen jäsenseurat osallistuivat. Hylsykeräyksen tulos oli peräti noin 200 kg. Sulatetusta messingistä valettiin kolme muistolaattaa, joista siis viimeinen tuli Kärkölän muistokiveen. Vst Works Oy Mynämäeltä teki muotit ilmaiseksi tukien hyvää asiaa. Metallivalimo Arnie Raisiosta valoi laatat edullisesti tukien näin muistokivihanketta.

Kärkölässä muistokiven paikasta sopivat Pusulan alueseurakunnan kappalainen Sampo Luukkonen, seurakuntamestari Juha Peltomaa, vt. hautaustoimen päällikkö Sonja Lihavainen Lohjalta ja maanomistaja Ville Syrjänen. Nummi-Pusulan reservijärjestöä edusti Heikki Kaski, jolla on sukujuuria Kärkölän Yli-Sepällä. Kärkölän kyläyhteisö ry:stä olivat mukana puheenjohtaja Seija Knuth ja sihteeri Marja-Leena Syrjälä.

Veteraani Eino Lehtisalo odottaa muistokiven paljastusta.

Paljastustilaisuus järjestettiin Kärkölän kyläkirkossa 1.8. Elokuun ensimmäinen sunnuntai on pitkään ollut kylän perinteinen kirkkopyhä. Kirkosta siirryttiin lippukulkueen perässä veteraanikivelle, jossa oli reserviläisten järjestämä kunniavartio. Lippukulkuetta johti pusulalainen Matti Skog. Muita lippuja kantoivat kärköläläisten veteraanien pojat Juhani Järvi ja Hannu Lehtisalo sekä Kärkölän vapaa-ajan asukkaita edustava Markku Koponen. Kyläyhteisö toivoi, että Kärkölän viimeinen veteraani 97-vuotias Eino Lehtisalo voisi korkeasta iästään huolimatta osallistua tilaisuuteen ja näin myös tapahtui.

Kärkölän kylähautausmaalla on sankarihauta, jossa on 11 viime sodissa kaatuneen kyläläisen nimet. Muistomerkin on suunnitellut Ilmari Wirkkala. Se on veistetty Somerolla Kahiliston vanhan salin peruskivestä. Kahilisto on yksi Kärkölän kantataloista. Isäntä Johan Kaislajärvi kaatui talvisodan lopussa Kollaajoella Laatokan Karjalassa.

Vartiomiehet alikersantti Jani-Petteri Jokivirta ja ylimatruusi Vesa Kenttinen.

Kuvat: Jenna-Kristiina ja Marjo Jokivirta