Turkulaisen Juha Allan Ekholmin BOTANICAL GARDEN -installaatio tarjoaa kävijälle palan puutarhaa talven keskelle.
–Tavallaan voisi sanoa, että Galleria Luts muuttui näyttelyssä eräänlaiseksi jättötilaksi, jonka puutarha on vallannut, Ekholm tiivistää.
Hän kertoo, että monet näkevät näyttelyssä aidon puutarhan, vaikka kyse on muovikasveista.
–Voi kuinka ihanan vihreää ja virkistävää tähän aikaan vuodesta, ihmiset sanovat.
Ekholm on ollut mukana kymmenissä taidenäyttelyissä ja -projekteissa niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Tämänkertainen Galleria Lutsissa esillä oleva näyttely koostuu koristekasvi-installaatiosta ja valokuvista. Ekholmin kasvivalokuvien kasvit ovat muovisia koristekasveja, joita hän on kuvannut julkisissa tiloissa. Myös näyttelytilasta löytyy koristekasveja. Muoviset kasvit ilmentävät Ekholmille elämän imitaatiota, yritystä löytää sielu ympärille rakennetusta muovisesta todellisuudesta.
–Suuri aukko esteettisessä elämässäni on se, että en ymmärrä kukkien päälle. Ne eivät merkitse minulle sitä, mitä monille muille. Tämä näyttely on hutera yritys päästä lähelle sitä, mitä kasvien olemassa oloon ja estetiikkaan kuuluu, Ekholm avaa.
Näyttely ilmentää keinotekoisesti todellisen puutarhan tunnun, jossa lattiatilaan sijoittuva esineinstallaatio nivoutuu saumattomaksi osaksi seinälle ripustettuja teoksia.
–Osa valokuvista on puhtaasti esteettisiä tutkielmia, joista kontekstuaalisuus on riisuttu pois ja esteettisyyttä tuodaan esille. Sitten on niitä valokuvia, joissa on enemmän kontekstia mukana, hän avaa.
–Kyseessä on kuitenkin kokonaisteos, joka sai muotonsa pikku hiljaa. Valokuvia ei teoksessa erotella muista installaation osasista. Kaikki, jopa tila itse, on otettu mukaan teokseen. Tuloksena on yksi teos, joka katsoja voi tarkastella sisältä tai ulkoa, Ekholm jatkaa.
Valokuvataiteilija on kuvannut muovikasveja osana laajempaa työskentelyä.
–Työskentelen erilaisten teemojen parissa. Huomasin palaavani muovisiin koristekasveihin aina uudelleen. Silloin tietää, että käsillä on teema, Ekholm kertoo.
Ekholm on omistanut installaationsa Aristoteleen oppilaalle ja Aleksanteri Suuren opiskelutoverille, kasvitieteen perustajalle Theofrastokselle (371-286 eaa.). Kokonaisuuteen kuuluu myös hänelle omistettu led-valoin valaistu monumentti. Muistomerkki koostuu puutarhakäyttöön suunnitellusta halpatuotantojakkarasta ja tietenkin muovikasveista, muistovalokuvasta sekä keraamisesta puutarhasiilistä.
Näyttely on esillä 8.2. asti Galleria Lutsissa.

Taidelainaamossa uusi ripustus
Myös Galleria Lutsin yhteydessä olevan Länsi-Uudenmaan Taiteilijaseuran taidelainaamon ripustus on uudistettu.
–Uusi ripustus on valoisampi. On kiva, että nyt mukana on veistoksiakin mm. Jenni Tieaholta. Lisääkin on tulossa, kertoo seuran puheenjohtaja Seija Sainio.
Ripustus vaihtuu kokonaan jälleen seuraavan näyttelyn yhteydessä. Sainio kertoo, että taidelainaamossa on käynyt mukavasti asiakkaita. Yhä tulee paljon uusiakin niitäkin, joille taidelainaamo ei ole ennestään tuttu.
–Harvoin on sellaisia päiviä, ettei kukaan kävisi, mutta kaipaamme toki edelleen lisää asiakkaita. Yritykset voisivat käyttää lainaamoa enemmänkin ja lainata teoksia julkisiin ja henkilökunnan tiloihinsa, Sainio sanoo.
Teoksia lainanneet ovat olleet tyytyväisiä ainakin siitä päätellen, että pitkälti 90% teoksista jää pysyvästi ostajilleen. Sainio kertoo, että taidelainaamossa on tarkoitus uusia valaistusta ja tehdä alakertaa media- ja videotaidetila, jos seura saa tulevaisuudessa apurahan.
SMS
