Vivamon Raamattukylän teatterilla on menossa jo 18. kesäkausi, joten vuosien varrelle on mahtunut monenlaista. Nyt vuorossa on kuitenkin ensimmäistä kertaa tulevaisuuteen sijoittuva näytelmä. Tarina vie katsojan vuoteen 2080.

–Aiemmin näytelmiä on tehty Raamatun kertomuksista ja teemoista. Vivarniassa ei ole Raamatun kertomusta taustalla, vaan siinä pohditaan, minkälaisessa asemassa kristinusko on tulevaisuudessa. Ehkä kristinuskon asema kapenee entisestään, aihe on ajankohtainen. Ihmisten arvot muuttuvat, arastellaan kristillisiä juuria, eivätkä ihmiset enää tiedä, mikä kaikki nousee Raamatusta, kuten osa juhlapyhistä, näytelmän ohjaaja Matias Nyman avaa.

–Näytelmän lasten suusta nousee aikuisille kysymys siitä, miksi he eivät kertoneet, että on olemassa Jumala. Tarina rakentuu sen kysymyksen ympärille, Nyman jatkaa.

Myös luonto on mukana näytelmässä.

–Millainen luonto on siihen aikaan? Näytelmässä maailmalaajuinen yritys tekee pilottihankkeen. He ovat keksineet virtuaalimetsän, jonka voi kokea ympäri vuoden. Samaan aikaan lasten leikkipaikkana toiminut metsä Vivarnia kaadetaan ja eläimet joutuvat lähtemään pois sieltä. Jännitettä luodaan sillä, mihin yritys päätyy, Nyman kertoo.

Vivarnia sopii kaikenikäisille katsojille. Nyman toteaa, että lapsille siinä ei ole liian jännittäviä kohtia, mutta aikuisille riittää silti mielenkiintoisia pohdintoja.

Vivarniassa pohditaan, minkälaisessa asemassa kristinusko on tulevaisuudessa. (Kuva: Timo Pekka Kaskinen)

Näytelmät esitetään Vivamon pelloilla ja metsissä

Tänä kesänä Raamattukylän ohjelmistossa on myös Sisareni Martta ja Maria -näytelmä, joka pohjautuu suoraan Raamatun kertomukseen.

–Näytelmä keskittyy siihen, mitä tapahtui Betanian kylässä. Lasarus kuoli, mutta Jeesus herätti hänet kuolleista. Myös sisarusten välejä tuodaan näytelmässä rohkeasti esille. Nyman sanoo.

Yleisö on päässyt nauttimaan Vivamon Raamattukylän näytelmistä jo vuodesta 2005 lähtien. Katsojia ne ovat keränneet tähän mennessä jo noin 132 000. Näytelmät sisältävät usein runsaasti musiikkia ja näyttämö vaihtuu tarinan edetessä.

–Näytelmän aikana liikutaan paikasta toiseen Vivamon alueella. Monen katsojan mielestä se on ollut elämyksellistä, kun tunnelma vaihtuu esimerkiksi pellolta metsään siirryttäessä, Nyman sanoo.

Nyman kertoo, että näytelmät valmistuvat vahvan vapaaehtoisporukan voimin, johon mahtuu monenikäisiä näyttelijöitä 5-vuotiaista eläkeläisiin. Vivarniassa on mukana vajaa 30 henkeä ja Martta ja Maria -näytelmässäkin 15.

–Vuosien varrella mukana on ollut yli 400 näyttelijää. Osa alusta asti mukana olleista ovat näytelmissä edelleen.

Vivarnian esitykset jatkuvat 21.8. saakka. Näytelmän tanssikoreografiat ovat Sari Pertun suunnittelemia, näytelmän käsikirjoitus Anna-Mari Kaskisen kynästä, tulevaisuuteen sijoittuva puvustus Tarja Mikkolan mielikuvituksen tuotetta ja musiikit Tommi Kaleniuksen säveltämiä ja Perttu Pölösen sovittamia. Koordinoinnista ja rekrytoinnista on vastannut Johanna Haavisto.

SMS

Millainen luonto on tulevaisuudessa? Miten olisi virtuaalimetsä, jonka voi kokea ympäri vuoden? (Kuva: Matias Nyman)