Jos tarvitsen jotain konetta tai laitetta vain kerran vuodessa tai harvemmin, eikö olisikin kätevää vuokrata se ostamisen sijaan? Sekä oma lompakko että ympäristö kiittäisivät valinnastasi. Toimitusjohtaja Juha Ojala Ojamart Oy:stä on samaa mieltä ja toteaa, että koneiden ja laitteiden vuokraaminen on nykyaikaa.

–Vuokraamme koneita kaikkeen talonrakentamisessa, remontoinnissa ja kunnossapidossa sekä puutarhanhoidossa tarvittavaan. Kun täällä maaseudulla ollaan, olemme keskittyneet etenkin omakotitalorakentajien tarpeisiin, Ojala kertoo.

Ojamartilla on pitkät perinteet koneiden vuokraamisesta.

–Isäni aloitti vuonna 1974 tämän homman. Tällä nimellä yritys on toiminut vuodesta 1994.

Tuon aikana maailma on ehtinyt muuttua koneidenkin osalta, ja tällä hetkellä ollaan siirtymässä akkukäyttöisiin vaihtoehtoihin. Valikoimasta löytyy jos jonkinlaista laitetta ja mittaria porakoneista kosteudenerottajaan, jota tarvitaan vesivahingon kuivattelussa. Uutuutena valikoimassa on kaapelitutka, jolla voi tarkistaa, missä sähköjohdot menevät maan alla. Multitunnistin puolestaan kertoo, missä kohtaa seinän takana kulkee vesiputkia ja sähköjohtoja ja missä kohtaa puolestaan on koolaus, johon nauloilla ja ruuveilla olisi usein suotavaakin osua. Toinen uutuus on tela-alustainen henkilönostin, jolla pääsee hyvin mäkiseenkin maastoon ja ahtaisiin paikkoihin. Eniten vuokrataan isoja laitteita, kuten henkilönostimia, maalaustelineitä, pieniä kaivinkoneita ja kuormaajia.

–Kaivinkonebuumi on lisääntynyt. Korona-aika lisäsi omakotitalorakentajien määrää, mutta osaltaan syynä on varmaan myös se, että joka kylällä ei ole enää sitä ukkoa, joka käy kaikkien luona kuokkimassa ja laittamassa maan kuntoon, Ojala arvelee.

Tällä hetkellä suosittuja ovat myös terassin hiontaan käytettävät laitteet. Kun taas aikoo hioa tai piikata sisätiloissa, kannattaa matkaan napata myös ilmanpuhdistin, jotta pöly ja lika eivät pääse leviämään asuntoon. Yksi kesäinen hittituote on sammaloitumista vähentävä nurmikon ilmastointilaite.

–Se tekee nurmikkoon pieniä viiltoja, joiden kautta nurmikko saa ilmaa, ravinteita ja vettä, Ojala kertoo.

Myös suojavarusteita löytyy, kuten turvavaljaat ja raitisilmakypärä. Erilaisia työvarusteita sekä laaja kattaus nauloja ja ruuveja on myös myynnissä. Raskaan työpäivän päätteeksi voi rentoutua paljussa, sellaisenkin Ojamartilta voi nimittäin vuokrata.


Toimitusjohtaja Juha Ojalaesittelee Ojamartin valikoimasta löytyviä henkilönostimia. Tela-alustaisella henkilönostimella pääsee hyvin niin mäkiseen maastoon kuin ahtaisiinkin paikkoihin. (Kuva: Antti Hannuniemi)

Käyttövalmiit laitteet kätevästi matkaan

Ojala kertoo, että moni asiakas on hyvin kiitollinen erilaisten laitteiden vuokrausmahdollisuudesta.

–Usein tulee vastaan niitä, jotka eivät ole tajunneet, että tällainen palvelu on olemassa. Kun näitä laitteita lähtee ostamaan, ne maksavat paljon. Vuokraamismahdollisuudesta ollaankin äärimmäisen kiitollisia. Lisäksi täältä saa mukaansa aina huolletut ja puhdistetut, helppokäyttöiset laitteet, joiden käyttöön opastamme. Kalusto on myös melko uutta.

–Ihmiset eivät aina tiedä tarkalleen, millaista laitetta tarvitsevat, mutta autamme löytämään oikean. Lisäksi kuljetamme laitteet tarvittaessa asiakkaille. Kuljetuskin on hinnoiteltu niin, että se on suhteellisen edullista ja laitteet saadaan asiakkaalle sujuvasti ja turvallisesti, Ojala jatkaa.

Edes kaivinkoneen vuokrausta ei tarvitse liiaksi arkailla.

–Olemme vuokranneet niitä vuodesta 2007, eikä kovin montaa ihmistä ole tullut vastaan, joka ei olisi osannut sitä käyttää. Neuvomme myös puhelimessa ja joskus harvoin käymme paikan päälläkin opastamassa.

Ojala kertoo, että suurin osa laitteista vuokrataan Lohjan, Nummelan ja Veikkolan alueelle, mutta myös Raaseporiin ja Hyvinkäälle. Moni ammattilainen nappaa koneen aamulla mukaansa myös mennessään töihin pääkaupunkiseudulle. Ojala toteaa, että ammattilaiset muodostavatkin suuren osa rakennuskonevuokraamon asiakaskunnasta. Usein erilaiset koneet ja laitteet mielletään enemmän miesten jutuksi, mutta Ojala kertoo, että Ojamartin asiakkaissa riittää myös paljon naisia.

SMS


Myös suurempia koneita ja laitteita voi vuokrata, vaikka aiempaa kokemusta niiden käytöstä ei olisi. Ennen vuokrausta asiakas saa nimittäin huolellisen opastuksen koneen käyttöön. Kuvassa Juha Ojala Kramerin ohjaimissa. (Kuva: Antti Hannuniemi)