Tänään: 12.07.2024

Toimittaja

Ralf ”Frille” Frimanista Vuoden virkkalalainen

Virkkala, Virkkalapäivä

Kunniamaininta Virkkalan MLL:lle

Virkkalapäivää vietettiin tänä vuonna varsin komeassa säässä. Aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta ja lämpömittari kohosi hellelukemiin. Hyvä sää sai ihmiset liikkeelle sankoin joukoin, joten Virkkalassa riitti vilskettä. Perinteiseen tapaan kadunvarsi täyttyi kirppispöydistä ja paikallisten toimijoiden esittelystä. Totuttuun tapaan tänäkin vuonna valittiin Vuoden virkkalalainen. Tuon kunnian sai kalkkitehtaalta tuttu Ralf ”Frille” Friman.

–Vuoden virkkalalainen on yleisön suosikki ja kaikkien kalkkitehtaassa työskennelleiden tuntema. Kalkkitehdas on olennainen osa Virkkalaa. Ilman sitä tämä paikka ei olisi tällainen. Meininki olisi vielä ihan erilainen, jos tehdas toimisi edelleen, Virkkalan Yrittäjien puheenjohtaja Nina Granath sanoi.

–Ei tästä voi kuin yllättyä. En ollut ajatellutkaan tällaista. Täällä on paljon muitakin ihmisiä, Friman päivitteli valintaansa Vuoden virkkalalaiseksi.

Friman on monelle virkkalalaiselle tuttu kasvo, sillä hän on tehnyt kalkkitehtaalla koko työuransa. Se alkoi jo alaikäisenä juoksupoikana konepajalla.

–Synnyin Tammisaaressa ja muutin Virkkalaan vuonna 1944. Virallisesti menin töihin kalkkitehtaalle vuonna 1958, mutta olin siellä jo aiemminkin. Kalkki-Petteri keräsi villit ihmiset tehtaalle, ettemme olleet pahan teossa. 30 poikaa siellä oli. Saimme siitä taskurahaa, jota vanhemmilla ei sodan jälkeen ollut antaa, Friman kertoi.

Uransa aikana Friman toimi mm. hitsarina. Tuossa tehtävässä hän menetti toisen silmänsä vasaralyönnistä kimmonneen sirpaleen vuoksi. Takaisku ei kuitenkaan lannistanut Frimania, vaan hän kouluttautui konttorikonemekaanikoksi tehtaalle. Kun tietokoneet veivät Frimanilta tuon työn, hän toimi vahtimestarina. Vaikka kalkkitehtaan toiminta lakkasi vuonna 1994, Friman jatkoi talonmiehen työtä konttorissa. Nykyään hän toimii Finnsementillä isännöitsijänä.

–Olen ollut kalkkitehtaalla kaikkien sen päälliköiden aikana, eikä kukaan heistä ole antanut minulle lopputiliä. Aidankin rakensivat tehtaan ympärille, etten pääse pois sieltä ja kun sitten antavat lopputilin, en pääse enää sisälle, Friman veisteli.

Yhteensä hän on työskennellyt kalkkitehtaalla jo 64 vuotta. Vain Kalkki-Petteri itse teki tehtaalla pidemmän uran. Frimanin tavoite tosin on ohittaa hänen ennätyksensä hienoisesti ja sen tehtyään jäädä eläkkeelle ensi vuonna.

Virkkalan Yrittäjien puheenjohtaja Nina Granath palkitsi Ralf “Frille” Frimanin Vuoden virkkalalaisena.

Tehtaassa kiipeily on todellinen vaaranpaikka

Frimanilla on painava viesti Virkkalan alueen vanhemmille. Lakkautettu tehdas nimittäin kiinnostaa kovasti nuorisoa.

–Seuratkaa nyt vähän 10–15-vuotiaita lapsianne. Siellä ne keikkuvat 60 metrin korkeudessa melkein joka ilta, Friman toteaa viitaten tehdasrakennukseen kiipeäviin nuoriin.

–Jotain on tehtävä ennen kuin joku putoaa. Jotain tulee varmaan vielä tapahtumaan, Friman jatkaa.

Vaara on todellinen sillä lakkautetun tehtaan rakenteista ei enää kukaan pidä huolta. Niinpä ne rapistuvat vähitellen, eivätkä jonain päivänä enää kestä uskaliaita kiipeilijöitä. Joitain rakenteita on tarkoitus purkaa kiipeilijöiden hillitsemiseksi, mutta vaaranpaikkoja riittää silti.

Kunniamaininta Virkkalan MLL:lle

Virkkalapäivässä myönnettiin myös kunniamaininta paikalliselle yhdistykselle.

–Kunniamaininnan saa yhdistys, joka on toiminut Virkkalassa yli 100 vuotta. MLL:n Virkkalan yhdistys on tehnyt ansiokasta työtä virkkalalaisten perheiden, lasten ja nuorten hyväksi, Granath sanoi.

MLL:n Virkkalan yhdistys täytti 100 vuotta viime vuonna. Yhdistys perustettiin vain puoli vuotta MLL:n valtakunnallisen yhdistyksen jälkeen. Alussa yhdistys keskittyi neuvolatoimintaan, mutta nykyään sen ytimessä ovat perhekahvilat, kerhot ja lastentarvikekirpputorin järjestäminen pari kertaa vuodessa.

–Meillä on kokkikerho, satutanssia ja liikkari. Toiminta on aktiivista. Perhekahvilamme on suosittu. Äitejä on tullut ympäri Lohjaa. Yhdistämme lapsiperheitä, Virkkalan MLL:n puheenjohtaja Anna Laasio-Zeh kertoo.

–Hienoltahan se tuntuu, että toimintamme on huomattu. Olemme tehneet pitkään töitä lapsiperheiden hyväksi, Laasio-Zeh iloitsee.

–Tippa tästä tulee linssiin, toteaa yhdistyksessä 20 vuotta toiminut Suvi Helin kunniakirjaa katsellessaan.

Perusajatukseltaan MLL on pysynyt samanlaisena, mutta Helin toteaa, että viimeisen 20 vuoden aikana kerhotoimintaa on muokattu ja yhteistyö muiden paikallisten toimijoiden kanssa on lisääntynyt.

SMS

Suvi Helin (vas) ja Anna Laasio-Zeh Virkkalan MLL:stä iloitsivat kunniamaininnasta.