Tänään: 19.07.2024

Toimittaja

Raudasta syntynyt – Karkkilassa juhlitaan 200-vuotiasta Högforsin tehdasta

Högfors, karkkila, paikallishistoria

Högforsin ruukki perustettiin 17.5.1820 läheisen Kulonsuonmäen rautakaivoksen varaan. Ruukki – kuten myöhemmin sen ympärille rakentunut tehdaspaikkakunta Karkkilakin – syntyi siis raudasta. Ruukkia sivuavassa Karjaanjoessa on 200 vuodessa virrannut paljon vettä. Lukuisten vaiheiden jälkeen tunnetaan tehdas tällä hetkellä nimellä Componenta Castings Oy Karkkila.

Högforsin tehtaan 200-vuotinen historia kätkee sisäänsä tuhansia tarinoita, suuria voimainponnistuksia, valtaisia hankkeita ja muistettavia tuotteita sekä huikean selviytymistarinan. Högforsin kylpyammeet, liedet, talousvalut, lämmityskattilat- ja patterit, kaivonkannet, venttiilit, teollisuuden vaihteet, koriste- ja taidevalut sekä lukuisat komponentit ovat saavuttaneet kansainvälistäkin mainetta ja arvostusta.

Högforsin tehdas on aina ollut teollisuuden suunnannäyttäjä erilaisine teknisine uudistuksineen. Historiansa aikana tehdas on ollut paljon muutakin, kuin pelkkä valimo. Siihen on kuulunut niin konepaja, maa- ja metsätalousosasto, emalilaitos kuin oma rautatiekin. Omina aputehtainaan toimivat lisäksi vuosikymmenien ajan Högfors Salo ja Högfors Heinola. Vuonna 2020 Högforsin ruukista on jäljellä tehtaan sydän – valimo. Ja se valimo on edelleen kapasiteetiltaan Suomen suurin!

Valimon keernaosaston työntekijöitä 1920-luvun alussa.

Karkkilan ruukkimuseo ja Suomen Valimomuseosäätiö julkaisevat Högforsin merkkivuoden kunniaksi tehtaan 200-vuotisesta historiasta kertovan kirjan, joka ilmestyy kesäkuussa. Kirjan arkistolähteinä on käytetty asiakirjoja tehtaan omasta arkistosta, UPM:n Valkeakosken keskusarkistosta sekä Kansallisarkiston vuorihallituksen arkistosta. Kirjan kuvituksena on pääosin käytetty Karkkilan ruukkimuseon kokoelmien valokuvia. Arkistomateriaalin jälkeen jääneitä tiedollisia aukkoja on paikattu sanomalehtien ja haastattelujen avulla.

Högforsin historiaa ja tuotantoa esitellään myös Suomen Valimomuseon uudistetussa perusnäyttelyssä, joka avataan kesän aikana.

Näkymä Högforsin tehdasalueelta toukokuussa 2020. (Kuva: Tomi Wahlroos)