Se mieletön Remppa -elokuvan oli nähnyt 65 925 katsojaa avausviikonlopun jälkeen. Kyseessä on kuluvan vuoden paras elokuvan avaustulos.

Solar Filmsin ja Don Filmsin Se mieletön remppa -komediaa kuvattiin viime kesänä Nummelassa. Nyt kuvausten tuloksia ja tuttuja maisemia päästään ihailemaan valkokankaalta, kun elokuva sai ensi-iltansa 19.2. Nummelassa Kino Akselissa ensimmäisen näytöksen kävivät avaamassa ohjaaja Taneli Mustonen sekä pääroolien näyttelijät Kiti Kokkonen ja Sami Hedberg.

Nummela pääsi valkokankaalle sieltä löytyneen omakotitalon vuoksi. Juuri tuosta talosta elokuvaväki löysi oikean tunnelman.

–Meillä kävi älytön tuuri, että löysimme niin hyvän omakotitalon. Ajattelimme, että vitsi, miten hieno. Tuntui kuin olisi omaan lapsuuteensa kävellyt. 70-luvun matala punatiilitalo, jossa on kangastapetit, oranssit verhot ja Saab pihassa, on sitä Suomea, joka on varmaan meille kaikille lapsuudesta tuttu, Mustonen kertoo viitaten itseensä, Kokkoseen ja Hedbergiin.

Elokuvassa Nummelan talo muuttuu Jalmarin äidin taloksi. Siellä kuvattiin pari viikkoa, jonka jälkeen siirryttiin Viroon, mistä löytyi Jalmarille ja Maijalle oikea unelmien koti. Unelmien edessä on vain yksi haaste – talo kaipaa perusteellista remonttia.

Remontti on monelle suomalaiselle tuttu aihe, josta löytyneen kokemuksia laidasta laitaan onnistuneista projekteista pienimuotoisiin katastrofeihin. Harva silti yltää sellaiseen kaaokseen, joka Se mieletön remppa -elokuvassa saadaan aikaan.

–Jos elokuvan tekeminen on kovaa hommaa, niin on remontointikin, Mustonen naurahtaa. –Elokuvassa on nähtävissä tiettyjä arkkityyppejä remonttityömailta. Paras oppi on se, että kannattaa luottaa ammattilaisiin, hän jatkaa.

–Tämän elokuvan jälkeen kukaan ei varmaan ala enää remontoida, veistelee Hedberg.

Pääroolien esittäjät Sami Hedberg ja Kiti Kokkonen sekä Se mieletön remppa -komedian ohjaaja Taneli Mustonen kävivät Numelassa Kino Akselissa avaamassa elokuvan ensimmäisen näytöksen.

Sekä Kokkosella että Hedbergillä on omakohtaista kokemusta remontista, mutta paljon pienemmässä mittakaavassa. Katastrofin aineksiakin on hallittu paremmin, eikä kukaan ole esimerkiksi pudonnut lattian läpi. Remonttisähellyksestä huolimatta elokuvan tärkein sanoma liittyy Jalmarin ja Maijan parisuhteeseen.

–Tämä elokuva on oodi pitkälle kumppanuudelle. Se on omistettukin kaikille niille rohkeille sieluille, jotka selviävät remontista, Mustonen sanoo.

–Syvin sanoma on se, että ollaan yhdessä remontista tai siitä huolimatta, missä asutaan, Kokkonen tiivistää.

–Pariskunta on tässä pääosassa. Kaikki sivuroolit ovat vain komediallisia hahmoja, toteaa myös Hedberg.

Se mieletön remppa on Solar Filmsin ja Don Filmsin yhteistuotantoa ja sen levittää Nordisk Film. Elokuvan tuottavat Aleksi Hyvärinen, Jukka Helle ja Markus Selin. Taneli Mustonen ja Aleksi Hyvärinen ovat käsikirjoittaneet elokuvan Atle Antonsenin ja Arild Fröhlichin Norske byggeklosser -menestyskomedian pohjalta.

–Teimme käsikirjoitukseen juonellisia ja rakenteellisia muutoksia ja lisäsimme vauhtia ja toimintakohtauksia, Mustonen kertoo.

Maija (Kiti Kokkonen) ja Jalmari (Sami Hedberg). (Kuva: Solar Films / Tiia Öhman)

Kommelluksia riittää, mutta pohjimmiltaan Se mieletön remppa on sydämellinen hyvän mielen elokuva

Sekä Hedberg että Kokkonen nähtiin nyt ensimmäistä kertaa ison elokuvan päärooleissa. Siitä he selviytyivät oikein hyvin. Hedberg tekee elokuvassa seitsemän eri roolia ja esittää mm. työmiestä, arkkitehtia ja pankkiiria, jonka rooliin hän mieltyi erityisesti.

–Se tuntui omimmalta. Pidin hahmoistani. Ne vaativat miettimistä, että millainen tyyppi tämä hahmo on, Hedberg sanoo.

Hän kertoo, että haastavinta on näytellä itseään vastaan ja etenkin silloin, kun vastahahmon osuutta ei ole vielä kuvattu. Repliikkien määrä kasvaa huomattavasti, kun rooleja on monta ja lisäksi eri maskien vaihto vie aikaa. Myös maskeeraajaa voi kiittää onnistuneesta suorituksesta, sillä kaikki kuvauspaikoilla olleetkaan eivät tunnistaneet Hedbergiä hänen vaihtuvan ulkoisen olemuksensa takaa.

Sekä Hedbergin että Kokosen mielestä yksi hauskimmista kohtauksista kuvaa heinäallergiaa.

–Se nauratti hirveästi. Meillä on niin upeat maskitkin, Kokkonen kertoo.

Hedberg nostaa esiin myös kohtauksen, jossa hän istuu Kokkosen kanssa rakennustelineillä.

–Sitä kohtausta tehtiin 5–6 tuntia edes takaisin ja otettiin eniten uusintaottoja. Olimme märkiä jo valmiiksi, eikä Viron kesäilta ollut lämmin. Välillä suihkutettiin vielä suihkupullolla vettä päälle. Kohtaus ei itsessään ole hauska, mutta olimme niin loppu, kun teimme sitä, että tekeminen kääntyi jo ihan mahdottomaksi ja absurdiksi, Hedberg muistelee.

Mustosellekin Se mieletön remppa tarjosi paljon uutta, sillä aiemmin hänen elokuvissaan ei ole nähty näin paljon toimintaa ja räjähdyksiä. Mustoselle remonttikomedian räjähdyksineen ja toimintakohtauksineen on ollut omien unelmien täyttämistä.

–80-luvulla lapsuutensa viettäneille actionleffat ovat olleet iso innoite, hän toteaa.

Kommelluksia sattuu reippaasti itse elokuvassa, mutta muutama mahtui myös kuvauksiin. Yhdessä kohtauksessa on iso hiekka-alue, jonka keskelle oli tilattu suuri kuoppa. Kun elokuvaväki saapui paikalle, heitä odottikin kukkula. Siitäkin selvittiin, Mustonen naurahtaa.

He kaikki toivovat totta kai, että yleisö löytää elokuvateattereihin ja pitää näkemästään.

–Toivon, että katsojat viihtyvät elokuvan parissa. Se on sydämellinen ja lempeä. Uskon, että tästä saa myös vertaistukea, jos on tekemässä remonttia, Kokkonen sanoo.

–Mielestäni tämä on hyvän mielen elokuva, Hedberg tiivistää.

–Olen ylpeä ja iloinen tästä leffasta. On ihanaa kuulla ihmisten reaktioita ja nautin siitä, kun he viihtyvät ja nauttivat. Ehkä oman elämän remontit eivät tämän elokuvan jälkeen tunnu enää niin isoilta. Maailmassa tapahtuu hurjiakin asioita, mutta toivon, että elokuva tuo vastapainoa niille, Mustonen päättää.

SMS