Se mieletön remppa -elokuvaan löytyi Vihdistä jokaisen suomalaisen tunnistama koti. Sen myötä pala Nummelaa pääsee valkokankaalle alkuvuodesta ensi-iltansa saavassa remonttikomediassa, jonka päärooleissa nähdään Sami Hedberg ja Kiti Kokkonen.

Solar Filmsin ja Don Filmsin Se mieletön remppa -komediaa kuvattiin viime viikolla Nummelassa. Yhtenä elokuvan kuvauspaikoista toimi Nummelan keskustan tuntumassa sijaitseva omakotitalo. Tuottaja Aleksi Hyvärinen kertoo, että Vihti valikoitui kuvauspaikaksi juuri tuon talon sekä sen sijainnin vuoksi.

–Etsimme aitoa, suomalaista, viihtyisää paikkaa ja tämä on sellainen sekä lähellä Helsinkiä. Talo veti tänne, Hyvärinen sanoo.

–Meillä oli ajatus, että paikan pitää olla sellainen, jonka jokainen suomalainen tunnistaa, lisää ohjaaja Taneli Mustonen, joka on tullut tunnetuksi mm. ohjauksistaan elokuvissa Luokkakokous ja Luokkakokous 2 – Polttarit.

Nummelan talosta löytyi oikea tunnelma.

–Tämän on jonkun perheen pitkäaikainen koti, josta vanhempi ihminen on nyt muuttamassa pois. Kun tulimme katsomaan tätä, kaikille tuli heti sellainen fiilis kuin tulisi mummolaan. Kaikki kalusteetkin olivat valmiina, joten paljon ei tarvittu rekvisiittaa, Hyvärinen kertoo.

Hän kertoo, että elokuvien teossa on yleistä, että kuvaukset tapahtuvat oikeissa kohteissa eivätkä studiossa toisin kuin pitkien sarjojen kohdalla, mutta harvinaisempaa on se, että kuvauspaikka sopii elokuvaan sellaisinaan huonekaluja myöten. Vaikka kuvaamaan päästiin ”valmiiseen” taloon, lavastajat ja rekvisitöörit ovat tehneet kuitenkin paljon työtä somistuksen ja talon kuvauskuntoon saattamisen kanssa, kuten aina vastaavissa tapauksissa.

Se mieletön remppa -elokuvaa kuvattiin Suomessa 11.6.–20.6. ja nyt kuvaukset jatkuvat Virossa 24.6.–25.7. Yhteensä kuvauspäiviä kertyy yli 30.

–Heinäkuun loppuun asti kuvataan ja sitten on leikkaamisen vuoro. Tänään kuvaamme pihajuhlia. Vähän hirvitti etukäteen, millainen sää sattuu olemaan, Hyvärinen kertoi Nummelan kuvauksissa.

Mukana kuvauksissa on noin 60 henkeä ja heidän lisäkseen vielä noin 20 avustajaa, joita tarvittiin paljon esimerkiksi juuri pihajuhlan kuvauksissa. Hjalmarin äitiä näyttelevä Rea Mauranen kertoo, että vaikka väkeä on paljon ja päivät venyvät kymmentuntisiksi, kuvauspaikoilla viihdytään hyvin.

–Yleensä kuvausporukoissa on hyvä henki. Muuten mistään ei tule mitään, hän tiivistää.

Sami Hedberg, Kiti Kokkonen ja Rea Mauranen kuvauksissa Nummelassa.

Hedbergillä ja Kokkosella ensimmäiset pääroolit isossa elokuvassa

Se mieletön remppa -elokuvan päärooleissa nähdäänSami Hedberg (Jalmari) ja Kiti Kokkonen (Maija). Kumpikin nähdään nyt ensimmäistä kertaa ison elokuvan pääroolissa.

–Ei tällaiseen uskaltaisi ihan pystymetsästä lähteä, mutta onneksi esiintymiskokemusta löytyy jo 15 vuotta. Todella kivaa on ollut, Hedberg kuvailee tunnelmiaan.

He eivät ennestään tunteneet Kokkosen kanssa, mutta pariskuntaa näytellessä on tullut tutustuttua. Hedberg pitää roolistaan.

–Nyt saan ensimmäistä kertaa näytellä mahdollisimman tavallista henkilöä, eikä tarvitse lyödä yli. Se on ollut mukavaa.

Kokkosta pääroolin tekeminen jännittää enemmän.

–Jännää on, ei siitä mihinkään pääse, vaikka olenkin jo pitkään esiintynyt. Toistaiseksi on mennyt todella kivasti, hän kertoo.

Remontti koskettaa aiheena monia

Mustonen ja Hyvärinen uskovat myös tulevan remonttielokuvan koskettavan monia hyvinkin läheisesti.

–Melkein jokaisessa suomalaisperheessä on tehty remonttia, joten remonttikokemuksia löytyy. Siihen liittyy myös ajatus, että kyllä me osataan kaikki tehdä itse. Minulla ja Tanelillakin on kokemusta remontoinnista. Olemme molemmat rempanneet omia kotejamme pariinkin otteeseen lattiasta kattoon ja viime kesänä rempattiin myös Don Filmsin toimisto, Hyvärinen naurahtaa.

Myös elokuvan pariskunnalla on remontti edessään ja urakkaan tartutaan asiaan kuuluvalla tarmolla. Kaikki ei luonnollisesti kuitenkaan mene aivan putkeen.

–He saavat unelmatalon, joka vaatii pientä laittamista ja siihen ryhdytään. Löysimme tähän Virosta kartanon. Moni asia menee kuitenkin hauskalla tavalla pieleen, Hyvärinen paljastaa.

Mustonen kertoo, että remonttikohellukseen on saatu ideoita mm. sosiaalisessa mediassa kerätyistä remonttikertomuksista. Elokuvassa meno äityy kuitenkin varsin kovaksi, sillä luvassa on mm. räjähdyksiä.

–Stuntteja tarvitaan ja talokin laitetaan koville. Lattia romahtaa ja seiniä kaatuu, Hyvärinen sanoo.

–Olemme keksineet niin hulluja juttuja, että saimme Viron armeijan mukaan auttamaan. Olen enemmän kuin innoissani tästä. Teemme työurani isoimmat stuntit, Mustonen hehkuttaa.
Pelkästä remontoinnista elokuvassa ei kuitenkaan ole kysymys.

–Tämä on tunnetta täynnä oleva tarina pääparista. Heillekin selviää lopulta, mikä on tärkeämpää kuin seinät ympärillä, Hyvärinen kertoo.

–Se kertoo unelmista ja pitkästä parisuhteesta, tiivistää Mustonen.

Remontin keskellä pari yrittää myös saada lapsen. Entä, miten kaikesta kohelluksesta, paineista ja stressistä voi selvitä tosielämässä?

–Yhdessä, molempien pitää osata antaa tukea ja tilaa, Hedberg kiteyttää.

Ohjaaja Taneli Mustonen (vas) katsoo, miltä juuri kuvattu kohtaus näyttää.

Luvassa naurua, koskettavuutta ja näyttäviä kohtauksia

Se mieletön remppa on Solar Filmsin ja Don Filmsin yhteistuotantoa ja sen levittää Nordisk Film. Elokuvan tuottavat Aleksi Hyvärinen, Jukka Helle ja Markus Selin. Taneli Mustonen ja Aleksi Hyvärinen ovat käsikirjoittaneet elokuvan Atle Antonsenin ja Arild Fröhlichin Norske byggeklosser -menestyskomedian pohjalta. Hyvärinen ja Mustonen ovat aiemmin työskennelleet yhdessä mm. Bodom-elokuvan merkeissä.

–Pidimme paljon käsikirjoituksesta. Siitä on tehty elokuva ensimmäisen kerran 1970-luvulla ja remake viime vuonna. Se nousi Norjassa katsotuimpien elokuvien listalle. Lisäsimme siihen vielä vähän kierroksia, hauskuutta ja kommelluksia, Mustonen kertoo.

Valkokankaalla remontointia pääsee seuramaan alkuvuodesta. Millainen elokuva siis on luvassa.

–Toivottavasti siitä tulee sydämellinen ja hauska ja se antaa katsojille iloa, naurua ja valoa sekä rohkeutta kokeilla remontointia niille, joilla se on suunnitelmissa. Ehkä omat suunnitelmat eivät tunnu enää niin hurjilta, kun on nähnyt elokuvan, Mustonen naurahtaa.

–Hauska. Tässä on elämäntarinoita, joihin monella on kosketuspintaa, joten siihen pystyy samaistumaan. Pidän siitä, että tässä on todella komediallisia kohtauksia ja draamaa, mutta myös näyttäviä kohtauksia, Hedberg sanoo.

–Minusta tuntuu, että tästä tulee todella hauska ja hetkittäin koskettavakin. Olemme välillä nähneet klippejä elokuvasta. Samin ilmeet ja eleet naurattavat, hän on samaan aikaan todella hauska, mutta myös uskottava. Se on hieno taito, pohtii Kokkonen.

Mauranen sen sijaan odottaa itsekin jännityksellä, millainen lopputuloksesta muodostuu.

–Tarina on ihan toisenlainen, kun sitä lukee käsikirjoituksesta ja kun sen näkee leikattuna ja laitettuna. Leikkauspöytä on siitä kummallinen, hän sanoo.

SMS