Renkaanvaihto ja renkaiden kunnosta huolehtiminen on yksi autonomistajien rutiinitehtävistä. Manun Lasi & Rengas -liikkeen Tanja Flythström kertoo, että allelaittojen suhteen syksy on yleensä kevääseen verrattuna kiireisempää aikaa, kun kelit tuppaavat olemaan huonommat, mutta määrällisesti kasvua molempina vuodenaikoina on.

Renkaanvaihdon ajankohta riippuu kalenterin sijaan paljolti itse keleistä. Ajankohdan puolesta on hyvä tarkkailla esimerkiksi yöpakkasia.

Renkaiden kunto on syytä tarkistaa säännöllisesti

Renkaiden kunto vaikuttaa suoraan auton ajettavuuteen ja polttoaineen kulutukseen, ja siksi niiden kunnosta huolehtiminen ja tarvittaessa vaihtaminen on erittäin tärkeää turvallisuuden kannalta.

Säännöllinen renkaiden kunnon tarkistaminen auttaa pitämään auton ajokuntoisena ja välttämään yllättäviä ongelmia tiellä. On myös muistettava, että renkaanvaihto on turvallisuuskysymys, ja renkaiden vaihdon yhteydessä kannattaa tarkastaa myös auton muita osia.

– Aina kannattaa katsoa samalla ainakin jarrujen kunto, Flythström muistuttaa.

Laadukkaat renkaat kestävät käyttöä pidempään, mutta auton asetukset voivat vaikuttaa niiden kulumiseen. Vaikka auto olisi täysin uusi esimerkiksi ohjauskulmien asetukset voivat mennä pilalle kuoppaan ajamisen seurauksena, mikä puolestaan vaikuttaa ajettavuuteen ja renkaiden käyttöikään. Käyttökuntoa voi arvioida esimerkiksi urasyvyydestä. Lain mukaan kesärenkaissa urasyvyyden tullee olla vähintään 1,6 mm. Talvirenkaiden puolella urasyvyyden tulisi olla vähintään 3 mm.

Renkaiden oikeaoppinen säilytys on myös tärkeää, sillä lämpötilojen vaihtelu voi heikentää renkaiden kuntoa. Kuluneet renkaat vaikuttavat ajamiseen monella tapaa. Esimerkiksi sadekelillä huonot renkaat vaikuttavat auton ohjattavuuteen ja pidentävät jarrutusmatkaa. Tien epätasaisuudet ja tärinät tuntuvat myös herkemmin ajettaessa renkailla, joissa on vähemmän kulutuspintaa.

Autoilijat ajavat usein liian matalilla rengaspaineilla

Ennen renkaanvaihtoa on tärkeää varmistaa, että sinulla on tarvittavat työkalut ja varusteet käytössä. Tarvitset esimerkiksi tunkin ja renkaanvaihtotyökalun. Ennen työn aloittamista on myös tärkeää tarkistaa, että renkaat ovat kunnossa ja niissä on riittävästi kulutuspintaa.

Itse renkaita vaihdettaessa yleisimpiä virheitä ovat esimerkiksi, ettei renkaiden pyörimissuuntaa tarkisteta, renkaat kiinnitetään taikka kiristetään huonosti tai työ tehdään epätasaisella alustalla. Renkaanvaihdon aloittaminen kannattaa siis aloittaa siirtämällä auto tasaiselle ja turvalliselle alustalle, jossa on riittävästi tilaa työskennellä.

Rengaspaineiden tarkistaminen ja oikea ilmanpaineen käyttö ovat myös tärkeitä asioita. Rengasvalmistajien suositukset ovat yleensä korkeammat kuin autonvalmistajien suositukset, joten on tärkeää varmistaa, että renkaiden ilmanpaine on oikea.

– Usein törmää siihen, että asiakkaiden rengaspaineet ovat liian alhaiset käyttösuositukseen nähden, Flythström kertoo.

Rengasliikkeiden säilytyspalvelu vapauttaa tilaa omasta varastosta

Yhä useammat autoilijat valitsevat ammattilaisen suorittaman renkaidenvaihdon, sillä renkaiden vaihto liikkeessä voi säästää aikaa ja vaivaa, sillä renkaiden vaihtaminen itse voi olla haastavaa ja aikaa vievää, varsinkin jos autoilijalla ei ole kaikkia tarvittavia työkaluja ja varusteita. Lisäksi liikkeessä renkaiden vaihto voidaan hoitaa nopeasti ja tehokkaasti, jolloin saat autosi nopeasti takaisin tielle.

Rengasliikkeeseen voi myös jättää renkaat säilytettäväksi seuraavaa vaihtokertaa varten, jolloin kotivarastossa säästyy tilaa ja seuraavalla kerralla pääsee helpommalla.

Rengashotelli on oiva valinta esimerkiksi kerrostalossa asuville, joilla säilytystilaa ei ole yhtä runsaasti. Varastoon siirtyvien renkaiden oikeaoppinen säilytys ennen seuraavaa vaihtoa on tärkeää.

– Ennen säilytystä renkaat tulee pestä ja säilyttää tasaisessa lämpötilassa mieluiten alle +20 asteessa, välttäen liiallista lämpötilojen vaihtelua, Flythström ohjeistaa.

Liikkeissä on yleensä hyvä valikoima erilaisia renkaita eri merkeiltä ja hintaluokista. Asiantunteva henkilökunta auttaa autoilijaa löytämään sopivat renkaat, jotka vastaavat ajotyyliä ja ajotarpeita. Monissa autoliikkeissä on tarjolla muitakin palveluita, säilytyksen lisäksi kuten, renkaiden tasapainotus ja ohjauskulmien säätö. Näiden palveluiden avulla voit varmistaa, että autosi on aina kunnossa ja turvallinen ajaa.