Henkilö- ja pakettiautoissa on käytettävä Suomessa talvirenkaita 1.11.–31.3. välisenä aikana, jos sää tai keli sitä edellyttää. Talvirengasvaatimus koskee myös erikoisautoja, moottoripyöriä, mopoja ja kolmi- ja nelipyöriä sekä perävaunuja, joiden luokittelu- tai kytkentämassa on yli 0,75 tonnia ja enintään 3,5 tonnia. Myös yli 3,5 tonnia painaville autoille on omat talvikauden rengasvaatimukset.
Talvirenkaat on parempi vaihtaa alle viikkoa liian aikaisin kuin päivää liian myöhään liikenneturvallisuussyistä ja henkilökohtaisen stressin välttämiseksi.
–Kitkarenkaiden kohdalla ennakointia voi tehdä enemmän ilman haittoja. Nastarenkaiden vaihdon optimiajankohtaa kannattaa katsoa tarkemmin talven tulon ja oman autonkäytön näkökulmasta, sanoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin johtava asiantuntija Otto Lahti.
Henkilöautojen talvirenkaiden kulutuspinnan pääurien syvyyden on oltava vähintään 3,0 mm.
–Renkaiden kunnolla on suuri vaikutus liikenneturvallisuuteen. Kulutuspinnan urasyvyyden ja nastojen kunnon lisäksi on syytä kiinnittää huomiota renkaiden ikään, minkä näkee viikon tarkkuudella renkaan kyljestä. Säilytyksestä riippuen kuusi vuotta käytössä ollut rengas on kovettunut ja pitää kaikissa olosuhteissa huonommin. Kymmenen vuotta valmistusajankohdasta on ohjeellinen viimeinen käyttöpäivä olosuhteista riippumatta, kertoo Lahti.
Määräaikaiskatsastuksessa talvirenkaissa tulee olla talvirenkaalta minimissään edellytetty kulutuspinnanpääurien syvyys marras- maaliskuun välisenä aikana. Jos alla on kesärenkaat, on kulutuspinnan pääurien syvyyden oltava vähintään 1,6 mm.

Renkaiden iällä on väliä
Ikäisekseen vähän ajetussa autossa saattaa ensi silmäyksellä olla uutta vastaavat renkaat. Nekin voivat silti olla vaihtokunnossa. Renkaan kyljestä, DOT-merkinnän lopusta, löytyy ovaalinmuotoisen kuvion sisältä neljä numeroa, jotka kertovat renkaan valmistusviikon ja -vuoden. Esimerkiksi merkintä 3221 tarkoittaa, että kyseinen rengas on valmistettu viikolla 32, vuonna 2021.
Myyjäliike voi myydä uutena käyttämättömät renkaat, joiden valmistusajankohdasta on kulunut enintään viisi vuotta. Hyvän kauppatavan mukaista olisi kuitenkin kertoa asiakkaalle, jos renkaiden valmistusajankohdasta on kulunut yli kolme vuotta.
–Sellaisia renkaita, joiden käyttöönotosta on kulunut yli kuusi tai valmistusajankohdasta yli kymmenen vuotta, ei kannata enää käyttää, vaikka kulutuspintaa vielä olisikin reilusti jäljellä. Renkaan vanhentuessa sen ominaisuudet heikkenevät muun muassa kumin kovettumisen takia. Ikääntynyt rengas myös vaurioituu herkemmin, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa.
Käytännössä ongelmaan törmää, jos on hankkimassa käytettynä ikäänsä nähden poikkeuksellisen vähän ajettua autoa tai jos omassa käytössä kilometrejä tulee vuosittain vain vähän. Myös renkaita – erityisesti käytettyjä – ostettaessa on niiden valmistusajankohta syytä selvittää.
Poikkeuksellisen vähän ajetun auton kohdalla saattaa tilanne olla hyvinkin, että sen molemmat rengassarjat ovat uusimisen tarpeessa, vaikka ne nopeasti tarkasteltuina vaikuttavatkin uuden veroisilta. Mahdollinen renkaiden uusimistarve onkin huomioitava tällaisen auton hankintahinnassa. Varsinkin isompien tai harvinaisempien rengaskokojen kohdalla rengassarjan kalleus saattaa yllättää. Renkaat ovat tärkeä turvallisuustekijä, joiden kohdalla ei pidä säästää.
Lähteet: Traficom ja Autoliitto