Galleria Vikholmissa on parhaillaan esillä Antti Heikkilän taidenäyttely. Heikkilä opiskelee Kanneljärven opistolla avoimen yliopiston puolella kuvataiteen aineopintoja ja näyttelyn pitäminen on osa hänen opintojaan. Näyttely on esillä 27.4 asti. Se koostuu 24 abstraktista öljymaalauksesta, jotka ovat saaneet värinsä Ilja Repinin teoksista. Lähdekuvissa oli niin muotokuvia kuin historiamaalauksiakin.

–Valitsin kuvaformaatiksi neliön, joka ei viittaa muotokuvaan eikä maisemalliseen maalaukseen. Joissakin maalauksissa on nähtävissä lähdeteoksen muotoa, kun taas osassa se on kokonaan kadonnut, ainoastaan värit ovat jäljellä, Heikkilä kertoo.

–Näin ensimmäisen kerran Repinin töitä lapsena Retretissä ja seuraavan kerran viime kesänä Ateneumissa. Niissä tekee vaikutuksen maalien tarjoama mahdollisuus vapauteen. Yleensä maalaan realistiseen tyyliin ja se vaatii usean eri asian samanaikaista hallintaa. Nyt halusin keskittyä vain yhteen asiaan ja päätin keskittyä väriin, Heikkilä jatkaa.

Hän maalaa abstrakteja teoksia, koska ne tuovat vastapainoa ja vaihtelua esittäville teoksille.

–Abstrakti tarjoaa omanlaista tilaa hengittää ja kokeilla vapaasti ilman painetta muodon vaatimuksista. Sitä kautta myös syntyy vaikutelmia, joita ei muuten saavuttaisi. Niitä voi olla aluksi haastavampi katsoa, mutta niihin voi syntyä hyvin henkilökohtainen suhde.

Taiteen tekijänä Heikkilä kuvailee itseään melkoisen uteliaaksi ja tuotteliaaksi.

–Ammatillinen taustani on tatuointien maailmassa ja taideopintojani olen tehnyt Kanneljärven opistolla, Ateljee Espoolla sekä Helsingin Seudun Kesäyliopistolla.

Entä, mitä taide hänelle merkitsee.

–Pakoa määritelmiltä, Heikkilä tiivistää.


Modest Musorgskin muotokuva.